Open dag Tranås Energi

Open dag Tranås Energi


Via Facebook zagen we vorige week een aankondiging voorbijkomen van een open dag bij de energiecentrale van Tranås. Daar rijden we bijna wekelijks langs als we onze boodschappen halen en zien op het buitenterrein altijd heel veel houtsnippers liggen. Het moge duidelijk zijn dat deze energiecentrale z’n energie haalt uit het verbranden van houtsnippers. Maar hoe gaat het verder in z’n werk en waarom bevindt deze energiecentrale zich nagenoeg midden in de stad? Is dat niet gevaarlijk of ongezond?

Gisteren kon een ieder een kijkje achter de schermen krijgen en daar maakten wij graag gebruik van. Niet vanuit nieuwsgierigheid maar vanuit interesse en om er iets van op te steken. Het begon om 11:00 uur en duurde tot 15:00 uur. Wij waren er om 13:00 uur. Het eerste wat we tegenkwamen was een treintje die bezoekers rondreed over het terrein. Een medewerker die ook op de trein zat gaf onderweg een toelichting op hetgeen we passeerden. Deze tour duurde ongeveer een kwartiertje en gaf een eerste globale indruk van deze energiecentrale. Daarna namen we een door het energiebedrijf aangeboden kopje koffie met taart aan. Heerlijke prinsesstårta.

Ondertussen keken we rond en zagen we onder andere bedrijfsauto’s staan die geen tank hadden maar slechts accu’s, een kraampje waar kinderen geschminkt werden, een klein parcours voor elektrische auto’s voor kinderen, twee stands met info en ballonnen voor kinderen. Bij een dranghek zagen we een grote groep mensen staan. Het bleek dat die op hun beurt wachtten voor een rondleiding. Nadat we onze koffie ophadden gingen we daar ook staan wachten. Op een gegeven moment kwam er een groep uit het grote gebouw waar de echte energie opgewekt werd. Allen droegen gele helmen met de tekst “besökare”. Je hoeft geen Zweed te zijn om dat woordje te begrijpen denk ik.

De helmen werden doorgegeven aan de nieuwe groep en onder begeleiding van een gids ging er een groep van 15 personen de grote hal in. We kwamen in een enorm grote hal met daarbinnen héél veel buizen en leidingen. Helaas was de gids niet zo heel goed te verstaan in de zin van, hij sprak niet met luide stem en het in de hal aanwezige lawaai overstemde hem. Tel daarbij op dat ons Zweeds op het niveau lagere school is en je begrijpt dat er niet zo heel veel van meekregen.

Desondanks werd duidelijk dat de houtsnippers worden verbrand in een van de enorme ovens en dat door de hitte water wordt verwarmd. Dat water wordt uit een riviertje gepompt en na verbruik teruggepompt. Het water wordt verwarmd, gecondenseerd, gezuiverd en nog veel meer. Het verwarmde water wordt het ondergrondse buizenstelsel ingepompt en dient voor het verwarmen van de ongeveer 2.400 huizen. Ergens in het proces komt een 100% groene energie vrij en daarmee verzorgen ze zo’n 10.280 huishoudens én daarop laten ze hun bedrijfsauto’s draaien. In grote lijnen is dat het verhaal. Het was een reuze interessante middag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image