Statistieken
  • 0
  • 1
  • 31
  • 411.103
  • 1.138
  • 61
  • 1.224

   
Was het de vorige week Ebba, die heel gezellig bij me op de tafel kwam liggen, was het vandaag Jikke! Terwijl ik achter de laptop zat, aan het bureau, kwam zij mij met een bezoekje vereren. En niet zomaar eentje, want ze ging er helemaal voor. Ze springt rechts op het bureaublad, loopt dan (nagenoeg) altijd over het toetsenbord naar links. Daar staat de la altijd open, waar een soort extra blad op ligt, waar ik heerlijk mijn arm op kan leggen, wanneer ik aan het typen ben. Dat weet Jikke ook maar al te goed. Daar gaat ze dan liggen om aandacht te vragen. En te krijgen! Ze geeft alles kopjes en zoekt steeds mijn hand op, want ze wil dan immers geaaid worden. En dat wordt ze dan vanzelfsprekend ook. Weer twee tevreden: mens en dier!

De moordenaar van Palme is mogelijk gekoppeld aan de plaats Nybro. De zogenaamde Skandia-man, die uit Nybro komt, is geïdentificeerd als een waarschijnlijke moordenaar voor Olof Palme. Velen speculeren nu, dat de zogenaamde Skandia-man een centrale rol zal spelen, wanneer het Palme-onderzoek spoedig wordt afgerond. Een tv-programma onthulde deze week al, dat eerder dit jaar het Palme-onderzoek binnenkort zal worden afgerond. – hetzij door de vervolging van de Skandia-man, hetzij door het vooronderzoek te sluiten. In de speculatie over waar de onderzoekers zich momenteel op richten, domineert één spoor, de Skandia-man. De auteur Lars Larsson uit Nybro is al lang geïnteresseerd in de Skandia-man. Lars Larsson was 18 jaar oud toen premier Olof Palme werd vermoord. Sindsdien heeft hij talloze boeken over de moord gelezen.

Hij heeft zoveel gelezen, om zelf te proberen te begrijpen wat er is gebeurd en wie schuldig was. “Ik las alle getuigenverklaringen en probeerde alles in context te plaatsen. Het was ook toen, toen ik de zogenaamde Skandia-man verhalen las. Op dat moment voelde ik, dat wat hij zei echt allemaal in het verhaal paste. Hij paste zelfs in het signalement en was op de plaats delict. En hij veranderde zijn informatie verschillende keren. Toen ik de scriptie testte en hem in de rol van dader zette, vielen alle stukjes op hun plaats”, zegt Lars Larsson. Nadat hij begon te schrijven over de Skandia-man, kende hij de wortels van de man in Nybro niet. Toen hij erachter kwam, werd het nog interessanter voor hem, om het werk voort te zetten. Of hij denkt, dat zijn boek en informatie kunnen helpen bij het oplossen van de moord zegt hij: “Ja, ik denk het wel. Toen ik naar dSkandia-man begon te kijken, was er geen discussie over zijn rol of de onwaarheden die hij achterliet bij de ondervragingen. Op het moment, dat ik klaar was met het schrijven van het boek, waren er bij het zoeken op Google naar Skandia-man in feite nul hits. Alles is dramatisch veranderd toen ik het boek publiceerde. Ik denk dat het destijds voor de Palme-onderzoekers verrassend was.” Of hiermee de dader daadwerkelijk alsnog wordt gearresteerd?

Het coronavirus raakt meer: De jaarlijkse verkoop van Majblommor, mei-bloemen, die meestal eind april plaatsvindt, wordt nu uitgesteld tot na de zomer. “In de provincie Jönköping is het aantal aanvragen bij Majblommor voor financiële steun de afgelopen jaren toegenomen. Wanneer de verkoop nu wordt uitgesteld, worden veel kinderen in economisch achtergestelde gezinnen getroffen”. Dit stelt Sanela Deumic, voorzitter van Majblomma in Jönköping. “Het is erg triest dat de verkopen worden verplaatst, maar tegelijkertijd begrijp ik waarom”.  Ze zegt, dat het bijzonder spijtig is, omdat de steun deze zomer het grootst is. “Het geld wat uit de verkoop komt, wordt meestal besteed aan zomervakantie-activiteiten, voetbalschoenen en dergelijke. Het is nog maar een aantal weken geleden, dat de vereniging in Jönköping haar laatste planningsbijeenkomst had en toen was alles klaar om de verkoop van dit jaar in april te starten”. Leerlingen van de klassen vier en vijf van ongeveer elf scholen in de provincie zijn betrokken bij de verkoop. In eerste instantie dacht men, dat het moeilijker zou zijn, maar men hoopt, dat mensen dan nog steeds solidariteit voelen en de bloemen kopen. In totaal verkopen meer dan 60.000 kinderen in het land Majblommor.

De Majblommor zijn kunstbloemen, die aan de kleding kunnen worden bevestigd. Het wordt verkocht in Zweden, Finland, Noorwegen en Estland. In Zweden worden ze sinds 1907 verkocht, toen de nationale vereniging Förstamajblommans werd opgericht in Göteborg. De bloemen worden verkocht door scholieren en de padvinderij. De opbrengst van de Zweedse verkoop gaat naar kinderen, die extra ondersteuning nodig hebben. Initiatiefnemer was Beda Hallberg. Een tijdschrift schreef in mei 1907: “De blauwe bloem heeft duidelijk een overwinning binnen gehaald. De hele stad viert het. Overal, waar je ook komt, je ziet de bloemen op jassen en op sjaals. De zakenman, de ambtenaar, de arbeider, de oude man en het kind, de conducteur in de tram, de politie: allemaal dragen ze de bloem en voelen ze zich graag betrokken bij het doel”. Het idee achter de verkoop van het bloemetje was simpel, enthousiast en aangrijpend: de opbrengst ging naar organisaties die zich inzetten tegen tuberculose in Gotenburg. En door het eerste succes verspreidde de verkoop vervolgens snel over het hele land en ook naar het buitenland. Veelal naar landen, die ook de strijd tegen armoede en tuberculose opvoerden. Beda Hallberg werd internationaal bekend en geëerd. De Majblommor werden gelanceerd in Finland (1908), Noorwegen en Denemarken (1909), Nederland en België (1910) Tegenwoordig bestaat de verkoop alleen nog in Zweden, Finland, Noorwegen en Estland. In andere landen stopte het met verkopen toen de tuberculose uit geroeid werd. Hopelijk krijgen ze later alsnog de kans om de bloemen te verkopen!
 
En we zijn weer even aan het experimenteren geweest! We zijn al jarenlang fan van pangasius, wit vis. In Blijham zijn we er bij toeval ooit eens mee begonnen te eten. Meteen viel het zó goed in de smaak, dat we het daarna met een grote regelmaat aten. Helaas hadden we het hier nog niet ontdekt. Wit vis genoeg, maar niet “onze” pangasius. Tot een paar maanden geleden Heiko ze ontdekte. Meteen nam hij het mee en wat hebben we er toen lekker in gegeten. Als het bekende engeltje over je tong… Sindsdien eten we ze weer vaker. Vanavond stonden ze ook weer op het menu, maar ik wilde het eens een keer anders klaarmaken. Dat werd uit de oven. De vis kwam op een bedje van halve tomaatjes op aluminiumfolie te liggen. Daarop een theelepel olijfolie en een theelepel citroensap. Een beetje gekruid met oregano en zwarte peper, waarna het folie rondom de vis werd gevouwen. Al met al hebben ze een half uurtje in de oven gelegen, bij een temperatuur van ongeveer 180 graden. Nadat ze eruit konden en op het bord werden gelegd kwam er nog een beetje kaas overheen. Gebakken aardappeltjes en een rauwkost erbij en het was smullen! Heiko vond de pangasius zó wel bijna net zo lekker als wanneer ze gewoon worden gebakken. Jammer, want ik niet. Toch zullen we deze variant (of weer eens een andere) vaker eten. Een hele smakelijke afwisseling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.