Pestvogel gespot!

Pestvogel gespot!


Tijdens een van de momenten, dat we even uit de auto stappen om van de omgeving te genieten, zie ik ineens hoog in een boom meerdere vogels zitten. Ze zijn onrustig: vliegen van de ene naar de andere tak. In eerste instantie dacht ik, dat het ging om een aantal Vlaamse gaaien, maar al gauw blijken deze vogels toch andere kleuren te hebben. Het zijn pestvogels! Die zie je zelden of nooit. En wij mogen ze van een redelijke afstand bekijken! Heiko ziet er zeker zeven in de boom zitten. Hoe zeldzaam! Op de foto hierboven zit er één, op de foto hieronder twee. Links zie je nog de donkerrode staart met geel puntje van een tweede.

“De pestvogel is een vogel met het formaat van een lijster met opvallende kleuren. De naam “pestvogel” dateert uit de middeleeuwen, toen men dacht dat deze vogels de pest meenamen en de ziekte verspreidden. Deze vogel is een lijsterachtige met zalmroze kleur, en gele streepjes op de vleugels. De kop draagt een flinke kuif en een zwart maskertje en keeltje. De anaalstreek is roodbruin met een gele eindbandering op de staart. Ondanks dit opvallende uiterlijk wordt hij vaak over het hoofd gezien, doordat hij bij voorkeur hoog in de bomen verblijft.” We vinden beide, dat hij nogal boos uitkijkt. Zal hij inderdaad uit zijn op een portie pesten?

Op de foto hierboven staan der weer twee, terwijl hieronder zelfs vijf te bewonderen zijn. Zie je ze allemaal? Ze staan er niet allemaal in zijn geheel op hoor. “De pestvogel wordt ongeveer 17 cm lang. Ze eten insecten en noten. In de winter stappen ze over op bessen van lijsterbes, meidoorn, mispel en gelderse roos. ‘s Zomers leven pestvogels in het noorden van Scandinavië. Pestvogels zijn verre van schuw. In Nederland komt de vogel zo af en toe ‘s winters voor.” Toen we via Facebook een foto naar een vogelliefhebber stuurden gaf deze ook aan, dat we het hebben getroffen met het zien van deze vogels: “Treffertje!” Bijzonder moment!

2 gedachten over “Pestvogel gespot!

  1. Wij hebben de pestvogels ook gezien, in februari 2017 even verderop bij ons en in oktober 2017 bij ons in de tuin in de boom en besjes aan het eten, en ze komen nooit alleen deze keer ook diversen. Foto’s gemaakt door het raam heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta