Vijfvingerkruid of toch kruipganzerink?

Vijfvingerkruid of toch kruipganzerink?

 
In alle perkjes die we hier rond het huis hebben, zitten wel een paar van deze plantjes. Alleen hebben we geen idee wat het is! Het heeft een vrij dikke stengel en aan het eind daarvan vijf kartelvormige blaadjes. Tuurlek! Ik heb al weer (meer dan) een paar minuten op internet gezocht of ik kan achterhalen met welk soort plantje we hier te maken kunnen hebben. Is het de vijfvingerkruid? “Het blad lijkt op een hand met vijf vingers. Er komen gele bloemen in, die bloeien van juni tot augustus. Het was dan ook één van de ingrediënten van de zogenaamde ‘heksenzalf’. Vijfvingerkruid een van onze zeer algemene soorten in graslanden. Ze hebben een lange kruipende en meestal onvertakte stengel, die op geregelde afstanden verspreid staande bladeren hebben. In de oksel van zo’n blad ontstaat uiteindelijk een bloemsteel met gele bloem. Deze heeft vijf kroonbladen zonder oranje vlekken en een bloembodem met vijf kelkbladen en vijf bijkelkslippen.”

Zou heel best kunnen. De foto hierboven is van de vijfvingerkruid. Maar de kruipganzerik lijkt er ook heel veel op. Kijk maar eens naar de foto hieronder. “De kruipganzerik is een vaste plant uit de rozenfamilie. Kruipganzerik is een kruising van vijfvingerkruid met tormentil. De handvormig samengestelde wortelbladeren zijn meestal vijftallig, maar kunnen ook drietallig zijn. De tot 4 cm lange, omgekeerd-eironde blaadjes hebben 4 – 7 tanden. De kruipganzerik bloeit van juni tot in augustus met goudgele, 14 – 18 mm grote bloemen. De bloem heeft vier of vijf kroonbladen, die twee keer zo lang zijn als de kelkbladen. Aan de voet van de kroonbladeren zit een oranje vlek. Een bloem vormt 20 – 50 vruchtjes, die een schijnvrucht vormen. De plant komt voor op vrij natte tot vochtige grond langs sloten en bospaden, in grasland en op dijken.” Wie van de twee is het? Of is het toch gewoon onkruid? Weet jij het? Laat het me alsjeblieft weten, want dan weet ik in ieder geval of ik ze kan laten groeien of meteen moet gaan wieden…

Eén gedachte over “ Vijfvingerkruid of toch kruipganzerink?

  1. Wat een mooi raadseltje!
    Heb je de bovenste twee foto’s zelf gemaakt en de foto’s met gele bloempjes van internet? Ik begrijp daaruit, dat er nog geen bloem in die van jullie zit. Voor nu zie ik alleen overeenkomst met het blad van het zevenblad. Oeps, hopelijk heb ik het mis… Daar kun je trouwens heerlijke pesto van maken of gewoon gestoofd. Net als spinazie, alleen dan wat pittiger.
    Ik kan het mij haast niet voorstellen dat het zevenblad is. Jullie weten ook wel hoe het zevenblad eruitziet. Wacht de foto´s van eventuele bloemen af!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta