Ta det lugnt!

Ta det lugnt!


Drie keer is scheepsrecht. Toch? De afgelopen weken word ik regelmatig gebeld door 55+ in Vetlanda én door Örtengren in Tranås voor werkzaamheden in tuinen. Dat bevalt me prima. Wel vroeg op ‘s morgens maar leuk om met een paar Zweedse collega’s op te kunnen trekken. Zo leer ik veel over het werken, de taal, het arbeidsethos, de cultuur, enzovoort. Waar ik echter nog niet aan gewend ben is het rustige, zéér rustige tempo waarin de Zweden hun werk verrichten. En dat begint al bij de jeugd! Leren ze dat op school? De vorige week hadden we twee jonge vakantiekrachten van 16 respectievelijk 17 jaar. Tegen één van die twee (waar bemoei ik me mee) heb ik gezegd dat het tempo wel een beetje hoger mocht. Hij liep met een, naar mijn mening, halfvolle kruiwagen in een moordend langzaam tempo en op de plaats van bestemming werd tijdens het legen van de kruiwagen elke schop vol serieus nagekeken en minstens drie op het mobieltje gekeken. Ahhh! Verschrikkelijk!
Maar van de eigenaar van het bedrijf in Tranås kreeg ik laatst te horen dat ik te hard werkte. Te snel. Ik moest een heg knippen en was in een uurtje klaar. Dat was niet de bedoeling! Ik moest er 1,5 uur over doen. Hij schreef namelijk een factuur voor 1,5 uur. Oh? Werkt dat zo? Zijn toelichting: “Als ik de volgende keer een andere, Zweedse collega diezelfde heg laat knippen is die zeker 1,5 uur bezig!” Oké baas, zeg me de volgende keer maar vooraf hoe lang ik erover moet doen. Een paar dagen later zegt een collega bij 55+ me dat ik het rustig aan moet doen met het heggen knippen en het onkruid wieden. Het gaat te snel. De meest recente tips kwamen opnieuw van de baas van het bedrijf in Tranås. “Heiko, ta det lugnt!” Oftewel “Heiko, doe het kalm aan!” “Neem af en toe een pauze, drink even iets, maak even een praatje met iemand, kijk nog eens rond…” Handige tips dus. Maar voor deze Hollander valt dat niet mee. Toen we gingen emigreren wisten we dat wij Hollanders bijzonder gedreven, gejaagd, gestrest zijn vergeleken met de Zweden (“de Italianen van het Noorden”) en dat we ons daaropaan zouden moeten passen. Echter dat valt nog niet mee. Misschien leer ik het in de toekomst. We wonen hier immers nog maar een jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta