Deze lekkernijen ken je zo langzamerhand wel. Toch? Een semla, meerdere semlor. En het is geen gewone lekkernij. We eten ze eigenlijk alleen in het begin van februari. Maar waarom eten we semlor? En waarom eten we ze niet het hele jaar door? Het is vandaag Fettisdagen en dat is in Zweden al sinds de 16e eeuw bekend. Het woord fettisdag is een combinatie van de woorden vet, fett en dinsdag en wordt al sinds 1594 gebruikt. Het was echter pas in de jaren dertig, dat het ook een “gezicht” kreeg. Met, jawel, de semla. Het broodje werd gemaakt, om men voor te bereiden op 40 dagen vasten. Er zitten veel zemelen in en suiker.
Omdat verandering van spijs (letterlijk in dit geval) doet eten, probeert men ieder jaar weer met iets nieuws te komen. Het vernieuwen van de klassieke semlor is daarmee inmiddels ook een traditie geworden. Het wordt alleen steeds moeilijker, om varianten te vinden. De afgelopen jaren is de klassieke semla, met room en amandelspijspulp, al heel vaak aangepast. De traditie begon in 2015, toen iemand met de semla-wrap op de proppen kwam. Daarachter stond de sterren kok en patissier Mattias Ljungberg. De semla-wrap zoals genoemd, werd gemaakt in Stockholm en hierbij is het zoete broodje uitgerold, gevuld met de amandelspijs en room en vervolgens samengevouwen als een wrap. Sindsdien zijn er veel soorten semla opgedoken. Denk hierbij aan de variant op de Prinsesstårta, eentje met nacho’s en Nutella. Het is een gewone semla gekleed in marsepein en gevuld met amandelpasta en jam.
Soms lijkt het erop, dat de nieuwe varianten steeds verder weg komen te liggen van de klassieke semla. Dat is aan de ene kant leuk om te zien (en te eten), maar het is ook wel een beetje verontrustend. Zo ligt in de provincie Uppsala dit jaar een semla met cola en zeezout in plaats van amandelspijs. Dat lijkt er toch niet op? Dat gaat toch ook volledig voorbij aan het zoete van de semla? Dat is dan ook toch geen semla meer te noemen? Bij een bakker in Aneby hebben ze dit jaar de frambozen-semla en de cronut-semla. Een cronut is een croissant-donut gebak, wat nu verwerkt is in de semlor. Ook maken ze hier de rumla, een variant met nee, geen rum, maar een opgerold cakeje. Er is zelfs een smoothie gemaakt met semlor. Moet er niet aan denken… Volgens een deskundige moet een semla altijd drie ingrediënten bevatten: het zoete broodje, room en amandelspijs.
Daaraan hebben vele varianten voldaan. Zo werd een baklava-semla geïntroduceerd. Een interpretatie van hoe deze lekkernij eruit zou zien, als het in het Midden-Oosten zou worden gemaakt. Het wordt inderdaad geserveerd als baklava en in plaats van amandelspijs is het gevuld met een pistachemengsel. In een ander exemplaar wordt de amandelspijs en slagroom vervangen door mokka en chocolade. Jammie! En wat te denken van de worstenbroodje-semla? Gemaakt in Trollhätten in 2015. Eveneens gemaakt van een zoet broodje, alleen van een ander model dan de geijkte semla. De amandelspijs heeft het worstje vervangen, wat room erbij en rode jam die op ketchup zou moeten lijken en… je hebt een worstenbroodje-semla! Ze lijken me een voor een heerlijk. Oh, ik zou ze zo allemaal willen proeven. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar vandaag een begin maken? Niet met de gewone, maar doe mij die Prinsesstårta-semla maar. Loopt het water jou ook in de mond bij het zien van al dit lekkers???