Wat weegt wat?

Wat weegt wat?


We gaan nog even verder met een nieuwtje over eten. Want een nieuw land, nieuwe maten? Ja, daar heb ik zeker mee te maken als ik ga bakken. Tenminste met een Zweeds recept. Hier wordt namelijk niet gesproken over zoveel gram van dit en zoveel gram van dat, maar in deciliters. Lastig. Dat werkt volgens mij ook lang niet zo nauwkeurig als daadwerkelijke grammen. Tot vanmiddag moest het zoals het moest. Maar… Bij toeval stuitte ik op een overzichtje: Wat weegt een deciliter… Hur mycket väger 1 dl? Hierin staat duidelijk aangegeven, dat bijvoorbeeld een deciliter havermout 30 gram is. En Honing 140 gram. Amandelen 65 en rozijnen 60 gram. Super, dat scheelt een hoop. En er werd ook meteen uitgelegd wat nu een tsk was en een msk. Dat zijn namelijk een tesked en een matsked: een thee- en eetlepel. Een tkp en een kkp (had ik nog niet eerder gezien) zijn een thee- en koffiekop. Er werd zelfs nog even vermeld, dat bijvoorbeeld die tsk ongeveer 5 milliliter is, een msk 15 milliliter, een kkp 1,5 deciliter (gaan we weer) en een tkp 2,5 deciliter. Of ik ooit een thee- of koffiekop met iets moet gebruiken? Geen idee. Ik weet nu in ieder geval wel hoeveel milliliter dat is. Maar hoeveel gram zou dat nou zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta