Pelletkachel schoonmaken

Pelletkachel schoonmaken


Ineens doet ie het niet meer! Kom je op een koude ochtend je bed uit, loop je naar beneden en voel je meteen dat er iets niet klopt. Het is fris in huis. Even de deur naar de kamer openen en kijken wat de thermometer daar aangeeft. Hmmm… 18 graden. Dat is niet onze normale kamertemperatuur. Dat is ongeveer 3 graden te laag! Ik loop meteen door naar de kelder, naar de vedpanna, hout gestookte cv-ketel, om te kijken wat er aan de hand is. Nadat ik een aantal dagen achtereen op hout had gestookt, had ik de ketel gisteravond weer op pellets gezet. Ik hoorde toen de pellets omlaag en in het verbrandingsbakje vallen, dus dat was goed. Toch was er halverwege de nacht blijkbaar een storing ontstaan. De temperatuur van de ketel was namelijk gezakt onder de 60 graden, zelfs onder de 50 graden en dat betekent, dat de pelletsbrander niet is aangeslagen bij zijn normale thermostaat-temperatuur van 60 graden. Ik herstartte de pelletsbrander en hoorde meteen dat de pellets wel vielen, maar niet in het bakje. Het rinkelende geluid kwam niet.

Dat betekende, dat het verbrandingsbakje vol zat. Slechts één oplossing rest me dan. Stekkers eruit, aanvoerslang eraf en de pelletsbrander, door de twee moeren los te draaien, van de ketel verwijderen. Toen werd duidelijk zichtbaar, dat het verbrandingsbakje helemaal vol zat met as en onverbrande pellets. Een koud kunstje om schoon te maken. Op dat moment zag ik dat er ook héél veel as zat in de ruimte áchter de pelletsbrander. Dat moest ook maar meteen even schoongemaakt worden. Want als hij zijn warmte en as van de verbrande pellets niet kwijt kan, gaat hij in storing. Een emmer vol haalde ik eruit. De moeite waard! Daarna de pelletsbrander er weer ingeschoven, moeren vast, aanvoerslang er weer op, stekkers erin en testen. Ja hoor, zonder verdere problemen begonnen de pellets weer te rinkelen in het verbrandingsbakje en ook de ventilator startte zoals normaal. Probleem opgelost. Langzaamaan werd het weer warmer in huis. Ha! Als de problemen niet groter zijn dan dit…

2 gedachten over “Pelletkachel schoonmaken

    1. Heiko heeft in het begin heel goed geluisterd, toen hij uitleg kreeg van de vorige eigenaar. Daarna heeft hij voor mij zelfs een handleiding geschreven! Hoe gaaf was dat? Ja, hij weet er inmiddels behoorlijk wat van. Hopelijk komt hij niet voor “vervelende” verrassingen… Tot zover niets te klagen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.