Oliebollen en Keezen

Oliebollen en Keezen


Wist je trouwens, dat er maar liefst 26 uur verschil zit tussen het land, dat het eerste nieuwjaar viert en het land, dat het laatst nieuwjaar viert? Dat is één dag en twee uur! Zo vieren Samoa, Tonga en de Line-eilanden als eerste nieuwjaar. Om elf uur ´s ochtends onze tijd. Bakereiland en Howlandeiland vieren het daarmee als laatste en doen dat om een uur ´s middags. En de eilanden liggen slechts enkele duizenden kilometers uit elkaar. Bijzonder toch? Hoe het kan? Het verschil zit hem in de tijdzones. De een zit in UTC-12 en de andere in UTC+14. Zullen ze dat bedoelen met tijdreizen?

Gisteren had ik even iets aan de administratie gedaan en alles naar de diverse schijven gekopieerd. We hebben namelijk alles digitaal. Er is in dit huis geen document meer te vinden. Geen polisblad, geen rekening, geen adressenlijst, behalve dat wat nog gescand moet worden uiteraard. Persoonlijk vind ik het prettig om alles op de laptop te hebben. Én in de diverse clouds. Zo hebben we altijd en overal inzage. Tijdens dit werkje kwam ik de lijst tegen, waarin ik bijhoud hoeveel berichtjes er op onze website komen. Lijkt een klus, maar dat is inmiddels niet meer zo hoor. Gewoon de computer het werk laten doen… Het afgelopen jaar zijn er 1.153 berichten geplaatst, wat neer komt op 96 per maand en 22 per week. In vergelijking tot het vorig jaar waren dat ter 1.174, 98 per maand en 23 per week. Komt wel heel dicht bij elkaar! In het overzichtje is overigens te zien, dat het niet gelijk op gaat met het aantal in de diverse maanden. Zo hadden we dit jaar in april 123 en in 2019 slechts 73. In tegenstelling tot dit jaar december 51 tegen 111 van het vorig jaar. Met de verandering van de berichtgeving vanaf dit jaar zal het er aan het eind van dit jaar héél anders uit zien…
 
Heiko was ondertussen aan de wandel gegaan. De wandelingen met Sietse waren hem erg goed bevallen en zodoende trok hij vandaag ook de “stoute” (wandel-) schoenen aan. Er stond nog wel een af en toe venijnige wind, maar met de nieuwe, mooie, warme rode “Oh Deer”-muts op ging het prima. Meteen bij de achterdeur zette hij de app Strava aan, waarmee hij de route in afstand en tijd kan bijhouden. Het werd een stukje heen en weer tussen ons huis en het dorpje Edhult. Een afstand van 3,2 kilometers. Toen hij weer thuis kwam met een koud gezicht en koude handen dronken we samen een kop warme koffie. Hierna begonnen we aan een experiment. Een eigen beslag maken voor het bakken van oliebollen. Eerder, nog in het vorig jaar, hadden we voor oudejaarsavond een kant en klaar oliebollenmix van de Jumbo gebruikt. Dat beviel niet zo goed. Het beslag werd erg taai en was haast kauwgom. Het wilde ook niet rijzen. Daarom nu een eigen mengsel gemaakt met bloem en gist, suiker en eieren, citroensap en boter. Volgens een recept van het internet. Dit beslag rees wel en zodoende konden we vanmiddag opnieuw oliebollen bakken.
 
Vanavond kregen we visite en die lusten vast ook wel een paar. Als de oliebollen met dit recept goed lukken, gaan we morgen opnieuw aan het bakken. Dan voor onze buren uit Västorp, die bij ons een nieuwjaarsborrel komen halen. We willen ze dan verrassen met typisch Nederlandse zoetigheid, zoals rolletjes met slagroom, kniepertjes én oliebollen. We zijn benieuwd wat ze daarvan vinden. Na het oliebollen bakken, met overigens een veel beter resultaat dan via de mix, was het opnieuw tijd voor een kop koffie. En natuurlijk moesten de oliebollen worden geproefd… Daarna ging ik alles voor vanavond voorbereiden en Heiko verdween in de kelder, in zijn mancave. ´s Avonds hadden we geen trek in warm eten. Gek hé? Toch iets te veel oliebollen gegeten misschien? Tegen half acht hadden we afgesproken met onze vrienden uit Hoorn/ Flisby, in dit geval met Rob en Marijke. Ze waren weer naar Zweden gereis voor een kerstvakantie van twee weken in hun eigen vakantiehuis. Een tijdje samen met haar zus en gezin en tijdens de Kerst ook met hun zoon. Die was naar wij hoorden al een paar jaar niet geweest, waardoor het vast speciaal werd. Ze trakteerden ons niet alleen op baklava, heerlijke zoete lekkernij uit de Balkan landen, maar ook nog op een doos heerlijke Toffifee, chocoladesnoepjes en een boek over het stoken van hout. Over het “kappen, hakken, stapelen en in de fik steken van alle soorten hout”. Geweldig!
   
En gelukkig hadden Rob en Marijke beide wel zin in een oliebol, want ze gaven op enig moment aan, dat dat iets was wat ze de laatste week wel hadden gemist. Dat hoorde toch eigenlijk bij Kerst en Oud en Nieuw. Ze keken er dan ook enorm vanop, dat ze even later de tanden in een oliebol konden zetten! We hadden afgesproken om een spelletje Keezen te spelen. Dat spel hebben zij ook en dat spelen ze regelmatig met hun kinderen (en misschien ook wel met anderen) als ze in Flisby zijn. Waarschijnlijk ook wel thuis. Wij hebben het spel nog niet zo lang en zodoende leek het ons wel leuk, om een keer dat spel samen te spelen. Met professionals zeg maar. Het werd een reuzegezellige avond, waarbij er leuk bijgepraat is over hun verbouwingen in hun huis te Flisby, hun avonturen, de avonturen van hun dochter in Australië en nog veel meer. Nee, hun dochter is niet in gevaar of in gevaar geweest door de enorme branden, maar is uiteraard samen met haar reisgenote wel op haar hoede. Oh ja! Het spelletje Keezen werd ook nog gespeeld en hoe. Uiteindelijk werd gewonnen door Marijke en Heiko. Gelukkig waren Rob en ik redelijk sportieve verliezers. De oliebollen smaakten prima, net als de andere hapjes en de avond, althans de avonduren vlogen aan ons voorbij. Helaas voor Rob en Marijke zit hun vakantie er morgen alweer op. Morgenavond nemen ze de nachtboot van Malmö naar Travemünde naar huis. Voor de volgende keer staat het spel zéker op de agenda, want Rob en ik willen een herkansing…

2 gedachten over “Oliebollen en Keezen

  1. Wij vonden het ook een zeer geslaagde avond, het was weer heel gezellig!
    En…..de oliebollen waren inderdaad heerlijk!
    We houden contact, en ondertussen blijven we jullie volgen via de website
    Groeten uit Hoorn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.