Statistieken
  • 1
  • 11
  • 36
  • 411.050
  • 1.136
  • 61
  • 1.224


Dan mag je nu wel ongeveer 1.100 kilometer vanaf je geboorteplaats wonen, in een ander land met andere tradities… zelf oliebollen bakken blijft een persoonlijke traditie. Heel vroeger geleerd van opa en oma Leugs. Die woonden in Sappemeer aan de Kleinemeersterstraat 127. Later heeft Heiko zelf ook nog gewoond aan diezelfde straat, maar dan op nummer 5. Met opa Leugs gingen Heiko en zijn broer Harry op oudejaarsdag oliebollen bakken. Het beslag werd gemaakt door oma Leugs en dat werd altijd voor de gaskachel neergezet om te rijzen. Met een vochtige theedoek eroverheen. Overigens was dat niet één pan vol beslag, echter twee of drie. Ondanks het feit, dat oma Leugs nagenoeg blind was, kon ze oliebollen beslag maken als de beste. Het beslag rees ongelooflijk en drukte de theedoek altijd omhoog. Dan werd het weer even opgeklopt om vervolgens opnieuw flink te rijzen. De oliebollen die ze daar van bakten, minsten 250 stuks, werden ook erg luchtig én de smaak was geweldig.

Toen zijn opa en oma het niet langer konden doen, heeft Heiko vaak met zijn vader oliebollen gebakken. Later hebben wij samen in Blijham ook oliebollen gebakken op oudejaarsdagen. Nu doen wij dat nog steeds, maar dan in Zweden. De Zweed kent het product niet en als we het vertalen maken we er “oljabollar” van. Olie is olja in het Zweeds en ballen zijn bullar of bollar. Volgens Google Translate zijn oliebollen in het Zweeds “friterade munkbollar”. Het eerste jaar hadden we ze ook gebakken, alleen toen wilde ons beslag niet rijzen. Het vorig jaar deden we er een beetje bier bij en dat deed wonderen. Dit keer heeft Heiko het beslag langer dan anders gemixt en een tijdje in de oven gezet. De oven zette hij op de minimumtemperatuur van 50 graden en dat slechts 2 minuten. Daarna liet hij de kom met beslag 45 minuten in de warme oven staan. Dat heeft goed gewerkt: het beslag kwam bijna tot aan de theedoek die eroverheen lag.

Ondertussen had hij de frituur aangezet en het vloeibare frituurolie op 190 graden verwarmd. Toen de eerste lepel met beslag in de hete frituurvet kwam was het duidelijk zichtbaar, dat de oliebollen zich helemaal opbliezen. Het zijn dan ook erg luchtige oliebollen geworden en ook nog eens goed van smaak. Van het pakje oliebollen mix van de Jumbo (meegenomen in april van dit jaar) werden ongeveer 50 oliebollen gebakken. Een half uurtje later was het bakken klaar. Een half uur dáárna waren er nog ongeveer 40 oliebollen… Tussen de middag hoefden we geen broodje meer te eten! We hadden onze buik voldoende getrakteerd op oliebollen.
    

Terwijl Heiko in de kelder aan het bakken was met de buitendeur open, zodat de stank er snel uit kon, was ik in de keuken bezig. Nadat er een “slaatje à la Henny” was gemaakt had ik zin om appelflappen te bakken. Met bladerdeeg en daarin kleine stukjes appel, die door kaneel en suiker waren gemengd. De appelstukjes verdeelde ik over de zes plakjes bladerdeeg. Die plakjes vouwde ik tot een driehoek en besmeerde dat met geklutst ei met een beetje melk. Vervolgens gingen ze op de bakplaat de oven in, die tot 200 graden voorverwarmd was. Lekker voor bij de koffie, uiteraard geserveerd met een beetje (veel en zoete) slagroom voor Heiko. Wij verhongeren niet op oudejaarsdag. Ondanks dat het een lange dag zal worden. Uiteraard willen we tot na 00.00 uur opblijven en dan moet het inwendige van de mens natuurlijk wel goed verzorgd worden. Nou, dat gaat lukken! Want naast de oliebollen en de appelflappen hebben we kaas en worst, zelfgemaakte kleine gehaktballetjes, een zelfgemaakte tonijnsalade, gevulde eieren, eiersalade…

Uiteraard worden onze dametjes Jikke en Ebba niet vergeten. Ebba is overigens nog niet weer veel buiten geweest. Zou ze ergens bang voor zijn of vindt ze de aandacht die ze in huis krijgt wel plezant? Ze weet inmiddels beter dan Jikke, dat als een van ons in de keuken is en aan het aanrecht staat, er vaak “iets van het aanrecht valt”. En dan, heel bijzonder, ook nog eens in haar bakje! Vanzelfsprekend halen we Jikke er ook bij, om haar ook van al het lekkers te laten genieten. Die houdt het eigenlijk toch het liefst bij haar brokjes. Raar meisje. Nadat hun buikjes vol waren gingen ze elk weer op hun vertrouwd plekje liggen. Jikke op de stoel en Ebba op de krabpaal. Samen maken we er een leuke jaarwisseling van.

Wij wensen jullie een hele fijne jaarwisseling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.