Pellets vallen zijwaarts

Pellets vallen zijwaarts


Zoals al vaker vermeld is in deze blog stoken wij op hout. In de kelder staat in de stookruimte een hele grote cv-ketel die we op grote stukken hout kunnen stoken, op kleine pellets én elektrisch. Het voordeel van op hout stoken is dat het gratis is. We zagen bomen van ons eigen grond, maken het in stukjes en laten het drogen om tenslotte te worden verbrand. Een nadeel van stoken op hout is dat je er elke 2 uur een nieuwe vracht hout in moet gooien. Nu is die tijd verlengd met behulp van twee grote accumulatietanks van ieder 500 liter water. Dat water slaat de extra warmte op die we overdag door het vuurtje krijgen en via een warmtewisselaar komt die warmte ’s nachts weer terug. Perfect, want anders zouden we ook ’s nachts elke twee uur hout moeten bijvullen. En dat is niet zo goed voor je nachtrust én je humeur. De tweede optie is verwarmen via het verbranden van pellets. Dat zijn kleine geperste korreltjes zaagsel die we in grote zakken hebben besteld. Die korreltjes gaan in een groot reservoir waar 8 zakken in kunnen en van daaruit in een pelletsbrander.

Maar de aanvoer in die pelletsbrander gaat nogal eens verstopt zitten. En uiteraard vooral ’s nachts. Dan is het de volgende ochtend niet zo heel warm meer in huis. Met name ’s winters als het buiten vriest koelt het in huis ook af. Soms is het in de kamer dan slechts 18 graden. Dat moet dus anders en zodoende heb ik eens gekeken naar de hoek waaronder de pellets in de pelletsbrander vallen. Die leek me niet goed. Als test heb ik het grote reservoir een beetje verscholen waarna de invoer exact boven de pelletsbrander zat. Oftewel, de pellets vielen toen recht omlaag in de pelletsbrander. Perfect? Nee! Het zat continue verstopt in de aanvoerbocht op de pelletsbrander. Wat een ellende! Dus de volgende dag het grote reservoir weer teruggeduwd en de aanvoer juist een stuk schuiner op de aanvoerbocht gezet. En wat denk je? Perfect! Nu vallen de pellets er als het ware zijwaarts in en blijkbaar is dat de truc. Ik heb nog geen verstopte aanvoer weer gehad, maar misschien juich ik te vroeg. We zullen het de komende dagen zien. So far so good.

2 gedachten over “Pellets vallen zijwaarts

    1. Hej Hans! Nee, 18 graden is niet zó koud, tenzij het buiten behoorlijk vriest… Dan is het toch niet zo lekker hoor! Gelukkig is het nu weer rond de 20 graden en dat is gewoon aangenamer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image