Rond Blijham káál

Rond Blijham káál

20160428_114854      20160428_114928
Kom ik terug van Wedde (waar ik mijn ID-kaart kon ophalen) valt het me meteen op: er is wéér een gigantisch productiebos gekapt. De heenreis had ik al wel iets er van meegekregen, maar vanaf hier was het wel heel duidelijk te zien. Bij de afrit richting de camping in Wedderveer staat niet één boom meer. En het oorlogsmonument in dat dorp staat er nu zó, alsof het er zo maar neergezet is. Helemaal in een leegte. Geen gezicht. Voor de bewoners van de Hoofdweg ook een domper van hier tot Tokio (lijkt mij), want ‘s ochtends kijk je vanuit je keukenraam nog in de bossen en ‘s avonds kijk je kilometers ver over een kaal landschap. Dát is vervelend! Onder een productiebos wordt in de bosbouw trouwens een bos bedoeld, dat beheerd wordt met een productiedoelstelling: de bomen groeien totdat ze bijvoorbeeld geschikt zijn voor de papierfabricage of de meubelindustrie. Er is momenteel een zogenaamde kaalslag aan de gang: hierbij worden alle bomen tegelijk verjongd. Alle bomen worden daarom in één keer omgezaagd. Kaalslag is een overzichtelijke manier van het oogsten van “hoog hout”. Bij het vellen van de bomen kan er zo geen schade aangericht worden aan bomen die bij andere vormen van oogsten zouden blijven staan. Bij kaalslag ligt de bodem echter voor langere tijd braak. En om eerlijk te zijn vraag ik me af of er nog wel weer een boompje geplant wordt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta