Statistieken
  • 0
  • 0
  • 31
  • 411.102
  • 1.138
  • 61
  • 1.224


Volgende week zondag is een hele goede vriendin jarig. Ze wordt 60 jaar en woont in Kolham. Als onze gezondheid het had toegelaten waren we “even” naar haar feestje gegaan. Om haar bijzondere verjaardag niet zomaar ongemerkt voor te laten gaan, hadden we een paar dingetjes voor haar gekocht en in een doosje verpakt. Vanochtend moest ik toch naar Eksjö om iets te halen en daarom kon ik meteen bij het postagentschap van PostNord het pakketje afgeven. Dan zijn er twee mogelijkheden: óf versturen als pakket met Track & Trace óf versturen als gewone briefpost. We weten inmiddels dat dat laatste een stuk goedkoper is, dus “Doe maar als gewone briefpost” zei ik tegen de mevrouw achter de balie. “Helaas…” zei ze met een glimlach. “Het pakket weegt 2022 gram en de grens ligt bij 2000 gram.” Nu wist ik dat Joke er nog snoepgoed bij in had gestopt en dat het gewicht daarmee waarschijnlijk over die 2 kilo kwam.

Vanwege die 22 gram zou het pakketje dus verplicht als Pakket verzonden moeten worden. Kosten: 300 sek oftewel €.30,-! Als briefpost versturen zou 190 sek oftewel €.19,- kosten. Wát een verschil in kosten! Wij vinden dit absurde bedragen en weigeren het te betalen. Een paar dagen eerder schreven we al, dat PostNord nagenoeg failliet was en dat er extra staatssteun moest komen om het bedrijf te redden. Ik denk, dat ze zich met dergelijke hoge prijzen ook behoorlijk uit de markt prijzen. Vanzelfsprekend heeft men in een groot land als Zweden te maken met enorme afstanden en veel transportmiddelen, waardoor het bezorgen van post een dure bezigheid is. Begrip is er best wel vanaf onze kant, maar als een pakketje naar Nederland €.30,- moet gaan kosten is de grens bereikt. In april rijden we zelf weer naar Nederland en nemen het pakketje dan wel mee. De jarige is inmiddels op de hoogte en heeft er alle begrip voor. Jammer voor PostNord, maar we helpen ze niet echt mee om een faillissement te voorkomen… Sorry Froukje…
   
Overigens was ik in Eksjö om een drietal pallets te halen. Voor vertrek had ik de kofferbak leeggemaakt, de bank platgelegd en de zo ontstane ruimte nagemeten of de drie pallets bovenop elkaar erin zouden passen. Geen probleem. De kofferbak van de XC70 is groot genoeg. Schuif het er maar in! De pallets werden donderdag gratis aangeboden via Marketplace. Ondanks de grote stapel die we al hebben, leek het me geen luxe om er nog een paar bij te halen. Er worden straks veel gebruikt voor de vloer van de nieuwe houtstek, maar we gaan er ook een opstaande rand omheen maken. Ja, ook van pallets. Een pallet is 80 cm breed en 1.20 cm hoog. Als we voldoende pallets hebben komen de pallets aan de zijkant op hun kant te staan en krijgen we zo een “bak” van 1.20 cm hoog. Daar kan heel wat brandhout ingegooid worden, om te drogen door de zon en wind. Vanwege de openheid van de pallets kan de wind er mooi doorheen blazen, waardoor het hout snel(ler) droogt. Als die houtstek er staat blijft het hout daar ook gewoon in liggen. De afgelopen twee jaar bracht ik het hout vanaf de droogplek buiten, met de kruiwagen naar binnen, in de houtcontainer. Veel extra werk, vooral omdat het om 30 m2 hout gaat. Het bouwen van de houtstek wordt een klusje voor het voorjaar. Beetje zon erbij kan immers geen kwaad. Ondertussen loop ik zo af en toe alweer tegen een paar boomstammen aan, die gezaagd en gekloofd kunnen worden. De verzameling voor de winter van 2020 – 2021 is weer begonnen. Binnenkort ook maar weer eens kijken in eigen tuin/ bosje welke bomen ik kan neerleggen.
 
Op de scheiding van buurman ‘s bos en onze tuin stond eerst een hekje. Die was niet meer te redden, zo verrot en daarom had ik die een paar weken geleden afgebroken. Daarna was er een begin gemaakt met het aanleggen van een muurtje van keien. Een behoorlijk aantal hadden we zelf her en der in de tuin liggen en die werden verzameld. Daarvan kon ik al een paar meter muur maken. Daarna nog eens een flink aantal van boven gehaald, langs de weg naar de buren zeg maar, en daarmee ook gaan stapelen. Ik was al over de helft. Vanochtend heb ik de bodem van de aanhanger bedekt met keien, die langs de weg tussen Blå Grindar en Bordsjö liggen. Daar hebben wilde zwijnen de grond zó omgeploegd, dat ze de keien naar boven hebben gehaald. En daar kunnen wij nog een paar van gebruiken. Nadat ik ze zo netjes mogelijk had gestapeld, blijft er nog ongeveer een metertje of anderhalf over, waar nog keien moeten worden gelegd. Het ziet er stukken beter uit en die laatste komen er ook nog wel.
 
Joke was weer eens aan het knutselen gegaan met wc-rollen. In een leeg raamwerkje, een oude fotolijst zonder glas, had ze weer een bloemmotief kunstwerkje gemaakt. Het wordt een decoratie voor… het raam in het nieuwe portaaltje bij de voordeur! Joke is namelijk bang, dat vogels niet door hebben dat er nu glas in zit en dat ze er tegenaan vliegen. Dat zou natuurlijk voor de vogels enorm sneu zijn. Daarom bedacht ze om dit maar te maken. Gisteren had zij haar werkje klaar en vanmiddag was het mijn beurt om het geheel wit te verven. Middels een spuitbus. Dat verspreid de verf mooi en zo komt er overal een wit laagje. Het is nagenoeg niet mogelijk, om die hele dunne reepjes met een kwast te verven. Daar komt nog bij, dat die waarschijnlijk stuk gaan, wanneer er even te veel druk op komt. Nadat de voorkant droog was ook meteen de achterkant gedaan, want het raamwerkje komt immers voor het raam te hangen en wordt vanaf beide kanten zichtbaar. Nu nog even bedenken hoe we het een en ander aan het kozijn hangen. Oh ja. Tijdens het aanleggen van het muurtje had ik weer eens controleurs. Twee paar ogen hadden mij nagenoeg de hele tijd in de gaten: Jikke en Ebba!

Leraren, civiel ingenieurs en verpleegkundigen: dit zijn beroepen waar de komende vijf jaar in Zweden een tekort aan personeel in zal zijn. Dit toont een enquête van Myndigheten Arbetsförmedlingen, het Ministerie van Werkgelegenheid. Het onderzoekt hoeveel banen er de komende vijf jaar in verschillende beroepen zullen zijn. De autoriteit heeft onder meer enkele duizenden werkgevers in Zweden geïnterviewd, om een goed beeld te kunnen vormen. Zo werd duidelijk, dat veel banen in de gezondheidszorg te vinden zijn. Bijvoorbeeld als verloskundige, verpleegkundige en arts. Er zullen de komende jaren eveneens veel banen zijn voor leraren, civiel ingenieurs en IT-specialisten. Dit zijn banen, waar men een diploma van een hogeschool of universiteit nodig heeft. Maar er zijn ook veel banen in beroepen, waar je niet zo’n hoge opleiding nodig hebt. Bijvoorbeeld ambachtslieden, zoals elektriciens, lassers en timmerlieden. En koks en vrachtwagenchauffeurs. Aan de andere kant is het moeilijker om een ​​baan te krijgen als kassier in winkels en cafés. Of als conciërge en receptioniste. In die beroepen zijn er niet zoveel banen in de komende vijf jaar. De werkloosheid in Zweden is overigens de afgelopen maanden gestegen. Maar er is nog steeds veel werk. Vooral als je een opleiding hebt genoten. Heb je de nodige opleiding en wil je naar Zweden? Dan kun je misschien vrij snel beginnen in een nieuwe baan…

Dit geloof je toch niet? Een vrouw wordt vervolgd, omdat ze niet voor de tanden van haar kind heeft gezorgd! Het kind moest 16 tanden laten verwijderen. De moeder is nu beschuldigd van mishandeling. Wat is er gebeurd? De moeder poetste de tanden van de jongen pas toen hij 4 jaar oud was. De jongen kreeg ernstige infecties in zijn mond, waarbij 16 tanden moesten worden verwijderd. Nu wordt de moeder vervolgd voor het mishandelen van de jongen. Het wordt dus echt een rechtszaak. De officier van justitie zegt, dat de moeder niet heeft gedaan wat ze zou móeten doen. Zij is verantwoordelijk voor de zorg van het kind en moet ervoor zorgen, dat het kind gezond is. Volgens de officier van justitie heeft de moeder niet gedaan wat zij als verzorger had moeten doen. Tandartsen onderzoeken de gezondheid van de tanden van kinderen en er wordt geconstateerd, dat men vaak gezonde jonge kinderen ziet, die veel gaten in hun tanden hebben. En het komt vaker voor in gezinnen waar ouders een lage opleiding hebben. Of in gezinnen die uit andere landen komen, waar men niet dezelfde traditie heeft om de tanden van jonge kinderen te poetsen. Of in gezinnen die sociale problemen hebben en niet voor de kinderen kunnen zorgen. Toch is het heel belangrijk, om voor de tanden van jonge kinderen te zorgen. Duidelijk is dus geworden, dat een moeder niet goed voor haar kind zou hebben gezorgd en haar wacht dan ook een rechtszaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.