Snipperdag op kortste dag

Snipperdag op kortste dagVandaag kwam er een vervolg van het “verwerken” van de berkenboom, die gisteren geveld was. Net voor de middag haalde Heiko de grote versnipperaar, het gele monster, uit de garage. Die rolde hij naast de hoge berg takken. De stroom werd er aangekoppeld, oorbeschermers op, handschoenen aan en snipperen! Ongeveer twee uur later was de berg takken weg. De snippers zijn wederom op het paadjes gelegd, dat we aan de overkant van het beekje hebben gecreëerd. Op dat moment was de berk van gisteren opgeruimd. Echter de dag was nog niet om. Toen dacht Heiko, dat er nog wel een boom achteraan kon. Alle gereedschap stond of lag immers toch al klaar buiten.

De kabel van de lier ging naar een andere berkenboom, op 8 meter hoogte en het proces herhaalde zich. Toen de boom op de grond lag begon hij deze keer met het zagen van de takken, om die ook meteen te versnipperen. Niet eerst de takken op een hoop gooien, zoals gisteren, maar meteen door de versnipperaar. Die stond toch klaar. Met het op een hoop gooien van de takken net als gisteren, moest hij deze nog een keer extra in handen hebben. Nu kon het meteen vanaf de boom de machine in. Dat scheelde een handeling. Wat er daarna van de berkenboom overbleef was de dikke stam en de vele dikkere zijtakken. Die werden zolang het daglicht dat toeliet, in stukjes van 35 tot 40 centimeter gezaagd. Weer een kuub brandhout erbij! Zo langzamerhand wordt de klover echter wel gemist. De blokken worden voorlopig opgestapeld in de houtstek. Zodra de klover gerepareerd is kan Heiko daar meteen weer goed aan de bak.

Vandaag was het de kortste dag. Volgens de normale regeltjes. Vandaag begon volgens de kalender ook de astronomische winter. Waarom eigenlijk? Nou, omdat we vandaag (om elf uur vanochtend) de winterzonnewende hadden. Na deze winterzonnewende gaan we weer richting “betere tijden”. In Stockholm duurt de dag slechts zes uur, vier minuten en 52 seconden. In Amsterdam is dat 7 uur, 40 minuten en 42 seconden. De volgende dag krijgen we een paar minuten extra daglicht. Op de dag dat de winterzonnewende plaatsvindt, is de Noordpool 24 uur donker. Maar wat is de winterzonnewende eigenlijk? Zonnewende heeft te maken met waar in de hemel de zon staat. De winterzonnewende op het noordelijk halfrond is het moment, waarop de noord-as van de aarde zo ver mogelijk van de zon af is gekanteld. En daarom zo min mogelijk daglicht ontvangt. Het fenomeen doet zich voor, doordat de aarde niet rechtop om de zon draait, maar met een helling van 23,5 graden. Dan bereikt de zon zijn meest zuidelijke positie aan de hemel, voordat hij weer naar het noorden gaat. Tijdens de zomerzonnewende bereikt de zon zijn meest noordelijke positie aan de hemel. De twee momenten waarop de zon in het midden van de zonnewende staat, worden de equinox genoemd.

Vandaag was de winterzonnewende van het jaar 2020. Om 11.02 uur om precies te zijn. Tot de zomerzonnewende, die in 2021 op 21 juni voor het noordelijk halfrond valt, zullen de dagen gemiddeld drie minuten en 20 seconden per dag langer zijn. In de periode net na de winterzonnewende neemt de daglengte tenminste toe, maar in maart (rond de lente-equinox) krijgen we 5 minuten meer daglicht per dag. Zonnewende vindt overal op aarde gelijktijdig plaats, maar er moet rekening worden gehouden met de lokale tijdzones. Terwijl wij op het noordelijk halfrond ons kunnen verheugen over langere dagen, geldt het omgekeerde voor het zuiden: daar markeert de winterzonnewende in december de langste dag van het jaar en worden de dagen daarna korter.

Een paar dagen geleden pakte ik de breinaalden weer op. Ik wilde nog een paar beenwarmers maken. Niet zozeer om de warmte. Meer eigenlijk, om de overgang van broekspijpen naar pantoffels “leuker” te maken. Natuurlijk is het een welkome bijkomstigheid, dat ze warmte geven. De juiste kleur wol was uit de bak met garen gezocht en daarna was het een kwestie van breien. Vooral ´s avonds even, wanneer we even op de bank zitten. Binnen een paar dagen (avonden) had ik ze klaar en konden ze worden afgewerkt. Dat maar even bij de keukentafel gedaan. Daar kreeg ik al snel gezelschap van Jikke en Ebba.
 

Ik kreeg geen kans om te beginnen, want Jikke legde haar voorpootje op de beenwarmer. Ze leek mij te vragen of dat “jasje” voor haar was. Ik zag zelfs een smekende blik in haar ogen en hoorde haar denken: “Vrouwtje, het is zo koud en nat buiten, mag ik dit jasje?” Dat mag natuurlijk wel, maar ik denk, dat ze er heel snel zat van zou zijn en het veel te warm zou krijgen. Ze heeft immers een warme wintervacht. Nadat de beenwarmers klaar waren maakte ik nog wel een “klosje” voor de beide dametjes. Hier hebben we even gezellig mee gespeeld!

De afgelopen dagen was er druk WhatsApp verkeer tussen Heiko en Elise, de oudste dochter. Echter, haar reactie kwam altijd een paar dagen later. Ze schreef dat ze het erg druk had op school. Ze geeft namelijk les aan groep 3 en nu de basisscholen gesloten zijn, moet er digitaal onderwijs gegeven worden. Gelukkig had ze daar eerder dit jaar al enige ervaring mee opgedaan, toen de scholen ook een paar weken dicht waren. Omdat ze elkaar toch wel het een en ander te vertellen hadden, leek het hen leuk om weer eens via de beeldtelefoon met elkaar te spreken. Dat is sowieso leuk, want dat komen de drie kabouters (onze drie kleinkinderen) ook altijd in beeld. Nadat die alle drie gezellig druk door het beeld hadden gesprongen trok Elise zich even terug in een andere kamer en konden we rustig bijpraten. We werden helaas wel enkele malen onderbroken. De verbinding was erg slecht. Behalve de vele onderbrekingen was de beeldkwaliteit ook niet geweldig. Het beeld was onscherp, daarom de foto ook. Toch klagen we niet: we hebben elkaar weer even gezien en gehoord! Wat lijken moeder en dochter trouwens op elkaar. Vind je ook niet? Je kunt overigens wel duidelijk zien, dat het voor Merle al laat was. Ze keek moe. Normaliter gaat ze tegen half zeven naar bed en op dat moment was het al bijna zeven uur.

Van mijn moeder heb ik geleerd, dat je creatief kunt zijn met overgebleven eten. Gisteren had ik aardappelen gekookt en daarvan waren er een aantal overgebleven. Dat overkwam mijn moeder ook wel eens en die maakte er dan ‘s avonds een slaatje van. Goed idee! De aardappels werden gestampt en daardoorheen deed ik een beetje mayonaise, een blikje tonijn, beetje zout en peper en een fijngesneden paprika. Voor Heiko een hardgekookt eitje erbij en voor mij een paar zoute garnalen. Even in de koelkast laten afkoelen en hmmm… Heerlijk hoor. Lekker voor de buis, kerstfilmpje kijken en dan een schaaltje met slaatje. Maar goed, dat de kerstfilmpjes zo over zijn, want dat eten ´s avonds…
 
Toen ik m´n slaatje op had ging ik lekker relaxed op de gang zitten. Stevig in de kussens. Ineens kwam Jikke bij mij op schoot en vroeg om aandacht. Gezellig! Eerder deed ze dat bijna dagelijks, daarna een hele tijd niet meer en nu begint ze er weer mee. Van mij mag ze! Toen ze klaar was met kopjes geven, sprong ze op de rugleuning van de bank en liep richting mijn hoofd. Daar begon ze te ruiken en even later te slikken aan mijn haar! Nou ja zeg! Wat is dit nu weer? Is mijn mousse zó lekker? Een paar keer trok ik mijn hoofd weg, echter even later ging Jikke gewoon verder. Ze is geen “koppensneller”, maar een echte “koppenslikker”. Bijzonder hoor.

Even een update over onze vrienden in Apeldoorn: Martin weer thuis! Hij maakt het goed, maar mag de komende drie maanden niet aan het werk. Hij heeft een eigen fysiotherapiepraktijk, samen met een compagnon, alleen moet hij dat voorlopig even aan zijn compagnon en de collega´s overlaten. Hij moet eerst herstellen en zijn conditie langzaam weer een beetje opbouwen. We hebben bijna dagelijks even contact met elkaar en Marijke liet ons weten, dat het goed gaat met Martin. Zelfs eigenlijk beter dan voor het infarct. Ongelooflijk. Tegelijkertijd natuurlijk ontzettend fijn dat het zo goed gaat. We wensen Martin en Marijke uiteraard heel veel sterkte, geduld en wijsheid, bij het verdere herstel en hopen dat we elkaar het volgend jaar weer kunnen ontmoeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.