Schilderen op hoogte – I

Schilderen op hoogte – I

 
Omdat het dit weekend prachtig mooi weer zou worden had ik bij iemand in Gripenberg een skylift gehuurd. Het bleek de zoon van Erling te zijn die dat ding had gekocht en nu verhuurde. Ik kon het apparaat gistermiddag na werktijd ophalen. Na een korte instructie reed ik met dat ding achter de auto naar huis. Meteen op de juiste plek gereden en de steunpoten uitgedraaid. Het was de bedoeling, om eerst noordgevel helemaal af te maken. Dus de kant van de keukendeur. Helemaal afmaken wil in dit geval zeggen, dat ik alle kozijnen in die gevel én de daklijsten (windveren) zou willen verven. Tevens het laatste stukje dakgoot, waar ik destijds met de ladder niet bij kon komen. Nadat alle vier poten hydraulisch waren uitgezet en de machine waterpas stond probeerde ik in eerste instantie het bakje maar eens omhoog te brengen. Ai… het eerste gedeelte, het onderste zeg maar, ging wel omhoog, maar de rest niet! En dat is toch nodig om bij de nok van het huis te komen. Meerdere pogingen ondernomen, echter geen beweging in te krijgen. Uiteindelijk de eigenaar gebeld en gevraagd wat ik eventueel anders moest doen. Hij kwam meteen langs om te helpen. En inderdaad stond hij binnen een half uurtje op de oprit. Even een beetje “rommelen” en hij ging omhoog.
 
Toen nodigde hij mij uit om ook in het bakje te komen staan, zodat we nog een keer alles konden doornemen. Maar oh jee! Wat schudt en wiebelt dat in z’n ding! Dat was wel even wennen! Gelukkig was het euvel wel verholpen en kon ik vanochtend echt los. Ik had al m’n gereedschap, dat ik in nodig dacht te hebben, meegenomen in het bakje en ging naar boven. Nou ja, eerst maar even halverwege. De skylift reageerde namelijk een beetje schokkerig als de hendeltjes bediend werden en dat schommelde ernstig. Eerst even het juiste gevoel krijgen én vertrouwen. Af en toe begon het ding te piepen en vanuit mijn stageperiode op de bouw wist ik nog, dat er dan iets uit balans raakte. Daarom snel terug naar beneden en de steunpoten anders of beter neerzetten. Na enige tijd kwam de gewenning en ging het beter. Ik begon met de bovenkant van de rechter windveer. Dat is een metalen afdekker, die de kleur “roestbruin” had. Met de roestborstel ging er veel af en daarna flink geschuurd, alvorens het te verven met witte Hammerite. De rechter windveer daarna afgekrabd en geschuurd en vervolgens geverfd. Wát een verschil, nu al. Morgen verder!
   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image