Statistieken
  • 0
  • 9
  • 32
  • 411.012
  • 1.136
  • 61
  • 1.218


Via een advertentie op Facebook zagen we een vooraankondiging voorbijkomen van een optreden van de “Koning van de Wals”: André Rieu en het Johann Strauss Orkest. In de advertentie zagen we, dat hij in Oslo zou komen te spelen. Dat ligt niet bepaald naast de deur vanaf ons huis bekeken, maar oké. We kunnen er misschien een paar leuke dagen Noorwegen van maken en dan natuurlijk specifiek Oslo. Onze inschatting is, dat het ongeveer 6 uur rijden is vanaf ons huis, zonder pauzes. Eerst even een stukje terug naar het zuiden, naar Jönköping en dan richting het westen, naar Göteborg. Daar rijd je vervolgens snelweg E6 op die rechtstreeks naar Oslo gaat. Leuk, iets om naar uit te zien! Joke was jaren geleden al een keer bij een optreden van André Rieu geweest in Nijmegen. Samen met haar moeder. Dat vond ze geweldig leuk en als er iets van André Rieu op de tv is kijken we beiden met veel plezier. Samen zo´n concert bijwonen leek ons altijd al fantastisch. Meteen hebben we twee kaarten besteld. Het optreden is op woensdag, 28 oktober en daarmee duurt het nog een poosje. Een paar dagen gezellig naar Oslo, met de walsmuziek van André Rieu, is nu dus iets wat voor ons in het verschiet ligt. En we hebben nu mooi de tijd om een leuke planning te maken.
 
Nadat we ontbeten hadden en de kaartjes voor Oslo hadden besteld ging Joke mijn haar even weer knippen. Sinds we hier wonen doet ze dat zeker elke 4 weken en dat lukt haar over het algemeen prima. Mijn kapsel lijkt heel eenvoudig, maar is verrekte lastig om strak te knippen. Ondertussen heeft Joke veel kunnen oefenen en heeft ze de juiste stijl te pakken. Voor het knippen gaan we altijd naar de kelder. Daar krijg ik een schortje om en draait Joke een half uurtje om mij heen met een schaar, een kam, een tondeuse en een knipplankje. “Dat is een flattopper…” fluistert Joke me in mijn oor. Eerst gaat ze met de tondeuse de zijkanten inkorten en daarna komt de flattopper erbij. Zo krijgt ze het boven op mijn hoofd ook superrecht, want er zit zelfs een waterpas in dit stukje kappersgereedschap. Als Joke me het resultaat laat zien, eerder krijg ik geen spiegel, ben ik weer bijzonder tevreden. Een bezoekje aan de échte kapper (sorry Joke) vind ik namelijk helemaal niks. Hoeft ook niet gelukkig, want het haar zit weer prima in model en ik ben zeker weer een paar weken representatief. We hadden het voor vandaag gepland, omdat we niet precies weten hoe de planning er de volgende week uitziet. Stel dat Joke deze week geopereerd gaat worden: dan heeft ze wel even iets anders aan haar hoofd.
 
De lente is hier al begonnen! Niet alleen is het meer en meer bij ons in de tuin te zien. Het blijkt, dat het in zuid Zweden daadwerkelijk van start is gegaan. Feitelijk hebben we in grote delen van Småland eigenlijk helemaal geen echte winter gehad. Op 15 februari, de vroegst mogelijke datum, was de meteorologische lente in Götaland en het zuiden van Sveland al begonnen. Op sommige plaatsen (ook hier) is het jaargetijde, zo lijkt het, direct overgegaan van de herfst naar de lente. “Het is een vrij groot gebied dat geen meteorologische winter heeft gehad”, verklaart Nitzan Cohen, meteoroloog bij SVT. Zeven dagen op een rij met een gemiddelde dagtemperatuur van meer dan nul graden zijn vereist, om het meteorologische lente te noemen. Reeds op zondag waren de zeven dagen verstreken. De meteorologen gaan er zodoende al vanuit, dat kan worden vastgesteld dat het op 15 februari al lente was in Zuid-Zweden. Op 15 februari! Dit jaar is de meteorologische winter helemaal weggebleven in delen van Zuid-Zweden.
  
Het is behoorlijk ongebruikelijk wat er dit jaar qua weer gebeurd. De lente is op veel plaatsen ongeveer een maand te vroeg, volgens Åsa Rasmussen. Ook een meteoroloog. Om als meteorologische winter te kunnen tellen, moeten we vijf dagen achtereen een dagelijkse gemiddelde temperatuur van beneden nul graden hebben gehad. Het afgelopen weekend was het regenachtig en winderig in Zuid-Zweden. Geen vorst of sneeuw. In de hooglanden werden een paar sneeuwbuitjes waargenomen, maar dat was alleen natte sneeuw, die ook weer snel verdween. Op zaterdag was er hier en daar zelfs sprake van een onweersbui, wat al heel bijzonder is. Op zondag waaide het opnieuw stevig, maar zagen we ook zo nu en dan de zon. Én hadden we enkele buien krijgen. De temperatuur lag de laatste week overdag tussen +6 en +8 graden.
  
De hele week wordt er al gewaarschuwd voor hoge waterstanden. Het waterniveau buiten de elektriciteitscentrale in Ljungby bereikt inmiddels de ramen. Tijdens de ochtend zijn muren en ramen versterkt. Ljungby Energy heeft vastgesteld, dat dit moest gebeuren, om de druk van het water op de muur te kunnen tegenhouden. Er wordt gewerkt aan extra pompcapaciteit. Houten constructies zijn nu in het gebouw gebouwd, om te voorkomen dat de muren instorten. Als de muren de druk niet aan kunnen, zal het water in de elektrische centrale komen en veel schade veroorzaken. Vanmiddag werd door de gemeente aldaar nog aangekondigd, dat ze voortdurend bezig zijn bomen, takken en andere dingen uit het water te vissen, zodat dit kan voorkomen, dat de waterstroom in de rivier Lagan wordt tegengehouden. Dan wordt het immers een overstroming. Er wordt gewerkt verschillende partijen, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Zelfs de landmacht is ingezet. Men heeft voor de komende dagen weer een Klasse 2-waarschuwing aangekondigd. Dat betekent zeer slecht weer wat “een gevaar kan vormen voor mensen en grote materiële schade en grote verstoringen in belangrijke sociale functies kan veroorzaken”.

Nu even geheel iets anders! Eten! Onlangs werden de Culinaire Olympische Spelen gehouden. In Stuttgart, 14 tot 19 februari. De competitie heet “The Culinary Olympics” en ik had er nog nooit van gehoord! Het wordt overigens ook wel de Olympische Spelen van Chef-koks genoemd. Nationale teams uit ongeveer 25 landen (!) hebben het tegen elkaar opgenomen. En weet je? De Zweedse chefs hebben medailles gewonnen. Het Zweedse chefteam won zilver in de grote competitie, terwijl het Zweedse nationale juniorenteam goud won. Dit team is voor chef-koks, die niet ouder zijn dan 25 jaar. Chef-kok Oskar Persson maakt deel uit van het junior nationale team van Zweden. Hij is erg blij dat ze hebben gewonnen. De teams hebben verschillende soorten voedsel bereid tijdens de wedstrijden. Het Junior National Team heeft een menu met warme gerechten en een buffet bereid, waarmee ze het goud in beide competities wonnen. Zodende zijn ze nu wereldkampioen in koken. Oskar Persson zegt dat ze veel tijd en moeite hebben gestoken in de voorbereiding. Gefeliciteerd!

Eén gedachte over “We gaan naar Andre Rieu!”
  1. Dag Heico en Joke,
    Wat een verschil: wij zijn momenteel in Gafsele en het is hier volop winter. Afgelopen nacht min 20, de hele dag rond min 5 en vannacht weer min 20. Er ligt ook voldoende sneeuw. Toen we hier vorige week arriveerden, hebben we vanaf Nederland twee hele dagen regen gehad die in Sollefteå pas overging in sneeuw en daar lag ook pas enige sneeuw van betekenis.
    Kortom, vår is hier nog ver weg.
    Groet en voor Joke sterkte.
    Rinske

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.