Snel slinkende houtvoorraad

Snel slinkende houtvoorraad

 
De door onszelf aangelegde voorraad brandhout verdwijnt zo langzamerhand als sneeuw voor de zon. Via onze hout gestookte cv-ketel. In april heb ik, samen met Danielle en Peter, 20 hoge bomen (minimaal 15 meter) uit eigen tuin omgezaagd, in stukken gezaagd en gekloofd. Later kwam er hier en daar nog iets bij en zodoende kon ik meteen na de hete en lange zomer zo´n 22 m3 kurkdroog hout in de container brengen. Op dat moment dacht ik, dat we daaraan genoeg zouden hebben. Het hout in combinatie met de zakken met pellets, die we nog hadden liggen van de vorige winter. Volgens mijn berekening hadden we in de eerste winter zo´n 16 m3 brandhout en dat was te weinig. Nu 6 m3 meer, echter zoals het er nu uitziet is dat nog steeds onvoldoende. En snelle blik in de container vertelt me, dat er nog maximaal 6m3 ligt en de echte winter moet hier nog beginnen (februari). Gelukkig hebben we een buurman op de achterhand waar ik, als het nodig is, snel een paar kuub gedroogd hout weg kan halen. Tegen betaling uiteraard. Voor de volgende winter zal ik richting de 30 m3 moeten met brandhout. Denk ik zo. Dat betekent zo´n 30-35 bomen. Er staan er nu nog genoeg, er kan echt nog wel het een en ander tussenuit. Alleen in dit tempo zal het binnen 5 jaar wel een kaalslag zijn. Om dat te voorkomen heb ik een balletje opgegooid bij de buurman. Die heeft namelijk veel meer bos en van hem kan ik hele boomstammen kopen. Het zagen in kleinere delen en het vervolgens kloven kan ik zelf wel. Vanaf vandaag een beetje “zuneg” met hout omgaan. Zónder dat we koude voeten krijgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image