Schoenen ingewreven met… cement?!?

Schoenen ingewreven met… cement?!?

 
Allemachtig zeg: wat een zootje…  Joke, wat ben je aan het doen? De creatieve buien zijn nog niet over, blijkt wel weer uit haar volgende crea-bea-projectje. Ze voelt dat het voor haar lichaam goed is, om een beetje in beweging te blijven en daarom wil ze graag iets doen. Weer kwam ze op een idee, dat ze via Pinterest ooit had opgedaan. Daarvoor moest ik vanmorgen een zak cement klaarzetten in de kelder. Ik zette het voor de douche, zodat ze er gemakkelijk bij kon komen. Ze wilde namelijk iets maken, respectievelijk iets bekleden met cement. Oké… Leef je uit! Nou, dat had ik beter niet kunnen zeggen misschien. Het hele aanrecht kwam onder de cementsputters te zitten. Ze was namelijk erg enthousiast geweest met het mengen van het cement met water. Echter, het resultaat telt. Ook hier weer. Daarbij komt, dat ze het zelf allemaal weer netjes had gemaakt.
   
“Men neme…” dit keer geen lekkere ingrediënten. Hoofdbestandsdeel van dit “recept” was immers cement. Er werd een garde gepakt, een paar latex handschoenen, opscheplepels, een paar kommetjes en grove grint vanaf de oprit. Huh? Ze begon met het maken van een niet al te stevige cement. Hiermee vulde ze de twee stevige handschoenen. Die legde ze daarna in een diepe, ronde glazen schaal. En wel zó dat de handen in de juiste vorm zouden opdrogen en straks bijvoorbeeld een waxinelichtje vast kunnen houden. Daarop kwam een kommetje met grint om de handschoenen in model te krijgen en te houden. Twee handjes van beton, die ze eventueel nog een kleurtje geeft wanneer dat mooier zou lijken. Waarschijnlijk duurt dit wel even voordat alle vingers goed droog zijn.
   
Daarna volgde een experiment met een schoteldoek. Die haalde ze door een nieuw gemaakte, redelijk dunne cement heen, zodat die volledig van cement was doordrongen. Vervolgens legde ze die schoteldoek over een bloempot heen. Die moest wel even op een blik met een pot. Dat was om de bloempot zo hoog te krijgen, dat de punten van de schoteldoek niet de grond zouden raken. Het is de bedoeling, dat straks als het allemaal goed droog is, de uitgeharde schoteldoek omgekeerd wordt en dat er dan een plantje ingezet kan worden.
 
En alsof dat nog niet genoeg was, pakte ze ook nog eens een tweetal oude schoenen van ons. Die zouden naar Erikshjälpen, om ze een tweede kans te geven. Alleen kregen ze die tweede kans nu gewoon bij ons thuis. Van mijn maatje 46 pakte ze één schoen en van haar eigen maatje 39 pakte ze er een. Die twee schoenen werden volledig ingesmeerd met cement. Vooraf had ze de veters eventjes vastgemaakt en die kwamen nu heel mooi uit. Toen ik thuiskwam van het werk liet ze me de resultaten vol trots zien. Ik moet zeggen, dat ik het allemaal erg leuk vind. Met name de handen en de schoenen. Die krijgen waarschijnlijk een mooi plekje in huis. Of misschien wel bij de voordeur, in het nieuwe dichtgezette portaaltje. Ben benieuwd wat ze morgen gaat doen… Vandaag in ieder geval niets meer, want de energie was na het knutselen volledig op.
 
Zelf ben ik vandaag weer een paar uurtjes in Tranås aan het werk geweest. Onderweg werd ik wederom verrast door een stuk bos, dat omgezaagd was. Om heel eerlijk te zijn viel de dikte van de stammen me een beetje tegen. Waarom ze toch de bomen hebben gekapt? Die moeten toch juist heel dik zijn? Of waren ze te hoog geworden misschien? Zelf had ik samen met collega Håkan opnieuw een paar bomen gesnoeid. Dit keer 7 stuks fruitbomen: appel- en perenbomen. Een erg tijdrovende bezigheid, vooral omdat deze nogal groot waren en we met twee verschillende trappen en een ladder moesten werken. Die moesten we telkens verplaatsen om helemaal rond de boom te kunnen komen. We waren op dit adres gisteren begonnen en vanmiddag konden we het gelukkig afronden. In totaal toch zo´n 16 manuren werk. Eenmaal terug bij de zaak reed Kenth mij nog even naar een adresje, waar ik morgen twee bomen kan snoeien. Volgens mijn collega Håkan zijn er nog vele tientallen, zo niet een honderdtal adresjes, waar één of meerdere bomen gesnoeid moeten worden. Als het weer het toelaat…

In een van de vorige items op de website schreef ik iets over Zweedse spreekwoorden en gezegden. Persoonlijk vind ik het wel grappig om die te horen of te lezen. De mondhoeken krullen er vaak van omhoog. Hetzelfde zal een buitenlander hebben, als die de Nederlandse spreekwoorden voor het eerst leest én begrijpt wat er wordt bedoeld. Denk eens aan “Er is geen potje zo scheef of er past wel een dekseltje op”. Dit betekent “Al is het meisje (of jongetje) nóg zo lelijk, er is altijd wel een man (vrouw) voor te vinden”. Wie heeft dat nou ooit bedacht? Hoe kom je erop? Zo zijn er dus ook Zweedse spreekwoorden en gezegden, waarvan je je dat afvraagt. Bijvoorbeeld “Han är rund under fötterna”. Vrij vertaald betekent dat “Hij is rond onder zijn voeten”. Tja, dat zegt nog niet zoveel. Maar als je er eens goed over nadenkt: rond onder de voeten… Als je dat bent, loop je niet zo gemakkelijk. Je kunt immers beter op platte schoenen lopen dan op bijvoorbeeld ronde cocosnoten. Dan ga je vast slingeren of in ieder geval heel raar lopen. En dat is nu precies wat ze bedoelen: heel raar lopen. Als een dronkenlap. Met het Zweedse spreekwoord of gezegde “Rund under fötterna” wordt bedoeld: “hij is dronken”.

Rond een uur of 10 vanavond kregen we via onze mobiele telefoons een waarschuwing van Klart. Dat is een app met weersvoorspellingen. Een soort buienradar. De waarschuwing geldt voor de komende nacht, waarin werd aangegeven, dat ten oosten van Jönköpings län, het landsdeel waarin wij wonen, veel sneeuw zal vallen. Sneeuw! We hadden sneeuw al eerder deze week verwacht, omdat dat door dezelfde meteorologen van Klart werd aangegeven. Vanaf dinsdag de 28ste zou er dagelijks iets vallen. Niets. Dus nu voorspellen ze het voor vannacht. Hmmm… De avondlucht was wel anders gekleurd dan de afgelopen dagen. Er zat meer roze, oranje in. Volgens de overlevering van Joke haar opa en moeder voorspelt dat vaak dat er inderdaad sneeuw komt. Of Klart en familie gelijk krijgen? We zullen het in een paar uurtjes merken.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.