Slideshow – Lente laat zich zien!

Slideshow – Lente laat zich zien!

 
Met een dergelijke prachtige, rust uitstralende zonsopkomst, kun je je nauwelijks voorstellen, dat nog geen twee dagen geleden een storm over zuid Zweden raasde. Eentje die weer de nodige sporen achterliet. Verschillende telefoontjes kwamen bij de diverse hulpdiensten binnen, over bomen die over de wegen lagen. Daarnaast kregen ongeveer achttienhonderd huishoudens te kampen met stroomuitval. Al dan niet, doordat een boom op de (nog) bovengrondse leidingen was gevallen. Donderdag hebben de autoriteiten hier en daar zelfs het treinverkeer lokaal stilgelegd, vanwege de te harde wind. Al met al een paar dagen met én zware windstoten, die gepaard gingen met hevige regenval én zelfs nog hier en daar sneeuwbuien. En dan krijgen we nu, na de stormchaos, berichten binnen, dat de warmte van de lente onderweg is! Dat zou gisteravond zijn ingezet.

In het zuiden van het land kan het maandag tot 15 graden worden, zegt een meteoroloog. Nadat gisteravond het lage drukgebied, die de storm veroorzaakte, het land heeft verlaten, worden hogere temperaturen verwacht. In verschillende delen van het land, ook hier, kunnen we daarmee rekening houden met zonnig lenteweer! Het kan zelfs maandag alweer leiden tot een record qua temperatuur. Tot nu toe had men een maximum van 14,6 graden gemeten, maar begin volgende week kan het oplopen tot 15 graden in de zuidelijke delen van het land. Het is ook een soort trend geworden, dat we naar het Paasweekend toe, meer en meer uitkijken naar mooi lenteweer. Toch is er de komende tijd nog een behoorlijk groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Hier kunnen we zelfs ´s nachts nog lichte vorst verwachten. Men verwacht echter tot het Paasweekend in ieder geval mooi lente-warm weer. Of de temperaturen daarna hoog blijven is nog de vraag. Het is immers april en dan kan er nog van alles gebeuren. Geen weer-dag is hetzelfde. We zullen het beleven: we kijken nu eerst uit naar een paar mooie dagen!
[slideshow_deploy id=’38213’]
In onze tuin is de lente al duidelijk aanwezig. Overal komen knoppen aan struiken en bomen. Bijvoorbeeld aan de seringen- en fruitbomen. Prachtige frisgroene knoppen zitten verspreid over de takken. En in de borders komt heel veel boven de grond. Wat te denken van de pioenroos? Dikke knoppen boren zich een weg door de grond, om ook van het lentezonnetje te genieten en weer te groeien. Uit te groeien naar prachtige bloemen. En de rozen zitten vól met knoppen! Als het weer het toelaat zouden we wel eens een heel goed rozen-seizoen kunnen krijgen. Zie je de tulpen ook? Nee, die hebben we niet allemaal zelf gepoot. De vorige eigenaars hadden eveneens tulpen in de borders. Zouden ze hebben geweten, dat er ooit Nederlanders in Ödarp zouden komen te wonen? Het is een prachtig seizoen en we genieten er duidelijk met volle teugen van!

Met volle teugen genieten ook (nog steeds) de vogeltjes. En wij weer van hen. Elke dag is het weer de vraag wie er langs komen, om van hetgeen wij er hebben liggen en hangen, te genieten. Zoals al wel bekend en bij de meeste niet anders, komen de koolmeesjes in groten getale. Net als de zwartkopmeesjes en boomklevers. Ook zien we vele pimpelmeesjes en af en toe een paar musjes. Die komen trouwens nooit anders dan met z´n vieren of vijven en gaan daarna ook weer gezamenlijk weg. De laatste tijd komt er gelukkig ook weer regelmatig een grote bonte specht voorbij. Gisteren was het een vrouwtje en vanochtend was het een mannetje, die bij ons aan tafel ging. Dat het een mannetje is kunnen we zien aan een rode vlek, achter op het kopje. Samen met een pimpelmeesje bleef hij maar eten in de vetbollen. Hij ging zó tekeer, dat op enig moment zijn buikje vol lag met kruimels. Goede bekomst!

SMHI waarschuwt voor grasbranden! Het is bijna niet voorstelbaar, maar toch zeker waarheid! Voor grote delen van Zuid- en Midden-Zweden zijn namelijk waarschuwingen afgegeven voor deze branden. Het is het droge gras van het vorig jaar dat heel brandbaar is. Dat zegt een meteoroloog van SMHI, de Zweedse KNMI. De waarschuwingen werden gegeven voor onder andere de provincie Jönköping, waar wij wonen en grote delen van Östergötland. Als er nieuw gras komt, verdwijnen de risico’s. Het jonge gras verdrijft het droge gras als het ware. In het jong gras zitten immers vele sappen, die ervoor zorgen, dat het droge gras minder droog is. Deze waarschuwingen zullen vanuit het zuiden afnemen en zich steeds verder naar het noorden begeven. Dit mede door het smelten van sneeuw. Voor de meteoroloog is het moeilijk om precies te zeggen hoelang de risico’s op elk gebied zullen blijven bestaan. Het heeft namelijk per gebied heel erg te maken met eventueel smelten van sneeuw, wanneer de vegetatie op gang komt en tot op zekere hoogte hoe nat het is. Wat dat betreft zou het “even” goed zijn wanneer het flink zou gaan regenen. Als dat nou ´s nachts kon worden geregeld?

Vanmiddag gaf Heiko al aan, dat het dak van de containers af is en dat de nieuwe houtstek er een dak op heeft gekregen! Nou was ik natuurlijk heel nieuwsgierig hoe dát eruit zag. En niet alleen van dichtbij, maar ook vanaf een afstandje. Bijvoorbeeld vanaf de weg vanaf het noorden, vanaf Tranås. Daarvoor nam Heiko een paar foto´s voor mij. En ik moet toegeven, dat het keurig lijkt. Althans het nieuwe dak. Echt “nuver” gedaan hoor! Mijn complimentjes voor de timmerman! Tja, het dak van de containers… Dat komt ook helemaal goed. Heiko vertelde gisteren, dat hij eerst met de vlonder aan de slag gaat. De grote stapel lange planken liggen hem al een poosje in de weg. Er is te weinig ruimte voor bijvoorbeeld een kruiwagen, tussen de planken en wat lijkt op een hoop zand, maar wat eigenlijk ons filtratiesysteem van onze afvoer is. Dat filtersysteem komt na de driekamerbron waar ons rioolwater in eerste instantie instroomt (douche, wc, gootsteen en wasbakken). In de driekamerbron wordt het afvoerwater eerst grofweg gescheiden, waarna er een “overloop” van het vieze water naar het filteringssysteem gaat. Dat gaat via een pomp, omdat het boven de grond ligt, gecamoufleerd door een berg zand. Ik kan me voorstellen, dat het verplaatsen van het hout gemakkelijker gaat, wanneer er meer ruimte komt om er met een kruiwagen langs te kunnen.
   
En Heiko had plezier in het werk! Dat kwam natuurlijk mede door het weer. Ook denk ik, doordat het dak goed gelukt was. Als je iets zo positief kunt afronden, dan ben je in een bepaalde stemming en kun je (nagenoeg) de hele wereld aan. Dus hij ging nog even door. En wel in de tuin, nabij de “standplaats” van de caravan. Daar hadden we het vorig jaar een paar struikjes gepoot. Vraag niet wat, want dat zijn we volledig vergeten. Misschien wanneer de struik straks bladeren krijgt kunnen we het nog achterhalen. We konden ze nu trouwens maar amper weer terugvinden… Onlangs had Heiko een forsythia gekocht. Een echte voorjaars struik, die in deze periode zorgt voor een vrolijke kleur in de tuin. Dat struikje stond nog in de doos bij de achterdeur. Vanmiddag werd hij bij die andere struik gepoot, waarbij Heiko meteen een nieuw border aanlegde. Mooi! Nu is duidelijk te zien, dat er struikjes en plantjes in staan.
 
Rond zeven uur vanavond zaten we er weer helemaal klaar voor: het wekelijks telefoongesprek met Heiko zijn ouders. Dat is altijd iets waar we naar uit kijken. In eerste instantie hadden ze aan de andere kant van de lijn geen beeld, maar met een beetje geduld en een druk op de juiste knop was het probleem opgelost. Toen werd er bijna een uur gepraat! Vanzelfsprekend ook over het virus. Heiko zijn ouders lezen de krant van top tot teen en die stond volgens zijn vader alleen maar vol met nieuws over het virus. Ook op tv en dan met name het nieuws ging nagenoeg alleen over de pandemie. Het is ook voor zijn ouders logischerwijs heel vervelend, om de hele dag thuis te zitten. Heiko zijn vader gaat nog wel zoveel mogelijk ´s middags even aan de wandel of doet de boodschappen. Helaas is het nu niet mogelijk, dat naast familie, bijvoorbeeld de pedicure of fysiotherapeut langskomt. En die hebben ze eigenlijk wel nodig. Het heeft echter voor hen ook positieve kanten: Heiko zijn moeder leert zijn vader hoe hij bepaalde dingen met de computer moet doen! Alleen “doet de computer niet altijd wat ik wil”… Blijven oefenen, pap! Na ons telefoontje mét beeld (!) zijn we weer op de hoogte van het reilen en zeilen en hebben we ze even weer met eigen ogen kunnen zien. Tot de volgende week!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.