Weer boom over de weg!

Weer boom over de weg!


Vanmorgen ging ik, net als alle andere ochtenden, tegen 09:00 uur met onze trouwe, ouwe viervoeter Pantro aan de wandel. Dan kan hij mooi zijn behoefte doen en aan alle lekkere geurtjes snuffelen. Ik merk wel, dat zijn tempo behoorlijk omlaag gaat. Waar hij eerder 5 tot 10 meter vóór mij aan liep, loopt hij nu 10 tot 20 meter achter mij. Vaak loop ik de heuvel helemaal op en keer dan weer om, al waar ik Pantro halverwege weer tegenkom. Het is dus niet zo, dat ik alleen voor Pantro naar buiten ga. Ik vind het zelf ook heerlijk om even een frisse neus te halen, alvorens ergens mee te gaan klussen. Gisteravond had het flink gewaaid bij ons en hebben de bomen weer veel te verduren gehad. Zo bleek wederom vanochtend. Toen ik de weg overstak en richting Tranås keek zag ik een dennenboom over de weg liggen. Een levensgevaarlijke situatie voor de automobilisten. Iemand had zo’n reflecterende stok uit de berm gehaald en die in de kruin van de boom gestoken. Midden op de weg. Zo viel het in ieder geval een beetje op, als je met koplampen aan er op af komt rijden. Hoogste tijd voor mij om de motorzaag weer ter hand te nemen en die gevaarlijke wegsituatie op te lossen.

Na de wandeling met Pantro trok ik een reflecterende jas aan, vulde ik de kettingzaag met olie en benzine, zette ik m’n helm met gehoorbeschermers op en nam ik de kettingzaag mee naar de plek des onheils. Het was bij lange na niet zo’n dikke boom als de vorige keer, maar wel bijna op dezelfde plaats. En ik kan nu al voorspellen dat het binnenkort weer mis zal gaan, want er staat een grote, lange berkenboom reeds heel schuin tegen een andere boom aan te drukken. Die gaat vast en zeker ook nog om bij een volgende storm uit de juiste richting. Deze dennenboom zaagde ik in een aantal stukken van een meter en trok het afgezaagde deel in de berm. Daar verwijderde ik de zijtakken, zodat er een kale stam overbleef. Die is uiteraard voor de degene die de verkeerssituatie weer veilig maakte. Voor mij dus. Ik kon er ongeveer 5 stukken van een meter afzagen, totdat de rest van de stam weer omhoog veerde. Er zat blijkbaar nog veel spanning op de wortels en toen het meeste gewicht er af was gezaagd, kon de stam weer terugveren. Daar moet je altijd op verdacht zijn bij omgewaaide bomen. Nou, ik heb mijn goede daad voor vandaag weer gedaan én 5 meter brandhout achter de container liggen. Voor alle duidelijkheid: er is slechts een stukje van ongeveer een meter nog vanaf de wortels blijven zitten. De onderstaande foto is niet van de situatie zoals ik die achter heb gelaten hoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image