P en D – dinsdag 1 mei

P en D – dinsdag 1 mei


Vandaag 1 mei: de dag van de Arbeid! Dus, wat doe je dan als heel Zweden toch stilligt en alle winkels gesloten zijn? Aan het werk. Zagen! Er moest nog één boom om aan deze kant van de stroomdraden én er moest nog een hele dikke stam in mootjes gezaagd worden. Eveneens moesten er nog veel mootjes boomstam verplaatst worden vanuit het bos. Genoeg te doen dus. Maar niet na een lekker ontbijtje en even babbelen. Peter en Daniëlle hebben uiteindelijk wel vakantie en dan moet je ook de tijd nemen om even lekker rustig aan te kunnen doen. Lang genoeg geduurd: aan de slag!
 
De boom die nog niet helemaal in motjes was gezaagd was met een enorme dreun op de grond gevallen, wat al aangaf dat hier veel gewicht in zat. De gezaagde onderste delen van de stam moesten eerst ter plekke met een kloofbijl gekliefd worden, anders waren ze niet te tillen of te vervoeren. Gelukkig was het hout goed vochtig van binnen en waren er slechts een paar rake klappen nodig om de stammen te klieven. Ondanks dat was het zwaar werk, maar wij zijn sterk! De kracht moest wel weer worden opgebouwd worden en daar zorgde Joke dan weer voor.
 
Gisteren hadden we het gehad over gevulde koeken en wat schetste onze verbazing? We kregen koffie mét gevulde koeken. Toen ze vertelde dat het best een rommeltje was geweest tijdens het bakken geloofden we haar niet meteen. Tot we de foto zagen. Ja, het aanrecht was wel eens netter geweest. De koeken smaakten prima en daarmee waren we weer volledig op krachten gekomen en gingen we verder. Eigenlijk waren we twee maanden te laat met het zaagwerk. De sapstromen in de boom zijn na de winter inmiddels weer op gang gekomen en dat maakt dat de stam erg veel vocht heeft.

Hopelijk gaat dat snel verdampen als het gekloofd is en het de hele zomer in de zon en wind in de tuin heeft gelegen. Nadat de restanten van de grote boom ook door Peter en Daniëlle waren opgeruimd kon de laatste boom aan de noordelijke kant van de stroomdraden neergelegd worden. Die had een behoorlijke lengte en toen hij viel wilde hij in zijn val nog een andere boom meenemen. Peter en Daniëlle renden snel naar achteren en verscholen zich achter het blokhutje, ons trollenhuisje. Gelukkig veerde de tweede boom netjes terug en viel alleen de 25 meter lange berk met een klap op de grond. Hetzelfde ritueel volgde: zijtakken er af en in mootjes zagen van 50-60 cm. In Blijham had ik mootjes van 30-40 cm, omdat die in de houtkachel pasten. Nu hebben we een veel grotere hout gestookte cv-ketel waar stukken hout van wel 70 cm lengte in kunnen.
 
Met een aantal pauzes tussendoor vloog deze dag voorbij. Net als de dag van gisteren. Met een tevreden gevoel konden we gaan douchen. En totaal niet moe gingen Peter en Daniëlle voor ons koken. Het werden tortilla´s. Goed gevuld met gehakt en heel veel andere ingrediënten. Verrassend, want zelf doen we het op een eenvoudige manier. Wel heel lekker! Na het eten maakten we wederom een mooie wandeling. Deze keer bleef Joke thuis, waardoor Peter, Daniëlle en ik met z´n drietjes ongeveer 1,5 uur aan de wandel waren. Een stukje langs de weg en toen het bos in. Prachtige route en heel gezellig met die twee. Hierna laten we ons op de bank vallen en praten we nog gezellig even. Daarna zit ook deze dag er toch écht op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta