Verrotte lat verdwenen!

Verrotte lat verdwenen!


Een tijdje geleden had ik Joke beloofd, dat ik die ene dwarslat onder het plastic-golfplaatjes-dak van de veranda zou vervangen. Daarbij had ik tevens aangegeven, dat ze me eraan mocht herinneren als ik het niet snel genoeg deed of alweer vergeten was. Tja, dat had ik misschien beter niet kunnen zeggen… Elke dat kreeg ik zeer plichtsgetrouw een herinnering van Joke. Vandaag was ik het zat! Na de middag ging ik naar buiten en heb ik dat probleem als eerste aangepakt. Met de speciale haakse zaag heb ik de oude, zeer verrotte lat er tussenuit gezaagd. Dat was een koud kunstje. Vanaf de wegzijde zat er haast geen hout meer en was het al volledig weggerot. Twee draagbalken verderop heb ik die dwarslat doorgezaagd op een plek waar die nog massief was. Vervolgens de nieuwe lat met de cirkelzaag op maat gezaagd. Die vervolgens onder de golfplaten geschoven en op de restantjes van de oude lat, die van bovenaf op de draagbalken was vastgespijkerd, weer bevestigd.
 
Maar daar kon ik niet goed bijkomen. Of ik moest het halve dak eraf halen en dat was niet de bedoeling. Deze reparatie is een tijdelijke oplossing. Op meerdere plaatsen is het dak van golfplaten lek en dat moet dus gewoon vervangen worden. Maar daar zijn we op dit moment nog eventjes niet aan toe. Vandaar dat ik eerst even probeer te lappen. De gaatjes spoor ik zoveel mogelijk op en kit die vanaf de bovenzijde dicht. Vanaf de bovenzijde heb ik eveneens de bestaande golfplaten weer vastgeschroefd aan de nieuwe dwarslat. Daarvoor heb ik een tweetal lange planken over de golfplaten gelegd die mijn gewicht moesten verdelen en dat ging prima. Zodoende kon ik over het dak kruipen en de schroeven door de golfplaten in de dwarslat vastzetten. Op zich een klusje van in totaal misschien 2 uur. Waarom heb ik dat niet eerder gedaan? Het meest irritante van die verrotte dwarslat was namelijk het lawaai van de klapperende golfplaten als het stormde. En dat doet het vaak ‘s avonds of ’s nachts. Als wij slapen. En ons slaapkamerraam is uiteraard precies boven dát stukje dak van de veranda. De eerstvolgende keer als het stormt hebben we er als goed is geen last meer van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image