NL – zondag 1 april

NL – zondag 1 april


Paaszondag! Dit jaar hebben we echter geen Paasversieringen in huis aangebracht. Waarom niet? Eigenlijk alleen omdat we er met de Paasdagen niet zouden zijn. We worden deze eerste Paasdag wakker en hebben beide een koude néus! Het heeft inderdaad gevroren en dat blijkt ook uit de bevroren dakluik van de caravan. Snel pyjama uit en warme kleren weer aan. Hoezo warme kleren? Die zijn óók koud! Kacheltje toch maar aan (ondanks dat ventilator niet werkt) en gaspitten van gasstel aan om het iets warmer te krijgen. We maken ons een koppie thee en bakken een paar broodjes af. Lekker warm. Tijdens het ontbijt blijft het helaas onaangenaam koud, waardoor we sneller zijn dan anders. Elk nadeel heeft zijn voordeel: we vertrekken rond negen uur, nadat we de overnachting hebben afgerekend en vers water hebben bijgetankt.

We rijden verder naar het zuiden. Richting Flensburg om precies te zijn. Bij de grens tussen Denemarken en Duitsland is de temperatuur 2 graden boven nul. Dat loopt lekker op. Maar dat je nou kunt spreken van een mooie dag? Nee. Het is somber en triest en het landschap ligt er een beetje zielig en troosteloos bij. We krijgen zelfs nog een paar regenbuien onderweg. Die hadden we al een paar weken niet gehad en nu weet ik weer, waarom we die helemaal niet gemist hebben. Wat word je daar snel zat van. Het rijden in de regen is ook altijd een vervelend iets. Die regen-voor-je-ruiten-weghaal-heen-en-weer-ga-stangetjes steeds in het zicht. Langzamerhand wordt het in de buurt van Hamburg toch nét iets warmer. De temperatuur stijgt maar liefst met één graad. Het is daarmee 3 graden boven nul!

De reis verloopt echter soepeltjes. Geen noemenswaardig oponthoud en daarmee komen we om even voor half vijf bij de Groninger Poort. De grensovergang tussen het Duitse Bunde en het Nederlandse Bad Nieuwe Schans. We zijn in Nederland! Wanneer we dit onze familie en vrienden via WhatsApp laten weten worden we allerhartelijkst welkom geheten. Wat een goed gevoel! Nog even een paar kilometertjes en we stoppen bij neef Sietse. Daar manoeuvreert Heiko de caravan met “veel previsie en veel gevoel voor afstand, snelheid en tactiek” achteruit de oprit op. Een paar minuten later staat de caravan op de plaats waar hij de komende tijd blijft staan. We worden enthousiast door Sietse begroet en drinken bij hem een welverdiende kop koffie en krijgen er een heerlijk gebakje bij. Of het nog voor zijn verjaardag was? We hebben hem in ieder geval wel een verjaardagscadeautje meegenomen, die goed in de smaak valt. Net als de aangeboden koffie met gebak. En het tweede kopje koffie smaakt nog lekkerder dan de eerste. Daarna gaan we in de caravan alles wat “los” lag zijn tijdelijke plaats geven: stoelen naar buiten, bloemetjes op tafel en keukenrol en snijplank op het aanrecht. Misschien wel herkenbaar.

We krijgen stroom vanuit het huis, waarmee we in ieder geval het koelkastje aan kunnen doen en een paar lampjes boven de rondzit. Jammer genoeg werkt de 12-volt-installatie nog steeds niet. En het is, hoe sneu ook, op deze dag wederom koud. Verwachte temperatuur voor de nacht zelfs nog een graadje lager dan in Denemarken. Jawel, minus 3! En dat in het zuiden! Hoezo warmer?!? Nadat we klaar zijn in de caravan lopen we weer naar Sietse, die ons verrast met een lekkere warme maaltijd. We krijgen heerlijke shoarma schotels. Dat was een poos geleden, dat we dat hadden gehad. Veel vlees, aardappelschijfjes, rauwkost en een broodje. Genieten. Tegelijkertijd praten we aangenaam bij. Met een volle buik en na nog één drankje vertrekken we toch op enig moment maar naar onze slaapplaats. Wij zijn ook best wel moe na deze tweede lange dag. Maar oei, oei, oei. Ondanks de dekbedden is het tóch wel ijzig koud in de caravan én in de slaapzakken. Althans de eerste paar minuten dan. Daarna is het heerlijk hoor. Als je neus er nou ook nog maar bij in de slaapzak kon… Tot morgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta