Opnieuw brult de kettingzaag

Opnieuw brult de kettingzaag


Nadat ik in het vorige weekend een 9-tal bomen had geveld, was er de hele week wel weer iets anders te doen. Fysiotherapeut, boodschappen halen, bezoek van de schoorsteenveger, huis (meehelpen) schoonmaken, verder met een radiatorkast, shoppen in Jönköping, enzovoort, enzovoort. Kortom de horizontaal gelegde bomen bleven liggen waar ze lagen. Maar vrijdag kwam er toch een vervolg. Na de middag pakte ik de kettingzaag weer ter hand. Eerst even een nieuwe ketting erop gezet. Die hadden we in Jönköping bij Granngården gekocht. Dat was zo gepiept. Toen de olie even bijvullen en de benzine. Klaar voor de herstart. Laarzen aan, helm op, fluorescerend jasje aan, gehoorbeschermer op, vizier omlaag en gaan! In het bos pakte ik een stokje van ongeveer 40 cm en daarmee mat ik de te zagen stukken van de stam af. Zodoende kregen ze allemaal ongeveer dezelfde lengte en dat is straks gemakkelijker bij het kloven, het stapelen en het verbranden. Als eerste pakte ik de bomen die weer op een andere boom leunde en zodoende vrij van de grond waren. Dat zaagt het gemakkelijkst. De afgezaagde stukken vielen in een rap tempo omlaag.

Maar, zoals ik de vorige keer als schreef, is het daar erg nat. Het gebied is alleen goed toegankelijk met laarzen aan. Echter op een gegeven moment viel er een stuk stam midden in zo´n plas. Meteen voelde ik, dat ik natte voeten kreeg. Het water spatte zo hoog op, dat het over mijn laarzen heen ging. Nou ja. Niet zeuren, doorgaan. Nadat ik 4 bomen van z´n zijtakken had ontdaan en in mootjes had gezaagd vond ik het wel eventjes oké. Ondanks dat de kettingzaag in principe het werk doet, vernam ik dat ik behoorlijk transpireerde. De zaag is natuurlijk niet licht en je staat daar niet altijd vlak in het water en met de vele takken is het soms erg balanceren. Tenslotte is het goed opletten hoe de boom eventueel zal gaan bewegen, wanneer de top of de zijtakken eraf zijn. Soms rolt de boom ineens opzij of veert die een beetje op een andere boom. En dan met zo´n draaiende motorzaag is het toch wel oppassen geblazen. Toen mijn ketting er op enig moment afvloog vond ik het welletjes. Terug naar huis, terug naar de werkplaats om ketting er weer om te doen, maar ook een mooi moment om te stoppen. Ik voelde dat ik koud was geworden, direct maar onder de warme douche en daarna samen een kop thee drinken. Het was nog maar 16:00 uur, maar mijn werkdag zat er op! Later zien we wel weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image