Slideshow – Dagtochtje naar het Noorden

Slideshow – Dagtochtje naar het Noorden

[slideshow_deploy id=’30978’]
Voor vandaag werd er mooi weer voorspeld. En wij hadden ons voorgenomen om dagtochtjes te maken, nu we niet met de caravan weggaan. De weersvoorspellingen zijn ons niet gunstig gezind namelijk. Stukken kouder dan de vorige week en veel kans op regen. Niet het meest ideale weertype voor een caravan-vakantie. Vanochtend scheen de zon en grepen we onze kans. Met een goedgevulde picknickmand en een volle tank met diesel reden we tegen 09:30 uur van huis. Richting het Noorden. Ons doel voor vandaag was de plaats Motala. Daar loopt het Götakanaal langs en in dat kanaal liggen een aantal sluizen achter elkaar, om het enorme hoogteverschil te kunnen overbruggen. Het Götakanaal is een gegraven kanaal van 190 kilometer lang, dat allerlei natuurlijke wateren, onder andere meren, met elkaar verbindt en uiteindelijk zorgt voor een waterwegverbinding van Göteborg naar Stockholm.

Men heeft er 22 jaar over gedaan om het te graven. Dwars door Zweden heen. Van west naar oost. Het Götakanaal heeft in totaal maar liefst 59 sluizen en 5 geschakelde sluizen, meteen achterelkaar, liggen bij Motala, Borenhults om precies te zijn en zijn een ware toeristische trekpleister. Even via een camera boven de weg tol betaald en toen Motala binnengereden. We kwamen precies op het juiste moment aan, precies een uur nadat we bij huis weggereden waren. Er werden namelijk net drie jachten geschut. Redelijk grote zeiljachten met hulpmotor, die net in de sluizen pasten werden in een rustig tempo 15,3 meter (!) omlaag gebracht. We maakten vele foto’s en filmpjes van dit indrukwekkende spektakel. Uiteraard kwam de picknickmand uit de auto. Leuk!

Hierna hadden we dit voldoende gezien en stapten we weer in de auto, om naar de plaats Vadstena te rijden. Daar staat een groot slot, paleis aan het Vättern meer, dat koning Gustav Vasa in het jaar 1545 heeft laten bouwen. Een groot verdedigingswerk met vier kanonnentorens en een hele brede slotgracht. Daar zijn we even omheen en doorheen gelopen. De bezichtiging via een rondleiding met gids hebben we niet afgewacht. Dat duurde ons te lang. Het komend weekend zijn daar overigens activiteiten, die oude tijden doen herleven: ridderspelen. Vadstena is, voor zover wij het hebben gezien, een gezellig en toeristisch stadje. Overigens viel het ons op hoe plat of dat gedeelte van Zweden is. De omgeving leek ons verdacht veel op Nederland. Veel graasland, graanvelden en weinig bomen.

Na Vadstena namen we een toeristische route langs het Vättern meer en reden we langs bordje met de tekst “uitzichtpunt” bij het Ekopark Omberg. Richtingaanwijzer uit en kijken! Het was vanaf de parkeerplaats even een klim naar boven, maar de beloning was navenant. Wát een uitzicht. Zowel over het land, als over het Vättern meer. Fantastisch! Mooi even meegepikt dit plekje. Terug naar de weg reden we door korenvelden met duizenden blauwe korenbloemen en evenzoveel klaprozen. Hé, een bordje met “loppis”. Even stoppen en kijken. Niet zo heel groot en geen bijzonderheden maar toch even leuk om te snuisteren. Terug op de weg zagen we een fruitkweker bij het plaatsje Ödeshög. Verse aardbeien! Lekker! Op de rem, de oprit op en bij een schuurtje twee bakjes met verse aardbeien gekocht. Meteen onderweg in begonnen te eten. Heerlijk!

Onze route liep vervolgens in zuidelijke richting naar Gränna. Daar parkeerden we de auto op het marktplein en liepen we nog even, net alle andere toeristen, door de hoofdstraat. Nee, dit keer hebben we geen zuurstokfabriek bekeken. Het was ons overal veel te druk. Wel zijn we nog een cafeetje binnen gestapt, waar we een kop koffie met gebak namen. Tenslotte reden we rond kwart voor vijf huiswaarts. Precies om 17:30 uur stapten we Ödarp weer binnen. Onze grote vriend Pantro was toen inmiddels 7 uur alleen geweest. Hij had ontzéttend goed “op het huisje gepast” en werd niet alleen beloond met het uitlaten, maar ook met super lekkere snoepjes!  Zo sloten we ons dagtochtje af. Wat een heerlijke dag! Met zon en veel wind, maar dat deerde ons totaal niet. We hebben heel veel gezien en beleefd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image