Statistieken
  • 0
  • 2
  • 31
  • 411.104
  • 1.138
  • 61
  • 1.224

 
Pasen 2021! We begonnen beide Paasdagen met een lekker ontbijtje. Dat doen we elke ochtend, maar deze dagen zijn ze ietsjes uitgebreider. Met zelfgebakken broodjes, met zelf gekochte kaas en beleg én zelf gekochte en gekookte eitjes. Wat is nou Pasen zonder een eitje. Of twee… Ja, een ei hoort erbij! Net zoals, ter decoratie, een paashaas. Lekker relaxed ontbijten met een heerlijk zonnetje op de achtergrond. Gelukkig zat het raam ertussen, want het leek weliswaar erg mooi, maar het was niet zo heel warm. Een koude wind zorgde ervoor, dat je je toch goed moest aankleden. Het liefst met een warme jas aan, een sjaal om en een muts op.

Niet alleen wij genoten van een lekker ontbijtje, dit koolmeesje ook. Net als vele van zijn soortgenoten, alsmede de pimpelmeesjes en, in toenemende mate, de vinkjes. Ook de eerste roodborstjes zijn weer gesignaleerd in onze tuin. Die eten echter niet uit het voederhokje, maar pikken aan het verse groen in de tuin. Ik was al gestopt met voeren, het is immers april en je moet ze ook niet gaan verwennen. Alleen zijn de weersomstandigheden en -voorspellingen zo, dat ik weer begonnen ben. Er hangen weer bollen en een houder met pinda´s en het hokje is gevuld met voer. Het is niet eerlijk, wanneer wij lekker zitten te eten en zij niet zo snel iets kunnen vinden. Toch?


Na een hele rustige “start-up” ging Heiko deze eerste Paasdag toch maar naar buiten. Ik was met de website aan de slag én met de verrassing voor zijn verjaardag. Met name bij dat laatste kon ik hem natuurlijk niet in de kamer naast mij gebruiken. Laat staan, dat hij de laptop wilde gebruiken. Geen probleem voor Heiko. Hij moest nog een laatste metalen dakplaatje op de houtstek maken en daarmee was het dak van deze houtstek ook dicht. Een stuk beter dan dat wapperende groene kleed. Aansluitend ging hij de dunnere takjes van de kersenboom, die uit Blå Grindar, in korte stukjes maken. Toen hij daarmee bezig was bedacht hij, dat het wel handig kon zijn om daarvoor een apart vak te maken. Van de stapel met pallets pakte hij er vier af en creëerde daarmee een bak. Een restantje golfplaat erboven en klaar.

Het lijkt wel een beetje op een kolenbak van vroeger. De korte stukjes takken, die te dun zijn voor de houtkachel in het stookhok, komen nu in die “kolenbak”. Die gaan gebruikt worden voor het grillen. In de betonnen ring stoken we daarvoor een vuurtje en houden met een uitschuifbare prikker het worstje boven het vuur. Oh, als ik eraan denk… Zin in! Die kleinere takjes zijn perfect om dát vuurtje mee te stoken. Zodoende is alles van de kersenboom benut: de dikke stukken zijn gezaagd en gekloofd en liggen nu te drogen in een houthok, de dunne takjes zijn versnipperd en hetgeen er tussenin zat is nu in korte stukjes gezaagd en ligt te drogen in een apart hokje. Mooi, ook weer aan de kant!

Daarna ging Heiko de onlangs gekochte, tweedehands klover uit de garage halen en uitproberen. Toen onze eigen stuk ging had hij via Marketplace een oproep gedaan: “Gezocht: vedklyv (houtklover)”. Daar reageerde iemand op. Hij had er nog een staan die niet meer gebruikt werd. Op een avond is Heiko daar toen naar toegereden, wat dichterbij bleek te zijn dan in eerste instantie werd gedacht, en daar heeft hij deze toen gekocht. Die is echter niet in gebruik genomen, omdat Erling de dag erna met zijn grote klover aan kwam rijden. Hangend aan stroppen aan de vork van zijn tractor. Die klover is veel krachtiger, maar ook veel zwaarder. Daar heeft Heiko alles mee gekloofd wat er op dat moment aan hout lag. Toen alles klaar was heeft hij die klover teruggebracht. Een paar dagen later kwam er alweer nieuw hout bij. Via het werk. Het meeste daarvan hoefde niet gekloofd te worden. Een paar dikkere stammen werden opzij gelegd. Die heeft hij vandaag alsnog met de kleine rode klover te grazen genomen. Om een fatsoenlijke werkhoogte te hebben stapelde hij eerst weer een paar pallets op elkaar. Best fijn, dat we daarvan nog een paar hebben liggen. Komt telkens weer van pas.

Omdat het Pasen was hadden we eitjes bij het ontbijt en stond de paashaas op de tafel. Zoals bekend lusten hazen (en konijnen) graag worteltjes en om die reden trakteerden wij onszelf op een lekker stuk worteltjestaart. Goed voor je ogen toch? Flauwekul natuurlijk, maar wel lekker! Gelukkig heb ik altijd wel iets in de diepvries liggen. Op de beschutte en overdekte veranda genoten we van de koffie en het uitzicht. Daarbuiten was het echter behoorlijk frisjes! We hebben het tweede kopje koffie dan ook maar in de kamer genomen. Je kunt het uiteindelijk ook overdrijven!

Om een indruk te krijgen van het weer van deze paasdagen, ter verduidelijking een tweetal foto´s . Het ene moment was het erg zonnig en trokken de wolken uiteen, waardoor er een mooie blauwe lucht te zien was. Dát was het weer wat we zouden krijgen. Volgens de “deskundigen”. Keek je echter de andere richting op, zag je een enorme grijze lucht! Het leek erop, dat daar ieder moment een beste regenbui uit zou kunnen vallen. Dat laatste hebben we gelukkig niet gehad. Wel stond er een flinke wind en dat was de reden, dat we dan ook maar niet meer aan de wandel zijn gegaan. Jammer, dit waren er wel dagen voor geweest.
 
Wat eet je tijdens de paasdagen tussen de middag? Nou, eigenlijk toch maar weer een broodje. Dit keer had ik er wel een soepje bij klaar gemaakt. Een lekkere heldere kippensoep. Daarvoor had ik een kipfilet in stukjes gesneden en die gekookt, waarna hij bij de soep inkwam. Daarmee was de soep lekker gevuld. Heiko koos hierna voor een suikerbroodje. Yep! Na een hartig soepje. Daar moet ik dan niet aan denken en daarmee nam ik gewoon een wit bolletje met hartig beleg. Natuurlijk met een tomaatje voor de pitamientjes. Oh ja! Er kwam ook nog een hardgekookt eitje aan te pas…

Kijk nou eens naar de takken, die Heiko onlangs mee heeft genomen: ze krijgen knoppen. Dit is, volgens mij, van de kers. Deze gaan roze bloeien. Wat ook roze is, is onze Chinese roos. Die heeft er weer eens twee gigantische bloemen! Het is wel frappant, dat die elke keer aan dezelfde kant zitten. Altijd links, daar waar het meeste zonlicht te halen valt. Ik had hem wel op een andere plaats willen zetten, maar het schijnt, dat de roos dat helemaal niet leuk vindt. Dus we blijven eraf en laten hem staan. Eigenlijk niets mis mee, want de Chinese roos geeft uiteindelijk met zijn twee bloemen aan, dat hij heel tevreden is met zijn plekje!

Verder waren het twee dagen, die zomaar voorbij waren. Je zit langer aan het ontbijt, je neemt ruim de tijd om samen koffie te drinken en te babbelen, de lunch die meer tijd in beslag neemt, omdat je er rustig voor gaat zitten en gezellig praat met elkaar. En dan niet te vergeten het avondeten. Ook daarvoor namen we veel tijd om het te maken en op te eten. Terwijl we inderdaad nog steeds gesprekstof hadden… Eveneens hadden we met familie en vrienden contact. En van een van die laatsten kregen we onderstaand filmpje en die is wel zó aandoenlijk! Ik kan het niet laten om hem hier te laten zien. Hopelijk waren jullie Paasdagen eveneens gezellig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.