Tafel aantrekkingskracht

Tafel aantrekkingskracht

 
Het gaat door: windpark wordt gebouwd in de gemeente Mönsterås, aan de westkust. Het is nu duidelijk geworden, dat een bedrijf 36 windturbines ten oosten van Fliseryd in genoemde gemeente mag en gaat bouwen. Het zal het grootste van Zuid-Zweden worden en kost het 1.7 miljard SEK om te bouwen. Waarom daar? Het waait daar nagenoeg altijd, waardoor het park grote hoeveelheden duurzame elektriciteit zal produceren. Het Åby-Ålebo windpark zoals het gaat heten, moet bestaan ​​uit 36, ​​200 meter hoge windturbines, met rotoren met een diameter van 150 meter. Elk jaar zullen ze elektriciteit produceren die overeenkomt met het huishoudelijk verbruik voor 100.000 villa’s. Bovendien verwacht het bedrijf, dat er ongeveer 350 fulltimebanen zullen worden gecreëerd. De bouw begint in het voorjaar en zal begin 2022 elektriciteit leveren. Als alles volgens plan verloopt. Allemaal leuk en aardig, maar het is en blijft horizonvervuiling. En wat te denken van de arme omwonenden? Waarom leggen ze niet, net als in Hoogezand, een zonnepark aan in een vlak gebied? Daar is immers ook genoeg van…
 
Waar we ook genoeg van hebben zijn jagers. En dan bedoelen we het dubbelzinnig: er genoeg van hebben in de zin van veel, heel veel. En er genoeg van hebben in de zin van: het hoeft voor ons niet zo nodig. Toch is het hier gewoon, dat de man des huizes op jacht gaat. Vaak is het zelfs ook nog voor eigen consumptie en dat maakt het meer begrijpelijk, als wanneer men voor de lol dieren afschiet. Zo zijn er ook jagers, die de dieren eerst weken lang op een bepaalde plek in het bos voeren, om vervolgens op een dag het geweer mee te nemen. Kijk dáár zijn we het niet helemaal mee eens. Gisterochtend stopte er een jager met zijn auto tegenover ons huis. Een hondje werd uitgeladen en ze gingen samen op pad. Eerst naar het noorden, om vervolgens weer voor ons huis langs te lopen om naar het zuiden te gaan. Een uurtje later kwam de jager, we hebben het hondje niet meer gezien, met iets terug. Het bleek een haas te zijn. En geen kleintje. Wellicht, dat die in de diepvries van de jager komt.
 
Je kunt het niet zo wenden of keren of wij moeten toegeven, dat we ook twee jagers in huis hebben. Jager-tjes! De meiskes Jikke en Ebba gaan immers ook dagelijks op jacht. Voor eigen gebruik, dat wel. Vaak komen ze met hun buit even binnen. Nog steeds om ons te laten zien, dat ze iets gevangen hebben. Of ze dagelijks iets vangen is nog maar de vraag, omdat ze eveneens met enige regelmaat binnenkomen puur en alleen om brokjes te eten. Niet veel, maar een paar hapjes om vervolgens terug in de natuur te gaan. Jikke laat overigens altijd duidelijk merken dat ze binnen is: ze gaat volledig languit op de keukentafel liggen. “Zie je wel dat ik thuis ben?” Wanneer de gevraagde aandacht te lang op zich laat wachten, weet ze niet hoe gek ze moet doen om die toch te krijgen. Ebbe doet het allemaal rustiger. Toch weet ook die heel goed, dat áls ze even binnen zijn, ze ook vaak een snoepje krijgen. En dan moet je schijnbaar op de tafel gaan zitten…
 
Vandaag stond trouwens in het nieuws, dat meer en meer mensen gaan studeren naarmate ze ouder worden. Dit blijkt uit een rapport van CSN, de Centrale Commissie Studentenhulp. Meer mensen ouder dan 40 jaar gaan nog aan de studie. In 2014 waren 105.000 studenten boven de leeftijd van 40. Dan zijn ze steeds meer geworden. In 2018 waren 128.000 studenten ouder dan 40 jaar. CSN heeft hierover verslag uitgebracht. Deze organisatie zorgt voor de financiële bijdragen en leningen die studenten kunnen ontvangen. Veel van de oudere studenten studeren in deeltijd en werken tegelijkertijd om geld te verdienen. Maar ongeveer 36.000 van de studenten ontvangen studiefinanciering, dat wil zeggen beurzen en leningen van CSN.

Vandaag mag je maximaal 56 jaar oud zijn, om een studiefinanciering van het CSN te kunnen ontvangen. De overheid wil de regels echter wijzigen, zodat meer oudere studenten leningen en beurzen kunnen krijgen: leeftijd verhogen naar 60. Ze willen ook enkele andere regels wijzigen, zodat meer ouderen kunnen studeren. Een reden is dat de pensioenleeftijd (ook) in Zweden is verhoogd. SVT, een Zweedse televisiemaker, heeft iemand gesproken, die 47 jaar is en studeert om sociaal-econoom te worden. Ze zegt, dat ze nog vele jaren zal kunnen werken. Daarom wilde ze zichzelf omscholen. Zo weet ze nagenoeg zeker, dat ze het werken leuk blijft vinden. Ze is immers pas 47 jaar oud en moet misschien nog 23 jaar werken. Dat is een behoorlijk lange tijd. En toen werd haar ingegeven, dat ze zich zou moeten omscholen. Ze heeft er geen problemen mee, dat ze de oudste van de klas is. Hmmm… misschien ook nog omscholen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.