Verbod op wegwerpplastic

Verbod op wegwerpplastic


Vanaf 2021 is het verbod op wegwerpplastic van toepassing. Onderhandelaars van EU-lidstaten zijn het, na dik 12 uur onderhandelen, toch eens geworden over het verbod. Het moet over ongeveer twee jaar ingaan. Dit zijn de producten die in 2021 worden verboden: wegwerpbestek (vorken, messen, lepels, roerstaafjes en eetstokjes) – wegwerpplaten (vooral wegwerpbordjes) – rietjes – wattenstaafjes in plastic – ballonstokken in plastic en kunststoffen, die kunnen worden afgebroken door oxidatie, fastfoodverpakkingen en geëxpandeerd polystyreen. Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim en zakjes van dun plastic vallen onder het verbod. Eveneens wil men het gebruik van wegwerpbekers en fastfoodverpakkingen terugdringen. In het voorjaar van 2018 kwam de Europese Commissie met het plan om de plastic voorwerpen in de ban te doen. Het Europees Parlement stemde daar in het najaar van 2018 mee in. Producenten van onder meer ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen moeten vanaf 2021 bovendien betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval.

Eveneens moeten alle lidstaten 90 procent van alle plastic flessen gescheiden inzamelen tegen 2029. Vanaf 2030 moeten alle nieuwe plastic flessen uit minstens 30 procent gerecycled materiaal bestaan. Door de meest vervuilende plastics vanaf 2021 te verbieden, hoopt de EU de enorme plasticberg te verminderen. Volgens de vicevoorzitter: “Deze overeenkomst helpt echt, om mens en planeet te beschermen. Europeanen zijn zich ervan bewust, dat plastic een enorm probleem is en de EU toont hier moed. Dit maakt ons een wereldleider in de aanpak van zwerfvuil.’’ Van de 8 miljard ton plastic (!), die sinds de jaren ‘50 geproduceerd is, kon slechts 9 procent hergebruikt worden. Alleen in Nederland worden er jaarlijks al 900 miljoen plastic flesjes weggegooid. De nieuwe wetgeving zal de kosten van milieuvervuiling met 22 miljard euro moeten verlagen. Dat is het geschatte bedrag voor plasticvervuiling in Europa in 2030. Wist je trouwens, dat meer dan 80 procent van het scheepsafval plastic is? De nieuwe wet is van toepassing op ongeveer 70 procent van alle zee afval.
Persoonlijk vind ik het een prima plan. Alleen vraag ik me onder andere af, hoe iemand, die nu van een rietje afhankelijk is, straks vloeistof binnenkrijgt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image