Statistieken
  • 0
  • 1
  • 31
  • 411.103
  • 1.138
  • 61
  • 1.224

 
Vannacht had ik me voorgenomen, om vandaag, naast de gebruikelijke huishoudelijke en administratieve taken, twee extra dingen aan te pakken. Daarom begon ik vanochtend na het ontbijt meteen met de eerste: het omwisselen van mijn kleding. Nu de temperaturen zo mooi omhoog gaan wordt het tijd, dat de wintertruien uit het zicht verdwijnen, om plaats te maken voor de zomerbloesjes. Ook de dikkere broeken en jurken mochten meteen mee naar de “winter-kledingkast” en de korte broeken en jurkjes naar mijn dagelijkse garderobekasten. Gelukkig heb ik de beide bedden in de logeerkamer tot mijn beschikking, om alles even op te kunnen leggen. Zo is het een en ander eenvoudiger om te kunnen sorteren en her-opvouwen. Nadat het klusje op een paar dingetjes na klaar was en ik even een pauze nam, zag ik, dat de weersverwachtingen voor de volgende week wel heel positief zijn! De temperaturen zullen richting de 20 graden gaan. Was het wisselen van de kleding toeval?

Vorige week donderdagmiddag was Heiko even naar de huisarts geweest. Hij wilde graag zijn bloed weer eens laten testen op de PSA-waarde. Een belangrijke indicator voor eventuele prostaatkanker. Tegelijkertijd liet hij een paar andere waarden meten, omdat hij er toch was. Onder andere suiker en cholesterol. Vandaag kwam er een brief met de mededeling, dat de uitslagen allemaal normaal waren! Alle gemeten waarden zaten tussen de, als normaal bestempelde, grenzen. Dat is goed nieuws. Uiteraard was Heiko nog wel even nieuwsgierig hoe hoog de PSA-waarden nu daadwerkelijk was. Gelukkig is dat allemaal op te zoeken via het internet, via de website 1177. Daar vond hij de volledige uitslagen en las hij dat zijn PSA-bloedwaarde 0,92 was. Dat is een prima waarde, omdat die onder de 3,0 moet liggen. Toen we uit Nederland vertrokken was die waarde 5,7. Nog steeds niet verschrikkelijk ontrustend, maar wel te hoog voor zijn leeftijd en een indicatie, dat er iets aan de hand was. Dat is in 2018 operatief verholpen en sindsdien helemaal goed.

Tegelijkertijd met de brief over de uitslagen kwam er ook een brief binnen voor een onderzoek naar de grote buikslagader. De huisarts had daar vorige week al met Heiko over gesproken. Het is een preventief onderzoek voor mannen boven de 60 jaar. Oké, gaan we doen! Het is de bedoeling om een mogelijk aanwezig aneurysma tijdig op te sporen. Bij een aneurysma is een deel van een bloedvat verwijd. Het bloedvat is dan minimaal 1,5 keer wijder dan normaal. Een aneurysma kan in alle slagaders ontstaan, maar komt het meest voor in de buikslagader. De slagader in de buik is normaal ongeveer 2 centimeter breed. Bij een aneurysma is het verwijde deel minimaal 3 centimeter breed. Dit kan oplopen naar meer dan 10. Hoe groter de verwijding van het bloedvat is, hoe zwakker de vaatwand. Als de verwijding te groot wordt, kan het aneurysma scheuren. De kans op scheuren is zeer klein als het aneurysma kleiner is dan * 5 centimeter bij vrouwen en * 5,5 centimeter bij mannen. Het toeval wil, dat Heiko zijn opa, Heiko Pietersen aan een gescheurde buikaneurysma is overleden. Het preventieve onderzoek juichen we dan ook zeker toe. Dat zal op maandag 7 juni om kwart voor acht ´s morgens (!) plaatsvinden in het Ryhov ziekenhuis te Jönköping.

 
Ondertussen was Heiko vandaag in Tranås aan het werk, bij een inmiddels bekende klant voor hem. Daar was hij al vaker geweest en dan wordt het contact met de klant leuker. Het was het adres waar vele houten beelden in de tuin staan. Eerder plaatsten we al een keer foto´s van sneeuwwitje en de zeven dwergen. Vandaag kreeg ik foto´s van nog een paar voorbeelden van de houten beelden. Wat allemaal mooi gemaakt! De tafel wordt bijvoorbeeld gedragen door twee dikke poten en door twee beren. Prachtig! De man maakte deze beelden niet zelf, maar heeft ze in het buitenland laten maken. Ergens in de Sovjetunie. De houtsoort was Russisch eiken. De “visser” was gemaakt aan de hand van een foto. Het beeld was een cadeau voor de oude bewoner van het huis. Echte kunstenaars die dit hebben gemaakt!
   
Bij deze klant moest een terras weggehaald worden. Dat wil zeggen: er moest honderd m2 steen weggepakt worden en de stenen moesten een voor een op pallets gestapeld worden. Ze legden de stenen zo efficiënt mogelijk op de vier meegenomen pallets en constateerden, dat er 31 per laag op konden. Ze besloten maximaal tien lagen hoog te stapelen. Daarna legden ze er een tweede pallet op en stapelden ook op die weer 10 lagen met stenen. In totaal hebben ze vandaag vier pallets vol gelegd, waarmee er in ieder geval 1.240 stenen verlegd zijn. Inmiddels waren ze met twee nieuwe pallets begonnen, waarop ook alweer enige lagen gelegd waren. Aan het einde van de dag hadden ze ruim de helft van het terras verwijderd. Morgen, als Heiko vrij is, zullen twee collega´s de klus voortzetten. Nadat alle stenen zijn verwijderd, moet de onderliggende laag zand weg geschept worden tot een diepte van 15 centimeter. Dat zand vermengd met stenen mag in het aangrenzende meer gedumpt worden. Ergens volgende week wordt er 15 m3 zwarte grond gebracht en dat moet op de plaats van het uitgegraven terras gelegd worden. Tenslotte worden er rollen gras gelegd en moet de kabel voor de robot grasmaaier verlegd worden. Kortom, een aardige klus voor meerdere personen en meerdere dagen.
 
Het tweede klusje die ik me had voorgenomen te doen, was het schoonmaken en opruimen van de voorraadkast. Na de middag daalde ik dan ook de keldertrap af. De voorraadkast met etenswaren kon ook wel eens gereorganiseerd worden. Alle planken maakte ik een voor een leeg en schoon. Het was fijn, alles even weer in handen te hebben, om te kijken naar de houdbaarheidsdata. Dat was totaal geen probleem: niets was over datum! We zijn dan ook behoorlijk consequent met het inpakken van nieuw gekochte etenswaren. Die komen achteraan te staan, zodat we altijd het oudste als eerste pakken.

Een paar zaken verplaatste ik. Op een stevige plank stonden niet al te zware producten, terwijl op een minder stevige plank zware dingen stonden. Eveneens kwamen een paar etenswaren een plank hoger of juist lager, omdat dat qua hoogte en veelvuldig gebruik logischer was. Uiteraard werd het gesorteerd. Alles met betrekking tot het bakken kwam op een plank, zeg maar het zoete en hartige etenswaren kwamen op een andere plank. De werkruimte was wel een beetje beperkt, waardoor het op één vierkante meter nogal manoeuvreren was. “Niet zeuren Joke, want het gaat om het resultaat!” En daar was ik enorm blij mee. De voorraadkast en zijn inhoud is weer schoon en daarbij komt ook nog eens een keer, dat ik nu weer een volledig overzicht heb. Leuk klusje om te doen!

Een paar dagen geleden schreef ik over het aantal Nederlanders, die na een emigratie teruggaan. Maar hoeveel mensen emigreren er per jaar eigenlijk vanuit Nederland? Ik heb een paar cijfers boven tafel kunnen krijgen. Zo vond ik, dat in 2019 161.029 mensen emigreerden en dat dat in 2018 157.366 mensen waren. De emigratie volgt doorgaans na enige tijd de ontwikkelingen in het aantal immigranten. Aanleiding hiervoor is, dat een deel van de mensen die zich eerder in Nederland hebben gevestigd, na verloop van tijd weer vertrekt. Mensen worden als emigrant geteld, als ze zich uit laten schrijven als inwoner. Dat moet als zij verwachten langer dan acht maanden in het buitenland te zullen verblijven. Verder ontdekte ik, dat van alle emigranten die in 2020 vertrokken, 13,3 procent een Nederlandse achtergrond had. Dat waren 20.193 personen. Daarnaast was 7,3 procent van de emigranten in Nederland geboren, maar hadden die minstens één ouder uit het buitenland (de tweede generatie). Dat waren 11.013 personen.

En waar verhuizen de Nederlandse emigranten naartoe? Van de emigranten die in Nederland geboren zijn, verhuist het grootste deel naar België (14,1 %) of Duitsland (11,5 %). Ook Spanje en Groot-Brittannië zijn populaire vestigingslanden. Bij emigranten met een tweede generatie-migratieachtergrond staan Turkije en Polen ook in de top 10. Deze landen zijn minder populair onder emigranten met een Nederlandse achtergrond. Ruim een derde van de tweede generatie vertrekt naar het land van hun migratieachtergrond. Dit aandeel verschilt per groep. Van de tweede generatie met een achtergrond in Turkije vertrok in 2019 bijvoorbeeld 60 % naar Turkije, tegenover 19 % van de tweede generatie met een achtergrond in Marokko. Van deze laatste groep vertrok het grootste deel (46 %) naar België. En wat is de leeftijd van de emigranten? Het blijkt, dat ze doorgaans relatief jong zijn. Van alle emigranten was in 2019 43,8 % 25 tot 40 jaar en 25 % tussen de 15 en 25 jaar. Een relatief kleine groep van 2,6 % was 65 jaar of ouder. In cijfers: 0 tot 15 jaar – 16.068; 15 tot 25 jaar – 40.293; 25 tot 40 jaar – 70.511; 40 tot 65 jaar – 29.960 en 65 jaar of ouder – 4.197 personen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.