Toch nog meer hout!

Toch nog meer hout!


Donderdagochtend liep ik met Pantro de omhooglopende weg tegenover ons huis op. Meteen zag ik, dat er twee dennenbomen over de weg lagen. Blijkbaar was de stevige wind met windkracht 7 van gisteren nét te veel voor de wortels van deze twee bomen. Alhoewel het geen druk bereden weg is, leek het me toch verstandig om die bomen weg te halen. De dames uit Stockholm komen immers vrijdagavond weer naar hun vakantiehuis en moeten er dan langs kunnen. Ook de boer, die daar zijn grasland heeft moet erlangs en tenslotte boer Johan, die met zijn koeien regelmatig wisselt van weiland en dan dat pad afloopt. Zodoende moest de kettingzaag donderdag opnieuw in actie komen. Helaas had ik geen nieuwe ketting meer, dus moest ik een oudere eerst even slijpen. Met de handvijl. Nadat ik de partij hout van Erling had gezaagd was de ketting stomp. Bij de laatste stammen moest ik de zaag er zowat doordrukken. Na het slijpen, vijlen dus, ging ik met de aanhanger naar boven. De auto met aanhanger reed ik achteruit de weg in, omdat ik daar niet kon draaien vanwege… de bomen over de weg.
  
Als eerste verwijderde ik de zijtakken van de bomen, zodat ik ruimte kreeg. De takken gooide ik op een stapel in de berm. Daarna zaagde ik de eerste, de dunste, boom in delen van 40 cm. Dat tilt gemakkelijker en is beter voor mijn gezondheid. Ik heb mijn lesje wel geleerd met die te zware berkenstammen van november 2018! Toen de eerste boom in mootjes was gezaagd heb ik die achterin de aanhanger gelegd en meegenomen naar huis. Daar heb ik het nabij de kloofmachine gestapeld. Toen was het eerst weer tijd om de ketting te slijpen, om vervolgens weer omhoog te rijden om de tweede boom aan de kant te maken. Die heb ik overigens gewoon in twee grote delen gezaagd en in de berm gelegd. Ik vond dat ik het niet kon maken om alles mee te nemen. ’s Avonds nog snel even alles gekloofd en nu kan iedereen weer van het pad tegenover ons huis gebruik maken en wij hebben er weer een kuub stookhout bij. In een eerder bericht gaf ik aan dat we ongeveer 25 tot 26 kuub brandhout hebben nu en dat er in de loop van het jaar altijd nog wel iets bijkomt. Dat blijkt nu wel weer. Er kwam zomaar weer een boom op ons pad!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image