Zweden gaan voor uitvaart zónder ceremonie

Zweden gaan voor uitvaart zónder ceremonie


Een uitvaart voor 470 euro, 4.700 kronen? In Zweden is dat wat de zogenaamde “direct-crematie” kost. Steeds meer Zweden kiezen voor deze manier van lijkbezorging zónder opbaring en zónder ceremonie. Het is een crematie, waarbij de overledene direct na overlijden wordt opgehaald vanaf de plek van overlijden. De overledene wordt meteen naar het crematorium overgebracht en daar gecremeerd. En na de crematie wordt de as anoniem uitgestrooid op een herdenkingsveldje. Inmiddels wordt bij één op de twaalf overledenen in Zweden gekozen voor een dergelijke lijkbezorging. Tien jaar geleden betrof dit nog maar één op de vijftig uitvaarten. Het is meestal zo, dat de overledene bij leven zelf heeft aangegeven, dat hij of zij dit wil. Maar er wordt ook voor gekozen, wanneer er bijvoorbeeld sprake was van ruzie of wanneer de nabestaanden weinig geld hebben voor de uitvaart van een dierbare. Een woordvoerder van Sveriges Begravningsbyråers Förbund, de Zweedse uitvaartbranche, zegt dat het nu nog vooral een typisch Zweedse trend is. Cijfers uit andere landen ontbreken. In Nederland kennen we een soort gelijke vorm, die we hier “technische crematie” noemen. Echter wordt er voor een technische crematie wel vaak een plechtigheid gehouden, alleen niet in een crematorium. De overledene wordt ook opgebaard. Wat dat aan gaat is de naamkeuze in Zweden, “directe-crematie”, ook zeer treffend. Er is ook al onderzoek gedaan naar deze ontwikkeling. Zweedse onderzoekers denken, dat de opkomst van deze manier van lijkbezorging is ontstaan, door de sterke individualisering en secularisering (reductie van religie) van de samenleving…

4 gedachten over “Zweden gaan voor uitvaart zónder ceremonie

 1. Dat is wel heel sober, zo’n crematie. Het lijkt me belangrijk dat die persoon hier zelf voor gekozen heeft. Ik zelf zou het ook graag sober willen, maar wel met een kleine ceremonie thuis na afloop voor vrienden en familie.

  1. Dag Tom!
   Wat leuk dat je reageert op een item van onze blog. Heiko heeft een aantal jaren bij Monuta gewerkt en weet zodoende precies hoe het in Nederland georganiseerd is. Ondertussen hebben we ons verdiept in de Zweedse manier en zoals voor veel dingen geldt: ´s Lands wijs, ´s lands eer.
   In Zweden is het anders geregeld dan in Nederland en ook in Duitsland is het weer anders geregeld dan in Nederland en Zweden. Die verschillen hebben uiteraard met cultuur te maken. Zodra je emigreert zul je je echter moeten conformeren aan de gebruiken van dat land (vinden wij), alhoewel er uiteraard altijd persoonlijke wensen bespreekbaar zijn.
   Fijne dag!

  1. Dag Geert!
   Om eerlijk te zijn weet ik het niet. Daarom heb ik vanochtend internet maar eens geraadpleegd. Meerdere antwoorden gevonden, maar niet duidelijk. En niet gelijk… Daarom heb ik een mailtje naar een begrafenisbureau gestuurd met de vraag. Zodra ik antwoord krijg zet ik het op onze blog. Dat willen vast meer weten.
   Bedankt voor de vraag, want we dachten, dat het gelijk aan Nederland en België zou zijn…
   Fijne dag vandaag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.