Geen widgets gevonden in de zijbalk

[slideshow_deploy id=’36563’]

Vanmorgen deden we de gordijnen open en konden we zien, dat er opnieuw een beetje sneeuw bij was gevallen. Daarbij had het 4-5 graden gevroren, zodat het droge sneeuw betrof. Het was meteen duidelijk, dat het een prachtige dag zou worden. Er was geen wolkje aan de lucht en nadat de zon boven de bomen uitkwam scheen die op de boomtoppen in het westen en werd het een prachtige dag. Ik werd door de lonkende natuur naar buiten getrokken om er met de fotocamera op af te gaan. Ik hoefde niet eens zo verschrikkelijk ver te lopen, om hele mooie plaatjes te schieten. Hè, eindelijk de echte Zweedse winter met die aangename omstandigheden: windstil, strakblauwe lucht, zonnetje erbij, temperatuur rond het vriespunt en stil. Genieten! Het enige wat ontbrak waren de pootafdrukken in de sneeuw van onze trouwe viervoeter Pantro…

Na de wandeling en de vele foto´s ben ik nog even als elektricien aan de slag geweest. In de kelderhal hebben we namelijk onze magnetron staan. Daarvoor was echter geen geschikt stopcontact rond die plaats. Nu gebruiken we de magnetron zelden, maar juist die enkele keer is het erg lastig, om dan met een verlengsnoer te werken richting een stopcontact in de hal. Vandaag pakte ik dit klusje op. Halverwege de trap naar de kelder had ik reeds eerder een elektriciteitsdoos gezien. Die maakte ik open om met een spanningszoeker te controleren of er stroom op stond. Ja, dat was het geval. Daarna zocht ik uit op welke zekering van de stoppenkast die draden in die doos waren aangesloten. Dat bleek op zekering nummer twee te zitten. Daar had ik tijdens de inventarisatie al een vraagteken bij gezet. Ik kon er toen namelijk geen enkele lamp of stopcontact bij vinden. Nu weet ik eindelijk dat het de inkomende draden te zijn in die bewuste doos.

De uitgaande draden liepen naar de wc op de begane grond. Die draden had ik tijdens de renovatie van de wc wel ontdekt, maar had ik niet nodig op die plek. Zodoende had ik die afgemonteerd via een doos op de wand. Wellicht zouden ze later alsnog een keer van pas komen. Nu zijn die draden helemaal afgekoppeld, want daarop is nu het stopcontact voor de magnetron aangesloten. Een stopcontact met randwaarde en die helemaal alleen op een zekering zit. Helemaal perfect. Het was een klusje van niets eigenlijk, maar toch steeds uitgesteld. Nu is het dan toch goed geregeld. De kabel van de doos naar het stopcontact even netjes vastgetimmerd met kabelhaakjes en klaar.
  
Nadat Joke de foto’s had goedgekeurd aten we samen een broodje en was het mijn planning om naar Tranås te rijden. Ik hoefde vandaag niet te werken, omdat de baas vond dat er te veel sneeuw lag. Dat waren geen goede weersomstandigheden voor ons, zei hij. Ik vond het prima. Begin december, toen we in Nederland waren, kregen we het bij onze gastheer Geert en gastvrouw Froukje over de geldigheid van het rijbewijs. Op dat moment controleerde ik de einddatum op mijn rijbewijs en ontdekte ik, dat die op 11 februari afliep. Toen heb ik meteen een agendapunt op mijn digitale agenda aangemaakt. Begin januari heb ik vervolgens contact gezocht met de Zweedse RDW, de Transportstyrelse, om te informeren naar de procedure. De website gaf duidelijkheid: foto maken van je Nederlands rijbewijs, dan die opsturen naar Transportstyrelse. Die stuurden vervolgens een aanvraagformulier voor een nieuw, Zweeds, rijbewijs.

Daarna nog even op de digitale foto in Jönköping en een handtekening zetten. In principe duurde het netto ongeveer 14 dagen. Ik heb er zelf nog een paar dagen… weken… tijd tussen laten verlopen. Maar, gisteren zat er een afhaalbericht bij de post. In Tranås bij de Preem, postagentschap, kon ik mijn nieuwe, Zweedse rijbewijs ophalen. Dat heb ik vandaag meteen gedaan en Yes! Ik heb hem en kan weer 10 jaar vooruit. Mooi, blij mee. Toen ik toch in Tranås was kon ik ook meteen mijn nieuwe medicijnen ophalen bij de apotheek. Gisteren had de neuroloog vitamine B12 voorgeschreven en die heb ik vandaag opgehaald. Ze schreef meteen zoveel voor, dat ik er een jaar mee vooruit kan. Ik hoop toch zo dat het een positief effect heeft op mijn poly-neuropathie klachten. Volgens het internet kan een gebrek aan B12 daar zeker een oorzaak van zijn. We zullen het zien. Op de heenreis scheen de zon overduidelijk, en die had ik in de rug. De weg die ik reed baadde zodoende in het mooie winterse zonlicht met daarboven een helder blauwe lucht.

Vers van de pers: het emoji-toetsenbord krijgt onder meer een piñata, transgendervlag en ijsbeer. De instantie die de nieuwe emoji’s goedkeurt heeft in totaal 117 nieuwe emoji’s aangekondigd. Naar verwachting worden de afbeeldingen in het najaar van 2020 toegevoegd aan het emoji-toetsenbord. Naast de ijsbeer worden ook andere dieren toegevoegd, zoals een bizon, pier, en zeehond. Ook krijgt het toetsenbord enkele insecten, een goochelstaf, teenslipper en boemerang. Daarnaast worden mannen en vrouwen in bruidskleding, met een kerstmuts en als ninja toegevoegd. Het grootste gedeelte van de 117 nieuwe emoji’s betreft varianten van personen, bijvoorbeeld in geslacht en huidskleur. De goedkeuring door het Unicode Consortium betekent, dat de beheerders van de besturingssystemen voor smartphones Apple (iOS) en Google (Android) en andere platformen, zoals sociale media, invulling kunnen geven aan de omschrijving van de afbeeldingen. Daardoor zullen de emoji’s er op verschillende plekken visueel net iets anders uitzien. Het Unicode Consortium heeft een overzicht gepubliceerd van alle nieuwe emoji die zijn goedgekeurd. Er zitten hele leuke bij, maar van een enkele denk ik: “Was dat nou nodig?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.