Vandaag is het wit

Vandaag is het wit

   
Ja hoor! De wijzen hadden gelijk en het was vanochtend wit! Ongeveer vier tot vijf centimeter sneeuw is er afgelopen nacht gevallen. Klart en Joke haar opa en moeder weten, wisten er dus toch wel iets van af. De wereld om ons heen is een plaatje. Wit en daarmee duidelijk helderder dan gisteren, toen er nog regen viel. Echt helder is het vandaag echter niet geworden. Er hing een nevel over het land, die het nattig en koud deden aanvoelen. Het was overigens een graad of drie boven nul, waarmee de sneeuw waarschijnlijk niet lang zal blijven liggen. Voor morgen is zelfs 7 graden boven nul voorspeld. En die voorspellingen geloof ik nu toch een beetje meer dan dat ik gisteren nog deed. De vraag is of de sneeuwval van vannacht misschien een zoethoudertje geweest. Of juist een voorbode. Wie zal het zeggen?

Het feit dat het in de winter sneeuwt, maakt de gemeenten overigens niet rijker. In tegendeel. Tot dusverre hebben de Zuid-Zweedse gemeenten deze winter niet veel geld uitgegeven aan sneeuwruimen. Desondanks betekent een sneeuwvrije winter niet, dat de gemeenten het geld besparen, wat ze hier anders aan zouden kwijt zijn. “Helemaal niet. Het geld dat we hadden begroot voor het sneeuwruimen kunnen we in plaats daarvan gebruiken om de straten te repareren”, zegt Per-Olof Löfberg, afdelingshoofd bij de gemeente Växjö. Volgens hem zijn de lagere kosten voor het ruimen ongeveer hetzelfde als de hoge kosten voor het repareren van de wegen. Misschien gaat het verschil om een ​​paar honderdduizend kronen, meer beslist niet. Het is immers sneeuwruimen of repareren. Het budget voor sneeuwruimen van de gemeente Växjö bedraagt maar liefst ​​16 miljoen sek. Ook meent men in de gemeente Kalmar te merken, dat géén sneeuwval niet tot grote winsten leidt. Aldus een woordvoerder van de gemeente. “Toch besparen we ongeveer 1,7 miljoen sek, die we hadden toegewezen aan overuren in verband met sneeuwruimen”. Och, “slechts 1,7 miljoen sek” besparing. Het is maar wat je weinig voordeel wilt noemen…

Voordat we plantjes kunnen poten in de, met cement overgoten, schoenen zullen we waarschijnlijk al halverwege de volgende week zitten. Vanochtend waren we uiteraard beide ontzettend nieuwsgierig naar het resultaat van Joke haar knutselwerkjes van gisteren. Je kon hier en daar zien, dat er al duidelijk gedeeltes waren opgedroogd. Dat cement was duidelijk lichter. Echter er was meer donker dan licht. Vooral bij de handschoenen. Er moet natuurlijk lucht bij kunnen komen om het water in het cement te laten drogen. Maar doordat de handschoenen dichtgeknoopt zijn, komt daar totaal geen lucht bij. Datzelfde geldt ook voor het zakje met cement onder de emmer met waspoeder. Daar had ze de restanten van het cement ingedaan en een paar grote waxinelichten ingedrukt. Als alles goed verloopt, kunnen daar straks de lichtjes daadwerkelijk in branden. Ook dat zakje is luchtdicht afgesloten. De schoenen gaan trouwens wel goed hoor. In dit geval is er dus duidelijk sprake van geduld hebben. Morgen kijken we weer…

Aan het eind van de middag dacht ik nog wel even een poosje te kunnen knutselen aan het bruggetje over het beekje. Het hout van dit bruggetje is verrot en we vertrouwen het nauwelijks meer om er overheen te lopen. Hoewel de beide dametjes Jikke en Ebba daar totaal geen moeite mee hebben. Verschil in gewicht? Het was rond de klok van drie dat ik ermee aan de slag ging en toen was het nog licht. Onder het houtwerk liggen twee stalen U-profielen en die zijn natuurlijk nog goed. Wanneer we naar de overkant gingen zorgden we ervoor, dat we daarop liepen en niet te veel over het houtwerk. Die twee stalen profielen gebruik ik dan ook weer voor de opbouw van de nieuwe brug. Het houtwerk sloopte ik er met gemak vanaf. Het was zo verrot, dat er niet veel kracht nodig was om alles te verwijderen. Natuurlijk werden de spijkers meteen uit het houtwerk gehaald, om verwondingen te voorkomen. Het hout kon weggegooid worden en toen kon ik op zoek naar vervanging. Dat vond ik in de vorm van de restanten van het hekje, welke tussen onze border en het land van de buurman stond. Je weet wel, waar nu het stenen muurtje wordt aangelegd. Dit hout was helaas ontzettend nat en dat ligt nu eerst in het stookhok te drogen. Inmiddels was het donker geworden en daarmee het buiten werken over. Er is wel een begin gemaakt met een nieuwe klus en die kan binnenkort vervolgd worden!
 

2 gedachten over “Vandaag is het wit

  1. He Heiko,

    Als je toch de staalprofielen kaal hebt, draai ze dan een kwartslag, dan zijn ze een stuk sterker en het water blijft er niet in staan.

    Succes,
    Rob

    1. Je hebt helemaal gelijk Rob. Dat ga ik doen! Dank voor de tip. Ik denk dat ik er volgende week mee aan de slag ga. Dan is het hout in ieder geval iets gedroogd. Helemaal perfect droog hoeft het namelijk niet te zijn. Het gaat toch weer onbehandeld naar buiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.