Geen widgets gevonden in de zijbalk


Vandaag ging er een sms naar alle mobiele telefoons van de Zweedse bevolking. Het doel was, om iedereen te informeren over de strengere regelgeving en algemene adviezen, die in het hele land van kracht werden. Het sms-bericht werd tussen 09.00 en 19.00 uur verzonden. Heiko heeft een Zweeds abonnement en kreeg de sms om 09:50 uur binnen. Ik kreeg die vanzelfsprekend niet, omdat ik nog steeds een Nederlands abonnement heb. Om de verspreiding van covid-19 te kunnen verminderen, moet iedereen zijn steentje bijdragen, door de regelgeving en het algemeen advies van de overheid op te volgen. Op 14 december treedt in het hele land een nieuw, aangescherpt advies in werking. Het komt erop neer, dat iedereen verplicht is zichzelf en anderen te beschermen tegen de verspreiding van het virus. Het sms-bericht werd verzonden, zodat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van het nieuwe advies.

Het sms-bericht luide: “Informatie van de autoriteiten: volg het nieuwe, strengere advies om de verspreiding van covid-19 te stoppen. Lees meer op de Crisis Information-website.” Het bericht werd door de telecomproviders naar hun abonnees gestuurd. Er werd eerder al nadrukkelijk gecommuniceerd, dat er geen persoonlijke informatie is verzameld. De Zweedse overheidsdiensten zijn verantwoordelijk voor de feitelijke informatie in de sms, maar hebben door de mailing geen toegang tot persoonlijke gegevens of telefoonnummers. Het is de telecomoperator die verantwoordelijk is voor het omgaan met de persoonsgegevens en de telefoonnummers op het moment van het verzenden van sms’jes. Je kunt zelfs bij de verantwoordelijke overheidsafdeling een kopie opvragen van de persoonsgegevens, die de autoriteiten over je hebben verwerkt, als je een van hun websites hebt bezocht.

En als je daarna van mening bent, dat je persoonlijke informatie onjuist of onvolledig is, kunt je verzoeken om de informatie te corrigeren of aan te vullen. Als je van mening bent, dat de autoriteiten je persoonsgegevens onjuist hebben verwerkt, heb je het recht om een ​​klacht in te dienen bij de toezichthoudende autoriteit Datainspektionen. Tot zover is het allemaal prima geregeld. Maar meteen na de bewuste verspreiding van de sms kwam echter al heel snel veel kritiek los. “Wát een onzin om een dergelijke sms met zo´n nietszeggende boodschap te verspreiden! Er staat inderdaad ook helemaal niets in over de aangescherpte maatregelen. Een samenvatting daarvan was op zijn plaats geweest met daarbij een link naar het volledige bericht op een website.” Ja, daar hebben ze wel een puntje… Kortom, het avondnieuws ging over niets anders dan dit sms-berichtje. Heel (politiek) Zweden stond op zijn kop. En wat de aangescherpte maatregelen nu zijn? Geen idee (nog).
 
Onze vrienden uit Flisby, die weer terug zijn gegaan naar Nederland, hadden voor hun huurhuis vooraf borggeld moeten betalen. De borg betrof drie maanden huur en het was daarmee een aanzienlijk bedrag. Toen ze na anderhalf jaar de huur opzegden gaf de verhuurder geen reactie op de terug te betalen borg. Het huis was netjes achtergelaten en dat was ook vooraf door de verhuurder gecontroleerd. Maar telkens had hij “geen tijd” om het geld van de borg terug te storten. Druk met evenementen en daarna zou het niet lukken met Swish, vervolgens was het overmaken naar een bankrekening een probleem. Kortom: er verstreken inmiddels 5 maanden na hun vertrek en nog steeds was die borg niet terugbetaald. Op sms berichten werd nauwelijks gereageerd en de telefoon werd niet opgenomen.
 
Toen wij de laatste keer in Flisby waren, om nog eventjes weer naar eventuele post te kijken, bleek dat de woning weer bewoond was. Daarop namen onze vrienden serieuze actie en vroegen om juridische hulp. Eén briefje met een ingebrekestelling. Binnen afzienbare tijd was het geld overgemaakt… Dat was het moment dat ook de sleutels én de “druppel” voor de beveiliging teruggegeven konden worden. Die hadden wij in ons bezit, omdat we in principe een keer met de verhuurder zouden afspreken als die in Flisby was. Dan zouden wij die sleutels overhandigen. Echter tot een afspraak kwam het niet. Met nauwkeurige instructies hebben we nu de sleutels opgestuurd. De instructies waren onder andere, dat het op een karton geplakt moest worden en in een envelop met luchtbolletjes verstuurd moest worden.
 
Uiteraard aangetekend. Oh ja! Er moest van alles foto´s gemaakt worden, als eventueel bewijs dat de sleutels inderdaad verstuurd waren. Vandaag hebben we het pakje namens onze vrienden verstuurd naar de verhuurder hier in Zweden. Bij het postagentschap bij de Preem in Tranås kon dat geregeld worden. Aangetekend heet hier trouwens “Rekommanderat”. Via Track&Trace is het pakje te volgen en de ontvanger moet tekenen voor ontvangst. Tevens is het pakketje verzekerd. Nu maar hopen, dat het allemaal goed aankomt en dat daarmee de Zweedse emigratie avonturen voor onze vrienden echt definitief achter de rug zijn. Dit was een nare nasleep en dan zit je op zoveel kilometers afstand! Erg vervelend, maar het lijkt nu afgerond te zijn.

De internetgigant Google had vanochtend grote technische problemen. Niet alles was weg, maar met een aantal van zijn diensten was het hommeles. Zo rond de lunch hadden verschillende gebruikers melding gedaan van technologische storingen, voor de verschillende Google-services. Onder andere de berichtendienst Hangouts, de e-maildienst Gmail, de clouddienst Google Drive en de videosite Youtube vielen onder de storingen. Classroom, het programma waar veel scholen afstandsonderwijs mee geven, was evenmin bereikbaar. Volgens de site Downdetector, die technische problemen voor webservices meldt, hebben Google-gebruikers wereldwijd problemen ondervonden van deze storing.

Uiteraard was Google snel op de hoogte van het euvel en konden ze gaan werken aan een oplossing. Men kon echter geen voorspelling doen, over wanneer het probleem verholpen zou zijn of welke diensten hierdoor getroffen werden. Een paar uur later leken de technische storingen voor meerdere gebruikers verholpen te zijn. Uitleg of informatie over de oorzaak van de fout werd niet gegeven. Een Google-medewerker vertelde later nog wel, dat er een capaciteitsprobleem was met de servers, die het inloggen op de services van het bedrijf afhandelen. Als gevolg hiervan hadden alle diensten, waarvoor aanmelding vereist was, problemen met de opslagcapaciteit. Hij kon met een gerust hart vertellen, dat het geen cyberaanval was geweest. Kwam het misschien van het feit, dat er zoveel kinderen via de laptop nu onderwijs krijgen?
 
Heiko pakte vandaag een klusje op, dat in principe maar heel klein is. Helaas kunnen kleine klusjes soms heel veel tijd kosten. Bovenaan de trap naar de kelder zitten bij ons de stroomkasten. Alle zekeringen zitten in drie verschillende zekeringenkasten aan de wand. Waar alle zekeringen (of stoppen) voor zijn, hebben we al een keer uitgezocht en helemaal in kaart gebracht. Erg handig als er ergens iets uitvalt. Je weet dan meteen welke zekering of stop er kapot is. Of andersom: je weet meteen welke zekering er uitgehaald moet worden, als je ergens een stroomklusje wilt uitvoeren en de stroom er even af moet. Boven de stoppenkast was het echter nog rommelig. Dat stukje was eigenlijk niet mooi te verven, vanwege de vele obstakels. Daar moest nog ooit eens een keer een plafondje ingemaakt worden, waarmee de meeste “rommel” uit zicht verdween. Dat leek Heiko wel een leuk klusje voor vandaag. Na heel veel passen en meten, omdat er niets recht liep, zat het plafondje erin. Meteen daaropvolgend werd de plaat wit geverfd. Zodra de verf droog was nog even met de kitspuit er bij langs en dan toen was het klaar.

“Ach…” dacht Heiko toen, “als ik de verfkwast toch in handen heb en de verfemmer naast me heb staan, kan ik net zo goed de onderkant van de trap nog een keer wit verven”. Die hebben we twee jaar geleden een keer wit geverfd, maar dat dekte niet in een keer. Daarna was er steeds wel iets anders en kreeg het geen prioriteit. Het was wit(ter) en daarmee eerst voldoende. Alleen mooi was het niet. Uitstel kwam ook door het feit, dat het niet de mooiste klus is, omdat je bovenhands moet werken. Toch ging het vandaag gebeuren, omdat het immers gecombineerd kon worden. En zo duurde het klusje al met al bijna de gehele dag. We zijn echter (weer eens) erg tevreden over het resultaat.


Ikea meldde onlangs, dat ze de laatste catalogus hadden uitgegeven. Eigenlijk best wel jammer. Je kon er zo lekker in neuzen en tegelijkertijd ook ideetjes op doen over je eigen inrichting. Al dan niet met hetgeen Ikea jou graag wilde verkopen. Toch begrijp ik hun beweegredenen heel goed. Verkoop en adverteren via internet doet meer en meer zijn intrede en die boeken kosten te veel, om ze te maken én om ze te verspreiden. Hun allerlaatste gids wordt wellicht een collectorsitem… Wie zal het zeggen. Ik bestelde hem nog even en vandaag zat hij al bij de post. Toch nog even “plaatjes kijken”. En we hebben meteen de allerlaatste catalogus in huis.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.