Oei! Volvo afgekeurd…

Oei! Volvo afgekeurd…


Net als in Nederland kennen ze hier in Zweden ook een jaarlijkse APK-keuring. Hier houdt de Zweedse RDW, Transport Styrelsen, alles bij. Het heet een “Besiktning” die je laat uitvoeren bij een onafhankelijke instantie, “Bilprovning”. Kijk, dat vind ik wel een eerlijke gang van zaken. Vanuit het verleden zijn er veel voorbeelden bekend dat een auto ten onrechte wordt afgekeurd bij een garage of juist ten onrechte wordt goedgekeurd. Hier heeft de keurmeester geen enkel voor- of nadeel van het goed- dan wel afkeuren van een auto. De auto wordt gewoon heel objectief bekeken op de wettelijk voorgeschreven belangrijkste punten. Onze Volvo was in april ook weer aan de beurt en vol goede moed en positieve verwachtingen ging ik naar Tranås. De afspraak had ik trouwens thuis, van achter m’n laptop via hun website gemaakt. In Tranås kom ik bij het gebouw waar ik moet zijn en loop ik naar binnen via een deur waar “Kundservice” (klantenservice) boven staat. Achter die deur kom ik in een klein halletje met een deur links (toilet) en een deur rechts. Ik probeer de rechterdeur… Op slot. Vreemd. En nu? Dan kijk ik voor me en zie ik een beeldscherm aan de wand waar de tekst “Välkommen” op staat. Tevens de uitnodiging om op start te klikken (touchscreen). Als ik dat doe wordt mij gevraagd om mijn kenteken in te toetsen. Daarna geeft het scherm aan dat ik inderdaad word verwacht en nu nog even buiten mag blijven wachten tot ik word opgeroepen. Nog geen 3 minuten later gaat één van de drie grote garagedeuren open. Zou dat voor mij zijn? Ik wacht tot er iemand naar buiten komt om mij te wenken, maar er komt niemand. Dan zie ik boven de garagedeuren aan de gevel een lichtkrant. Daarop staat dat de auto met kenteken EYJ 172 naar binnen mag rijden. Goh, zó gaat dat dus hier. Volledig geautomatiseerd. Top! Maar dan de keuring zelf… Helaas vindt de keurmeester dat de lagers van het linker achterwiel versleten zijn en dat de stuurstang van het linker voorwiel kapot is. Die twee dingetjes moeten gerepareerd worden voordat de auto goedgekeurd wordt. Ik krijg er ruim een maand de tijd voor. Daarna volgt automatisch een rijverbod. Jammer en sneu, maar uiteraard voor onze eigen veiligheid én die van de medeweggebruikers is de keuring een goede zaak. Nu op zoek naar een garage waar ze me kunnen helpen.

2 gedachten over “Oei! Volvo afgekeurd…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta