Weer tuinieren in Vetlanda

Weer tuinieren in Vetlanda


En het is weer zover. Na de herstelperiode kan en mag ik weer aan de slag bij 55+ in Vetlanda. Ze hebben me via de website al drie tuinklus opdrachtjes klaargezet: ik vul wel weer een hele dag. Met alle drie opdrachtgevers had ik gebeld en dinsdag paste goed. Om 06:30 uur ging mijn wekker en om 07:30 uur reed ik weg. Voor de zekerheid had ik m’n kettingzaag met benzine maar even achterin de auto gelegd. Om 08:30 uur was ik op adres 1 in Vetlanda. Daar even overlegd met de opdrachtgever wat er precies moest gebeuren. Hij had een grote, oude pruimenboom in de tuin staan die gesnoeid moest worden. Oké. Met de nodige hulpmaterialen moest dat vast lukken. Na de middag zou ik dat klusje oppakken omdat ik een andere mevrouw had beloofd om daar om 09:00 uur te zijn. Ik reed via het kantoor van 55+ en nam de aanhanger mee en allerlei tuingereedschap: een grasmaaier en snoeischaren, zaag én de telescooparm. Op het bewuste adres kreeg ik nadere toelichting van de bewoner en ging ik aan de slag. Veel te doen!

Het bleek dat ze er net woonde en in huis druk bezig was en (nog) geen tijd had voor de tuin. Ik begon met het grasmaaien. Dat stond hoog én het was nat. De grasmaaier op standje hoog en maaien! Daarna beetje bij elkaar geharkt en verder even met rust laten. Later nog maar een keer gemaaid als het wat droger zou zijn. Daarna begon ik met het snoeien van de 5 fruitbomen. Dat was lang geleden! Overal dood hout en veel te veel jonge loten. Het snoeien kostte veel tijd maar het eindresultaat was een veel lichtere boom. Voor het nieuwe jaar had die weer meer ruimte om goed te kunnen groeien. Met hopelijk veel fruit. Het snoeihout verdween in de aanhanger. Na het snoeien was het gras voldoende droog om het opnieuw te maaien. Met de grasmaaier een standje lager. Na deze maaibeurt zag het er weer tip-top uit, al zeg ik het zelf. De laatste klus was het omzagen van twee grote coniferen bij haar voordeur. Die waren, net als die twee bij ons eigen huis, té groot geworden en ontnamen het zicht op de voordeur. Daarvoor had ik de motor kettingzaag meegenomen. Daarmee was het een koud kunstje om de bomen om te krijgen. Wel in twee keer omdat ze te groot waren en wellicht op mijn auto of op het huis zouden kunnen vallen.

Om 15:00 uur was ik klaar bij deze klant die zéér tevreden was. Kijk. Dáár doen we het voor! Met een overvolle aanhanger en een goed gevoel reed ik weer terug naar het kantoor. Overigens had ik de grasmaaier met een grote slingerbeweging bovenop het snoeihout gegooid want anders kon ik die niet meer meenemen. De aanhanger liet ik achter bij kantoor om daarna op pad te gaan naar klant 2. De oude pruimenboom snoeien. Dat kostte me ook een uur tijd. Het probleem bij het snoeien is dat je steeds weer meer ziet. Ik moest mezelf dwingen om te stoppen omdat er anders geen tak meer over zou blijven. Met de nodige discipline lukte me dat. Daarnaast kun je een fruitboom uiteraard ook niet in een keer helemaal terugsnoeien want dat zal die niet overleven. Dit jaar een stukje, het volgende jaar weer een stukje en daarna het laatste stukje is mijn advies. Om 16:15 uur reed ik daar weg en las ik in een sms’je van Leif dat klant 3 vandaag niet meer per sé hoefde. Gelukkig. Het was voor zo´n eerste dag inspannend genoeg vandaag. De volgende week klant 3 én weer nieuwe opdrachten erbij. Heerlijk buiten geweest. Het was na de 1e nachtvorst van vannacht prachtig zonnig weer en als je bezig bent niet koud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image