Statistieken
  • 0
  • 1
  • 31
  • 411.103
  • 1.138
  • 61
  • 1.224


Nadat ik alle ramen aan de binnenkant en voor zover mogelijk ook aan de buitenkant schoon had gemaakt, bleven er nog drie over. Die drie ramen zijn voor mij moeilijk bereikbaar, omdat je daarvoor op een trapje moet staan. Voor die drie schakel ik dan mijn hulptroepen in. Ehhh… “Heiko… Wil jij die ramen weer een keer lappen?” Uiteraard geen enkel probleem. Het gaat om het kamerraam aan de wegzijde en de twee ramen van het portaal bij de voordeur. Aan de buitenkant. Met het trapje erbij, het schoonmaakmiddel en een doek was het zo gepiept. Het was wel een beetje frisjes buiten, want Heiko had een capuchon opgezet van zijn vest en een warme jas aangetrokken. Dat vroeg om een foto uiteraard. Het resultaat was in ieder geval weer een blinkend schoon raam. “Kopje koffie, glazenwasser?”
 
 
Over het algemeen ben ik geen kei in het verzorgen van planten. De kunstplanten daarentegen doen het geweldig onder mijn leiding. Maar ja, het is beter voor leefbaarheid als er ook échte planten in huis staan. Sinds Heiko bij Örtengren werkt staan er dan ook al veel meer planten in huis. Eén daarvan is de al eerdergenoemde Chinese roos. Die blijft maar bloeien. Nu komen er voor de derde keer mooie rode bloemen uit. Een andere uit de winkel van Örtengren is de bijzonder speerplant. Een familielid van de sanseveria of de vrouwentong. Deze speerplant heeft inmiddels maar liefs negen jonge scheuten gekregen. Yes! Ik kan het wel hoor… Deze plant heeft het bij mij duidelijk naar de zin!

Vandaag hoefde Heiko niet aan het werk bij Örtengren. De arme man heeft het wederom te druk met allerlei zaken, waardoor hij niet toekomt aan het organiseren van het normale werk. Erg jammer, temeer daar Heiko hem al meermalen heeft aangeboden, om hem met het organiseren te helpen. Overigens betekent een vrije dag niet, dat er dan niets gebeurt. Deze dag geen grote klussen, maar gewoon hier en daar een beetje aanrommelen. ´s Middags gingen we samen onderweg, om boodschappen te halen in Tranås. Even naar Örtengren voor een mooie kamerplant, naar de apotheek voor herhalingsmedicijnen, even naar een winkel genaamd Fyndlagret voor een paar prulletjes en tenslotte naar de Lidl voor de wekelijkse boodschappen.
[slideshow_deploy id=’44992’]
Op de heenreis naar Tranås reden we richting het noorden en dat betekent dat de zon ons dan in de rug schijnt. En niet alleen in onze rug, maar ook vóór ons, op de boomtoppen. Dat levert mooie plaatjes op. Dat is ook hét moment om die plaatjes te schieten. Even dachten we, dat we nog een bui zouden krijgen, want de lucht werd volledig bewolkt. Even later, en dan praat ik over hooguit een kwartier, was de lucht weer schoon en helder. Waarschijnlijk weggeblazen door de wind. Op de terugreis reden we tegen de zon in en kun je niet meer van die mooie foto´s maken. Als wij trouwens samen op pad zijn is het 99 van de 100 keer zo, dat Heiko rijdt en dat ik zodoende de kans krijg om foto´s te maken. Tjonge, wat is de natuur toch mooi en wat voegt het herfstseizoen daar weer iets extra´s aan toe met fantastische kleuren van de bladeren.

Van vriendin Phaedra kwam via de WhatsApp een reactie binnen over de vreemd-uitziende bomen. Zij had er een verklaring voor, hoewel ze er meteen bij zei: “Het is maar mijn mening. Niet wetenschappelijk onderbouwd.” Wat ze schreef, kwam me niet vreemd voor: “De gesplitste boom kan door vraat in een heel vroeg stadium van de boom plaats vinden, waarna door de groei van de volwassen boom, de schade plek overgroeid wordt en dus niet meer zichtbaar is. Hiertegen worden de topjes vaak met onaantrekkelijk spul ingesmeerd, zodat het wild deze met rust laten. Dit soort bomen zijn zwakker en gevaarlijker door het risico dat één van de zwakste stammen gaat afbreken. Ook niet onbelangrijk: voor de productie opbrengst willen ze liever 1 rechte dikke stam in plaats van twee vervormde en dunne stammen. De vreemde kronkel in de andere boom kan door een omgevallen “buur”-boom ontstaan zijn. Eveneens in een redelijk vroeg stadium. Als die tegen de groeiende boom hangt en die dan de weg van de minste weerstand zoekt, dan heb je een mooie zitstoel in de stam.” Nu ik het nog weer doorlees krijg ik meer en meer een goed gevoel bij de uitleg. Bedankt, Phaedra!

In de nacht van morgen op overmorgen is het weer tijd om de klok een uurtje terug te zetten. Wintertijd komt weer om de hoek kijken, maar deze keer kan het een van de laatste keren zijn. De Europese Commissie wil af van het halfjaarlijks verzetten van de klok. Een meerderheid van het Europees Parlement besloot dat hier in 2021 een einde aan komt. Echter, ze zijn er nog niet uit of er voor zomertijd of wintertijd wordt gekozen. Daarnaast mogen in principe alle EU-lidstaten zelf bepalen welke tijd ze voeren, wat wil zeggen dat ze ook kunnen kiezen om niets te veranderen. De landen die voor permanente zomertijd kiezen, zullen in het voorjaar van 2021 voor het laatst de klok verzetten en degenen die voor permanente wintertijd kiezen verzetten voor het laatst de klok in oktober 2021. Zal dit weekeinde een van de laatste keren zijn dat we de klok verzetten? Of zal deze discussie nog lang doorgaan? Er blijft dan nog één mogelijkheid over: het ultieme compromis. En dat zou betekenen, dat de klok eenmalig een half uur verzet wordt. Misschien moeten we dat met z´n allen maar gewoon doen. De klok een half uurtje opschuiven en het er dan nooit meer over hebben.

Toen we laatst in onze oude omgeving waren, omgeving Vetlanda, zagen we bij de Sapa fabriek een bordje staan met de naam Hydro. En ook de grote ijshal in Vetlanda heette niet langer de Sapa Arena, maar was nu omgedoopt naar de Hydro Arena. Reden voor mij om eens uit te zoeken hoe dat zit. Sapa is een van de grootste leveranciers van aluminium bouwsystemen in Europa en is onderdeel van het wereldwijde aluminiumbedrijf Hydro ASA. Sapa, nu dus Hydro, biedt architecten, bestekschrijvers, metaalproducenten, investeerders en huiseigenaren overal ter wereld een uitgebreid assortiment innovatieve, betrouwbare en esthetisch fraaie aluminium schuif- en vouwsystemen, gevels, deuren, ramen en in het gebouw geïntegreerde fotovoltaïsche systemen (zonnepanelen). Met zijn 35.000 medewerkers heeft Hydro een wereldwijd bereik, lokale aanwezigheid en activiteiten op alle continenten in ongeveer 40 landen en bedient wereldwijd ongeveer 30.000 klanten. Hydro is een wereldwijd, toonaangevend aluminiumbedrijf. Het is één van de grootste producenten van primair aluminium. Hydro is ook een belangrijke Europese leverancier van gewalste producten aan klanten in de bouw, verpakkings-, lithografische en automotive industrie. Hydro heeft aanzienlijke R&D-middelen die ingezet worden voor procestechnologie voor smelten en recyclen, materiaaltechnologie en producten en oplossingen voor klanten. Zo! Weten we dat ook weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.