Zaterdag jongstleden kreeg ik het bericht, dat mijn tante vandaag zou worden begraven. Dat klinkt vreemd, als je hebt gelezen, dat we op 30 september bij haar crematieplechtigheid aanwezig zijn geweest. Tante Heiltje had me verteld, dat zij een plaatsje had gekocht op een natuurbegraafplaats. Dat vond ze een mooie plek. Rustig in een bos. Vandaag is haar as en die van haar man (mijn oom) Jan, in aparte urnen gedaan en die zijn naast elkaar begraven. Doordat de urnen van biologisch afbreekbaar materiaal zijn, zal het as op den duur zich met elkaar vermengen… Bijzondere gedachte… Te meer, omdat het vandaag ook nog eens hun trouwdag is…
Met het restje witte verf, uit de vier liter emmer van gisteren, begon ik vandaag de voorkanten van de radiatorkasten te verven. De bovenkanten had ik gisteren allemaal gedaan. Toen was me al opgevallen, dat de kasten aan de voorkant hier en daar gele plekken vertoonden. De noesten kwamen er weer door. De verf was mooi in het hout getrokken. Dat is heel duidelijk te zien op de eerste foto van de radiatorkast in de logeerkamer. Na een goede nachtrust én een tevreden gevoel over het resultaat van gisteren, vond ik dat de voorkant ook gedaan moest worden. Opnieuw alle negen radiatorkasten bij langsgelopen met verfemmer en kwast. Ach, niet eens zo heel veel werk hoor. Het melkkrukje van mijn broertje pakte ik erbij, waarmee de klus zittend geklaard kon worden. Fijn dat alle noesten nu weer weg zijn. Het ziet er mooi strak uit.
Heiko was als eerste vanmorgen in de auto, ehhh… in de Volvo gestapt en naar Tranås gereden. Verf halen! De emmer van gisteren bevatte immers niet genoeg verf meer, om de wanden van de trapopgang een tweede keer mee te kunnen beschilderen. Bij de winkel Fyndlagret kocht hij een emmer witte verf én muizenvallen. Dat laatste vanwege toenemend gekrabbel en geknabbel in het huis de laatste dagen. Op zolder hebben we altijd muizenvallen staan, maar een paar extra in de kelder kan geen kwaad. Zullen ze nog steeds van Nederlandse pindakaas houden?
Met de nieuwe emmer verf kon ik de klus van gisteren voortzetten. Of eigenlijk overdoen. Dezelfde plankjes verfde ik van boven aan de trap naar beneden met de nieuwe verf. Nu dekte het mooi en dat voelt goed. Nu is het klaar, althans de wanden. We hebben besloten om de trap ook wit te verven. Des te lichter die trapopgang wordt, des te beter. Dat doen we echter pas, nadat we op zolder alles klaar hebben. Dat wil zeggen nadat we daar hebben behangen. We denken, dat we daar deze week nog wel mee aan de slag gaan. Donderdag gaat Heiko waarschijnlijk planten poten in Jönköping. Misschien vrijdag?
Tijdens een van de pauzes zag ik, dat buiten de zon scheen! Die hadden we al een paar dagen niet gezien en het leverde meteen een mooie wereld op. Via de mail had ik nog contact met Wilma en via de WhatsApp met Marijke. Beide dames hadden het onder andere over het weer. Dat het zo´n vreemde dag was qua temperatuur. Het bleek in hun woonplaatsen mooi weer te zijn, 18 en respectievelijk 20 graden! Dat zijn bijna zomerse temperaturen. En dat in de herfst. Lastig om de juiste kleren te kiezen in deze periode. Zomerjas of winterjas? Of misschien wel een regenjas. Toen Heiko naar buiten stapte vernam hij ook dat er een zwoele lucht hing. In de garage onder het huis was het koud, maar toen hij naar buiten stapte was het erg aangenaam. Niet zo warm als in Nederland, maar toch zeker zo´n 15 graden.
Tussen de buien door was Heiko nog even naar buiten gestapt. Geen grote dingen te doen, maar een paar flutklusjes zeg maar. Hier op de foto verlegt hij een paar grote tegels onderaan de trap naar de keukendeur. Die tegels moesten een beetje van het huis af gelegd worden en meer richting het paadje, zodat de eerste stap iets minder groot wordt. Belangrijk dat dat nog net voor de winter gebeurt. Ook de houtbak met grijpvoorraad stookhout moest weer bijgevuld worden. Vier overvolle kruiwagens met droog hout werden zodoende vanaf de grote houtstek naar het stookhok geschoven. Verder hingen er op verschillende plaatsen nog lampjes in de tuin, die op zonne-energie werken. Die kregen de laatste dagen niet meer voldoende zonlicht om ´s avonds nog lang te kunnen branden. Waar ze in het begin bijna de hele nacht brandden, is het nu na een uurtje wel volledig over. Tijd om ze een winterslaap te gunnen. Die lampjes verdwenen in een afsluitbare plastic emmer en gingen richting het trollenhuisje.
Als laatste ging Heiko nog een beetje hout kloven. Droog hout. Het meeste hout, dat hij vorige week van de Fin uit Eksjö had gehaald was al super droog. Het ging namelijk om dode bomen, die nog wel rechtop stonden. De sappen van de boom waren al lang verdwenen en doordat ze rechtop stonden was het hout door de wind goed gedroogd en beslist niet verrot. Ongeveer de helft van het aantal blokken sloeg hij op de ouderwetse manier, met een zware kloofbijl, in stukken. Zo deed hij dat eerder in Blijham ook, toen we nog geen kloofmachine hadden. Even een beetje lichamelijke arbeid, in plaats van een hendeltje omlaag drukken. Een helft is nu gekloofd en was, volgens zijn eigen zeggen, een aangenaam werkje geweest!
Dit is toch erg! Terwijl er al zoveel angst is over de hele wereld vanwege de coronacrisis, zijn er ook nog criminelen die daar misbruik van maken. Werkelijk ongehoord! We willen hiermee iedereen waarschuwen, want in Nederland zijn inmiddels verschillende incidenten bekend, waarbij oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers. Zo komen ze onaangekondigd langs voor een vaccinatie of voor de afname van een coronatest. * De GGD komt niet onaangekondigd aan de deur! Ze benaderen mensen niet actief voor het maken van een testafspraak. Laat deze persoon niet binnen en neem contact op met uw regionale GGD! * Geen klachten die passen bij het coronavirus? Dan neemt de GGD niet “spontaan” contact op. Ze kunnen wel bellen in het kader van bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker vragen of er klachten zijn. Als dat het geval is, is het belangrijk dat er getest wordt. * De GGD vraagt niet om financiële gegevens! * Wordt het telefoontje niet vertrouwd? Zeg dat dan. Of vraag bijvoorbeeld of zelf de GGD teruggebeld mag worden. * Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media. Het openlijk delen op sociale media dat er getest is op het coronavirus en dat er gewacht wordt op uitslag, kan oplichters de mogelijkheid geven om je contacten te benaderen, onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat er gedeeld wordt!
Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgt ermee te maken. Het instituut waarschuwt via social media (Facebook en Twitter bijvoorbeeld) voor de oplichtingspraktijken. Er worden uit hun naam sms´jes verzonden. Een sms´je ontvangen van het RIVM, dat een plek werd bezocht, waar 22 coronagevallen zijn gemeld? Negeren! Het is een phishing-mailtje van kwaadwillenden, die uit zijn op bankgegevens van de ontvanger. In het sms-bericht wordt gemeld, dat de ontvanger tussen 6 en half 7 ´s avonds gebeld wordt door een GGD-medewerker. Waarschijnlijk betreft het dan in werkelijkheid iemand, die bankgegevens van de gebelde wil hebben. Het RIVM adviseert mensen, die een telefoontje ontvangen van iemand die zegt van de GGD te zijn maar twijfelen, meteen op te hangen en vervolgens zelf de regionale GGD te bellen. Het RIVM benadrukt dat zij, noch de GGD, sms-berichten sturen over corona-meldingen. De Rabobank was al eerder in dit verband genoemd. Criminelen probeerden, uit naam van de bank, mensen te bestelen. Door de pandemie zouden de betaalpassen komen te vervallen en moest er een nieuwe “antibacteriële” betaalpas aangevraagd worden… Wees alert!
Mooi dat jullie tante in zo’n mooi bos is begraven en samen bij de as van haar man.
Mooie gedachten en mooi om nog een keer daar te gaan kijken.
Trap met witte verf zal heel goed zijn. Veel lichter straks. Het hele huis is bijna helemaal opgeknapt. Jullie hebben eer van het werk.
Heerlijk zoveel zon hé? Vandaag (zaterdag) bij ons ook veel zon en bijna geen wind.
Zo nog even fietsen. Hebben een pad ontdekt langs het spoor. We hopen dat het ergens verderop in de wijk weer aansluit op een ons bekend punt.
Zijn nu net terug van ons uitstapje op de fiets. En ja hoor, het hele pad goed begaanbaar en sluit aan op het eind van onze wijk. Gaan we vaker doen.
En weer wezen klieven, schreven jullie. Goed dat je het samen kunt doen. De een dit, de ander dat.zo houd je je eigen kacheltje ook warm en gezonde inspanning!
Wat misselijk om zo aan geld te komen hè? Meestal trappen ouderen er in. Maar soms lijkt het zo vertrouwd, dat jongeren er ook in trappen.
Mijn broer zou ook een foto van hemzelf en kopie id moeten opsturen voor zijn creditkaart. Hij vroeg ons: is dit wel vertrouwd? We hebben hem toch maar het advies gegeven om zijn kaart te laten verlopen en volgend jaar gewoon een nieuwe aan te vragen.
Denk dat wij dit ook gaan doen. Hebben nog geen mail ontvangen om ook een foto van mij en kopie id op te sturen….. tja, je kunt niet weten.
Wel had mijn broer nog gebeld met iemand van de creditkaart. Er was geen andere manier om je kaart actief te houden….. hij wilde wel kopietjes langsbrengen….. maar: nee, dat kon niet.
Vreselijk toch dat alles nu per internet/mail moet. We blijven toch bang dat ze ons bij de staart nemen….. ;×)
Mooi herfstweer trekt de mensen naar buiten. Jullie op de fiets dus. Fijn dat je een leuke route hebt ontdekt vlakbij huis. Lekker gezond bewegen in de buitenlucht. Daar krijgt een mens energie van.
De oplichters maken dat je nu extra voorzichtig wordt als je een melding krijgt dat je iets moet opsturen. Het is toch wat. Vroeger hoefde je daar niet over na te denken, maar nu ben bij bijna alles wat je krijgt achterdochtig. Jammer dat het zover is gekomen in onze maatschappij.