Tweede Kerstdag 2019

Tweede Kerstdag 2019

 
Ook vanmorgen was Joke als eerste van bed af. Om dezelfde redenen als gisteren. Daarna ik en vervolgens onze gasten. Het ontbijt stond alweer klaar en we konden meteen aanvallen. Na de nachtrust had iedereen een gezonde eetlust. Leuk man, om wederom met deze groep samen aan tafel te zitten. Het broodje, ehhh… de broodjes smaakten weer best! Tezamen met de thee en de jus. Na het ontbijt gingen we voor de koffie met iets lekkers naar de kamer. We spraken onder andere over ons cadeau van Sietse, de fotoshoot. Hoe kwam hij überhaupt op het idee? Hij vertelde, dat hij in eerste instantie voor ons een mooi schilderij wilde laten maken. Eentje op hout. Eerst dacht hij aan een foto op canvas, maar zijn tweede idee was dus het afdrukken of schilderen op hout. Er moest een mooie foto op komen van ons beiden. Maar dat werd een probleem: hij kon geen mooie foto van ons tweetjes vinden. Toen bedacht hij zich, dat er eerst maar eens een mooie foto moest komen. Oftewel, zijn cadeau voor ons was die fotoshoot. In de jeugdherberg waar zij hadden gelogeerd, had hij landschapsfoto´s gezien van een fotograaf. Die vond hij prachtig en zodoende benaderde hij deze fotograaf.
 
Die liet hem echter weten dat ze alleen landschappen fotografeerde. Het portretteren van mensen is immers een hele andere kunst en die kunst beheerste zij niet. Maar ze wist wel iemand anders en die zou ze een berichtje sturen. Dat had ze ook gedaan, maar ja het was natuurlijk Kerst, dus het antwoord liet op zich wachten. Maar wat in het vat zit verzuurd niet. Het eerste contact is inmiddels gelegd en met de fotoshoot komt het vast goed. Nadat drie van ons een garnalenbroodje kregen en eentje een vleesbroodje, gingen Sietse en ik opnieuw een rondje lopen. Eerst een rondje van 3,2 kilometer, gevolgd door nu een rondje van 5,6 kilometer. We liepen nu via Västorp. We liepen door het bos, langs de voederplaats voor de wilde zwijnen, door open landschap, via het plaatsje Edhult en daarna via de weg 1047 terug naar huis. Ruim een uur waren we onderweg en het liep heerlijk door. De temperatuur was gedaald naar -2, maar we hadden ons goed warm gekleed, dikke jas, sjaal om, handschoenen aan en een muts op. Geen centje pijn! Het was heerlijk en we hebben gezellig gepraat.
   
Thuisgekomen had Joke warme chocolademelk met slagroom klaarstaan. Nou, maar dat viel er lekker in! Goed idee, Joke! Tante Heiltje was even gaan liggen, terwijl Joke al een paar voorbereidingen had getroffen voor het diner. Samen praatten en praatten en praatten we, totdat het tijd was voor een autoritje. Niet zomaar eentje: eentje met een bepaald doel. Daarvoor reed ik eerst wel even met onze gasten door de omgeving. Vanzelfsprekend om te zien of we nog wild zouden zien. Helaas. Toch konden we wel genieten van alles. Nog net voordat het donker werd. Toen was het overigens schitterend om te zien, hoe nagenoeg iedereen hun huis had verlicht. Fantastische plaatjes. Ineens herinnerde ik mij een bijzonder plaatje in het dorp Gripenberg en daar reden we naar toe. Het was een huis, die van top tot teen, van schoorsteen tot fundering was verlicht! Onvoorstelbaar… Sietse en Joke zeiden tegelijk: “Je zou er maar tegenover wonen…” Inderdaad: wat ze niet aan het huis aan verlichting hadden! En in de tuin! En in en aan de schuurtjes!
 
 
Het doel bereikten we rond vier uur en het was al pikkedonker. En dat was alleen maar goed. We verrasten Sietse en met name tante Heiltje met Tranås: de verlichte bomen aan de Hoofdstraat. Zelf vonden we het ook maar weer al te leuk om die schitterende verlichting te bekijken. Dat verveelt immers nooit en te nimmer. Kun je je het verhaal nog herinneren rond de sponsoring van deze verlichte bomen? Men is er nog steeds niet helemaal uit of de gekozen oplossing lukt. Zo zouden ze namelijk binnen een paar weken alle stenen, met de namen van de sponsoren, willen verwijderen. Alleen zijn daar alweer een paar weken van om… In ieder geval branden de bomen nog altijd en dat spijt ons niets. We genoten ervan. En niet alleen van de bomen. De kroon, die op een van de vele rotondes in Tranås staat, was eveneens van verlichting voorzien. Na al dit moois te hebben aanschouwd reden we in een rustig tempo terug naar huis.
 
Even een borreltje en we konden aan tafel: het kerstdiner voor deze tweede Kerstdag. Even voor alle duidelijkheid, het was toen inmiddels 19:30 uur. Ook voor de tweede Kerstdag had Joke menukaartjes gemaakt, zodat onze gasten konden zien wat erop tafel stond. Het was vandaag soep van de dag, wat kippensoep bleek te zijn. Dat mag ze vaker koken! Oh kee, we krijgen wel vaker soep, maar vandaag had ze zichzelf overtroffen. Nee, ik ben echt niet aan het slijmen hoor! Na de soep kregen we prinskorv met köttbullar als vlees, gekookte aardappelen en rode bietensalade en peertjes als groente. Oh ja! Niet te vergeten de twee verschillende soorten ingelegde haring. Sill in het Zweeds. Omdat het nu eenmaal traditie is. Opnieuw werden er foto´s gemaakt van de fraai gedekte tafel, met de vele gerechten. En natuurlijk van de eters. Of het smaakte hoefden we niet te vragen. Eenieder zat te smullen, terwijl we ondertussen het gesprek voortzetten. Het toetje van ijs met vruchtjes en slagroom was het sluitstuk van vandaag. Mmm… Genieten!
 
 
Opnieuw was de afwas de zorg van de mannen. Jeetje, drie dagen op een rij met afwasborstel en theedoek. Dat zijn we geen van beide gewend hoor. Misschien toch eens overwegen of we niet een vaatwasser aan moeten schaffen?!? Het was trouwens wel gezellig: er werd heel wat af gelachen. Tante Heiltje en Joke gingen naar de kamer, waar ze even gingen… praten? Oh, wat hebben die veel te bespreken… Net als wij alle vier trouwens. Een stilte valt er nauwelijks, hoewel dat op zijn tijd helemaal niet verkeerd hoeft te zijn. We dronken samen nog een kop koffie en voor de verandering namen we er niets bij. En het bleef ook maar bij een kopje koffie. Nog wel een afzakkertje en daar bleef het voor vanavond bij. We waren allemaal moe. Moe van het praten, van alle indrukken, van het eten… Rond 23:00 uur was het dan ook tijd voor de bedjes. Zonder dat we het bewust hadden ervaren waren de beide kerstdagen voorbij. Wel twee fantastische kerstdagen!

2 gedachten over “Tweede Kerstdag 2019

  1. Fijn dat jullie het ook zo gezellig hebben gehad.
    Dat hebben jullie tenminste weer mooi gehad. Gezellig om familiebezoek te hebben. Tja, het is ook niet naast de deur!
    Altijd weer een hele belevenis voor jullie tante. Maar ze lijkt me nog een krasse dame. Laat haar maar vaak komen, is leuk voor jullie en voor haar.

    En voor jullie en alle mensen die dit lezen, een heel gezond!! en gezellig en gelukkig nieuw jaar!

    Wilma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.