Statistieken
 • 0
 • 1
 • 31
 • 411.103
 • 1.138
 • 61
 • 1.224


Vandaag mogen wij het eindelijk van de daken schreeuwen! We wisten het al een tijdje, maar de afspraak met Peter en Daniëlle was, dat zij het (uiteraard) eerst zelf wereldkundig maakten. Daarna stond het ons vrij, om het op onze website te melden. Bij deze: “Wij worden opnieuw opa en oma!” Ons vijfde kleinkind komt eraan! Dochter Elise en haar man Gert in Onstwedde hebben ons verrast met drie kleinkinderen. Peter en Daniëlle in Rotterdam hebben nu één zoon, Noud, en hij krijgt in juli een broertje of zusje. Hartstikke leuk! Hopelijk kunnen wij er in juli/augustus wel naar toe nadat corona onder controle is en de grenzen weer normaal open zijn.
 
De dag begon met een knipbeurt. Het was inmiddels weer vier weken geleden dat dit gedaan was en dat is wel de maximale termijn voor Heiko zijn model. Nog langer wachten en hij loopt er qua haar niet meer representatief bij. Dus gingen we samen de kelder in en opende ik kapsalon “Ödarp” weer voor een half uurtje. Dat het geen overbodige luxe was bleek aan de hoeveelheid (grijze) haren, die na afloop op de grond lagen. Het is weer goed gelukt. Mag ik dat zelf wel zeggen? Als Heiko volgende week wel weer aan het werk kan, moet hij er wel netjes bijlopen. Vorige week is het snoeiwerk aan fruitbomen nog niet begonnen, vanwege de sneeuwbui van een dag lang. Daardoor zijn de bomen minder goed toegankelijk, om te worden beklommen en gesnoeid. Daarnaast is het zo, dat de afgeknipte takjes op de grond vallen, in de sneeuw en daarin verdwijnen als Heiko en zijn collega Håkan er overheen lopen. Niet te doen. Nog even wachten tot de sneeuw grotendeels verdwenen is.

Wat heb ik een mazzel! De actie van Önskefoto, de Zweedse Albelli, is met een week verlengd! Dat is goed nieuws, want nu kan ik het fotoboek over 2020 met de gratis extra pagina´s tóch nog op tijd afmaken. De actie loopt tot en met 26 januari aanstaande en om die reden zit ik nu vele uren achter de laptop. De eerder geselecteerd foto´s moeten nou op de juiste plek in het (nu nog) digitale boek geplaatst worden. Voor elke pagina kies ik een foto als achtergrond en als de hoofdkleur van die foto bijvoorbeeld groen is, maak ik de randen om de foto´s op die pagina ook groen. Om elke foto maak ik een schaduwrandje met afgeronde hoeken. Dat kost uiteraard ook extra tijd, maar lijkt zo mooi. Als alle foto´s in het digitale fotoboek staan, loop ik er nog een keer bij langs, om hier en daar een beetje tekst bij te schrijven. De deadline is dus dinsdagavond om 24.00 uur. Daarom momenteel de stekker uit de telefoon, geen WhatsApp, geen Facebook, geen bakken en braden, geen uitgebreide maaltijden, enzovoort. Heiko zorgt even voor de website en ik duik even onder. Tot later…

Heiko profiteerde weer van de sneeuwvrije-boomstammen-dag. Dat wil zeggen: een dag waarop de boomstammen nog steeds sneeuwvrij waren. De blokken die hij gisteren had gezaagd, wilde hij vandaag meteen maar even kloven. Dan is het klaar en kan het hout in de houtstek drogen. En wat onderdak ligt, kan niet meer besneeuwd en/of nat worden. In totaal is hij daar drie uur achtereen mee bezig geweest. Toen begon het te schemeren en was zijn energie ook zo´n beetje op. De dunnere stammen waren al gekloofd. Het grotere en zwaardere werk was daarmee vandaag aan de beurt. Sommige blokken waren zo groot, dat ze wel in 16 stukken gekloofd konden worden! Gelukkig kan de geleende klover van buurman Erling deze grote blokken wel aan. Die heeft kracht genoeg. De houtstek is vandaag opnieuw een beetje aangevuld. Met ongeveer drie kuub stookhout voor de volgende winter en er is nog ruimte voor nóg drie kuub. Daarna is de linkerkant van de grote houtstek, achterin de tuin, weer gevuld. Daar ligt dan 14 tot 15 kuub. Het hout in de rechterzijde wordt nu verstookt en is op dit moment voor de helft leeg. Daar kan over een maandje begonnen worden met het opnieuw vullen van hout voor de winter van 2021-2022.

Dat corona verstrekkende gevolgen heeft… Vorig jaar werden er in Zweden 91.000 operaties minder uitgevoerd dan in 2019. Heel veel operaties zijn afgelast vanwege de pandemie. De zorgmedewerkers hebben veel te maken met de zorg voor mensen die besmet zijn met en ziek zijn van Covid-19. Dit betekent, dat sommige andere patiënten langer moeten wachten op zorg. Er worden zelfs veel operaties tijdelijk gestopt. Dit zijn met name de geplande operaties, die niet urgent zijn. Vorig jaar werden in Zweden toch ongeveer 443.000 operaties uitgevoerd. In de afgelopen tien jaar is de wachtrij voor een operatie steeds langer geworden. En nu zijn er nog meer die lang moeten wachten om geopereerd te kunnen worden. De hoofdarts van het Universitair Ziekenhuis in Uppsala is verantwoordelijk voor het register van alle activiteiten in Zweden. Hij zegt, dat het geen kleinigheid is en niet iets dat snel kan worden opgelost. Het is een vergelijkbaar feit met dat van Nederland. Ook daar worden operaties uitgesteld. En niet als hier ook zware operaties (denk bijvoorbeeld aan kanker). Het is een verstrekkende gevolg van het virus dat corona heet…

De verspreiding van het coronavirus is hier overigens iets verminderd. Het ziet er echter in verschillende delen van het land anders uit. In ziekenhuizen liggen er iets minder mensen die (intensieve) zorg nodig hebben. Een paar cijfers: 2.160 mensen liggen in het ziekenhuis, wat ongeveer 300 mensen minder zijn dan vorige week; er hebben 270 patiënten intensieve zorg nodig, wat ongeveer 20 minder is dan vorige week. De situatie voor de gezondheidszorg is echter nog steeds moeilijk. Dat verschilt eveneens erg per regio. Het is het ergst in Zuid-Zweden. In de regio Skåne is de infectie al enkele weken sterk verspreid en daar neemt deze nog niet af. In Stockholm daarentegen is het virus de afgelopen weken afgenomen. Het totaal aantal nieuwe besmettingen in Zweden is nu dus lager dan vorige week. Staatsepidemioloog Anders Tegnell zegt echter, dat het risico bestaat dat het weer toeneemt. Het is daarom nog steeds erg belangrijk, dat iedereen de aanbevelingen blijft volgen: om een ​​paar mensen te ontmoeten, afstand te houden en thuis te blijven als je het minste symptoom voelt. Intussen hebben bijna 150.000 mensen de eerste dosis vaccin gekregen.

4 gedachten over “Noud krijgt broertje of zusje!”
 1. Leuk dat jullie opnieuw in afwachting zijn van een kleinkind. Altijd weer spannend.
  Ook al wordt het de vijfde, het blijft bijzonder, weten we uit ervaring.
  Succes met je fotoboek Joke!
  Groet, Jet

  1. Ja, een kleinkind erbij krijgen is zeker spannend. Hoe verloopt de zwangerschap, op welke dag wordt het nu precies geboren, wordt het een jongetje of een meisje, is het gezond, hoe gaat het met de moeder tijdens de zwangerschap, de bevalling en nadien… We kunnen slechts afwachten en op afstand vernemen hoe het gaat. Hopelijk kunnen we in juli een nieuwe wereldburger in onze armen sluiten. Het fotoboek is inmiddels af en besteld. Joepie! Over een dikke week hebben we het in de brievenbus als het goed is.

 2. Gefeliciteerd met de komst van jullie 5e kleinkind. Leuk voor Noud om grote broer te worden. En voor de ouders en opa’s en oma’s.

  Tja, dat kapper gedoe….. ook ik behandel Jan zijn haar met de tondeuse. Is hij ook erg blij mee. Helaas moet ik nog even wachten, hoewel ik wel de schaar heb gezet in mijn pony en aan de zijkanten. Heb ik een vorige keer ook gedaan, en viel niet tegen! Misschien toch de hulp vragen van mijn dochter, om de achter/onderkant wat weg te knippen. Nu nog net geen piepklein staartje…….

  1. Dank je wel, Wilma.
   Wij vrouwen hebben het wat de kapper betreft niet zo gemakkelijk als de heren. Die tondeuse doet immers wonderen! Zelf heb ik dat een keer gedaan en dat is heel slecht bevallen.
   Wat goed, dat je de schaar zelf ter hand hebt genomen! Je maakt me wel nieuwsgierig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.