Statistieken
  • 0
  • 8
  • 32
  • 411.011
  • 1.135
  • 61
  • 1.218


Elke dag loop ik even naar de postbus, om te zien of er post is. Nee, die dag niet. Maar bij het teruglopen naar huis zag ik op het rechter bankje een emmertje staan. De deksel lag los en dat maakte mij natuurlijk uitermate nieuwsgierig. Even de deksel verder optillen en wat blijkt? Er zitten eieren in! En behoorlijke grote ook nog. Van wie hebben we die gekregen? Naast de eieren liggen er ook een aantal paasveren in. Groene en gele. Gelukkig ook een kaartje met de tekst “Glad Påsk”, fijne Paasdagen. Op de achterkant zal dan wel de afzender(s) staan. Ja! Maar niet van mensen die we kennen: “Fijne Paasdagen gewenst door de kippen en de haan!”
 
Als een gek gingen mijn radartjes in mijn hersen aan het werk. Ze probeerden uit te vinden, wie hier in de buurt kippen heeft. De directe buren, alleen was het handschrift van de kippen en de haan niet van een van die twee. Toch maar even naar Heiko gegaan, met de vraag of hij iemand kent. Hij dacht meteen aan Erling en Britt en die stuurde hij ´s avonds via Messenger een bedankje. “Wat bedoel je?” kreeg hij als antwoord terug. Toen begonnen we te twijfelen, want we hadden nog nooit kippen bij ze gezien. Even later krijgt Heiko weer een berichtje: “Grapje! We hopen, dat ze jullie goed smaken!” Dus toch! Wat ontzettend lief én lekker, want we hebben er gisteren een paar gegeten!
 
Zaterdag kregen we ook nog een verrassing: eerst hadden we een poosje staan praten met de buren. Die kwamen met z´n drietjes, vader en moeder met dochtertje, aangelopen. Hondje ook mee: ze gingen even aan de wandel. We raakte even aan de praat. Altijd plezant! Buurman toonde veel interesse in de vlonder en terwijl de heren daarover spraken, hadden wij dames het onder andere over de Paasdagen. En terwijl zij na ongeveer een half uurtje babbelen hun wandeling vervolgden, stopte er een auto bij ons voor de deur: andere buren! Die hadden een bosje narcissen voor ons. Niet de “gewone”, maar volgens mij met dubbele bloemen. Wat toch attent en ontzettend aardig! We weten nu, dat we het volgend jaar niet bij alle buren alleen maar kunnen aankomen met een eenvoudig kaartje met Paaswensen… In ieder geval heel erg bedankt allemaal!

“De afgelopen week reed mijn baas mij nog even rond in Tranås, om mij een aantal “projecten” aan te wijzen. Althans zo noemt hij dat. Als er ergens een boom gesnoeid moet worden of een heg geknipt moet worden is dat een project. Deze keer kreeg ik twee bijzondere projecten toebedeeld. Het waren namelijk klanten van hemzelf! De ene man en vrouw gaven ieder jaar aan, dat de heg geknipt moest worden, maar dat moest Örtengren persoonlijk doen. Dat deed hij al trouw 15 jaar. Nu had hij daar absoluut geen tijd meer voor. Het werk neemt toe en de échte grote projecten vergen veel van zijn tijd en aandacht. Projecten, zoals het aanplanten van grote tuinen bij openbare gebouwen, bijvoorbeeld het grote ziekenhuis Ryhov te Jönköping en een appartementencomplex in Tranås.

Bij deze klanten stelde hij mij even voor als de “meestal erg vriendelijke Hollander” en dat ik al 3 jaar voor hem werkte en dús de heg net zo goed kon knippen als hijzelf. Gelukkig geniet Örtengren veel vertrouwen en als hij zegt, dat die Hollander dat ook goed kan, is het goed. Ik mocht daarom de lange strak geknipte coniferenhaag van deze oude mensen knippen. Há! Wat een vertrouwen. En bij de buren waren het vier fruitbomen, die geknipt moesten worden, maar waar eveneens alleen Örtengren een snoeischaar in mocht zetten. Tot dit jaar, want nu was het mijn beurt. Ach, het streelt je ego toch wel een heel klein beetje hé, dat je zoveel vertrouwen krijgt.
 
Je ziet ze met enige regelmaat voorbij komen: grote en kleine houten kabelhaspels en klossen. Het zijn leuke dingen om er iets mee te doen. Je kunt ervoor kiezen om ze gewoon als tafeltje te gebruiken. Daarvoor kochten we het vorig jaar, net na de zomer, een kleintje. Deze is onlangs geschuurd en geverfd en staat nu op de veranda. Binnenkort zal hij nog verder aangekleed worden. In ieder geval nog met een lantaarntje. De grote hebben we bij toeval op de kop kunnen tikken en die staat nu tijdelijk voor de caravan. Heiko heeft tussen de containers en de nieuwe houtstek ruimte gemaakt en daar stond deze grote jongen behoorlijk in de weg. Mijn taak is nu, om er een leuke bestemming voor te vinden. We zijn van het idee afgestapt om hem gewoon als tafel te gebruiken. Voor tuinstoelen zou hij te hoog zijn en om er nu krukken bij te zetten? Ik heb al wel een ideetje en heel waarschijnlijk kan ik binnenkort zélf een begin maken met “mijn project”.
 
De kalender geeft aan dat het alweer april is en als we naar buiten kijken lijkt het echt serieus richting voorjaar te gaan. Tijd dus om de winterbanden te verwisselen voor de zomerbanden. Ach, en als ze dan toch een voor een in de handen komen is het misschien een goed idee, om de velgen ook maar meteen goed te reinigen. Zodoende kwam elke band afzonderlijk even op de workmate te liggen. Daar werd die eerst afgeborsteld, daarna met een afwaskwast en een sopje grof gereinigd en tenslotte met het wondermiddel Dusty (groen schoonmaakmiddel van de Action) en een oude theedoek nauwkeurig gereinigd. Een hele tijdrovende klus, want er waren in totaal 5 setjes banden, dus 20 velgen in totaal. De winterbanden liggen nu met schone velgen in de garage en de zomerbanden zitten weer onder de Volvo en de Hyundai. Klaar, we kunnen weer een half jaartje vooruit.
 
Van Malmö (meest zuidelijke punt van Zweden) tot Abisko (meest noordelijke punt van Zweden): vele inwoners van dit land zijn dol op winterzwemmen, vintersimna. Het biedt vreugde, pijnverlichting en stressvermindering. Zegt men. Ondanks tijden van sociale afstand is het nog wel steeds mogelijk, om in de winter te zwemmen. Uiteindelijk zijn er hier zoveel meertjes waar dat kan. Het is alleen de vraag of je in ijswater of niet wilt zwemmen. Voor dat eerste moet je behoorlijk ver in het noorden van dit land zijn, want voor een groot deel is de vorst nu toch echt wel over. Vanzelfsprekend kan bijna iedereen in de winter zwemmen. Bijna iedereen, want met hart- en vaatziekten moet je oppassen. Een belangrijke reden is, dat de bloeddruk stijgt als je het koude water in gaat. Artsen raden het dan ook af. Als de hoge bloeddruk echter “tijdelijk” van aard is, bijvoorbeeld vanwege werk of een andere stress situatie, kan het baden in de winter de bloeddruk zelfs verlagen. Er zijn diverse studies gedaan naar het effect van winterzwemmen. Een Finse leraar zegt dat het baden in de winter pijn en ontstekingen bij reumatiek lijkt te verlichten. Ze heeft ook gezien, dat baden mensen gelukkiger maakt en dat het spanning, stress en vermoeidheid vermindert. Wil je winterzwemmen? Wees dan wel voorbereid en laat je heel goed informeren! Veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.