NL – zaterdag 31 maart

NL – zaterdag 31 maart


Vanochtend stond de thermometer op minus 13 graden! Dat je dat nou een temperatuur kunt noemen voor een vakantie? Niet echt. Toch gaan we ervoor. Het zonnetje schijnt en we gaan immers naar Nederland. Naar het zuiden. En daar is het volgens de weersvoorspellingen stukken aangenamer. Om kwart voor tien wordt de motor gestart en rijden we weg. Een besneeuwde Ödarp achter ons latend. Zou de sneeuw weg zijn als we terug komen? We rijden via Jönköping en gaan daar de E4 op. De snelweg die ons door het zuidelijk deel van Zweden zal leiden. Een pitstop in Ljungby is snel voorbij, want het is zó koud. Een stevige wind blaast de lekker warm ingeschonken koffie binnen een paar minuten op drink-temperatuur. Nu we met de caravan rijden gaan we niet met de boot van Helsingborg naar Denemarken, maar besluiten we de brug te nemen. Dat betekent doorrijden tot Malmö. Het rijden door Zweden duurt dan ook ongeveer anderhalf uur langer dan normaal. Ten eerste mogen we slechts 80 km per uur rijden en dan ook nog het stuk van Helsingborg naar Malmö is extra.

Het valt ons op, dat des te zuidelijker we komen des te minder sneeuw er nog ligt. Na Helsingborg is het eigenlijk helemaal over met witte velden. Ze zijn allemaal groen en hier en daar is een enkele akker al omgeploegd. Klaar voor het voorjaar. Voordat we de Öresundbrug opgaan (foto hier boven) maken we tijd voor een kop koffie. Daarna gaan we door de tolpoorten van de brug, tikken ongeveer 100 euro (!) af en rijden Denemarken binnen. De landsgrens ligt ongeveer op de helft van de brug. Hoe hebben ze het zo kunnen bedenken? Het laatste gedeelte van deze brug schieten we een tunnel in (brrr…) die ons bijna midden in Kopenhagen brengt. Een paar uur later, nadat we ook nog de Grote Beltbrug over zijn gegaan (foto hier onder), vervolgen we de weg richting Odense. Op het eiland Funen hebben we een camping gekozen voor onze overnachting. Eentje die vanaf afgelopen donderdag open is. Morgen is het eigenlijk pas de eerste dag van het campingseizoen. Gelukkig vond Heiko deze, waardoor we er zeker van zijn, dat we voor de nacht een plaatsje hebben. Om kwart voor acht rijden we de camping op, terwijl de eigenaar net zijn jas aan doet omdat hij wil vertrekken. Hij ziet ons toevalligerwijs en doet zijn jas weer uit om ons te helpen. Precies op tijd zijn we binnen.

We krijgen een camperplaats, omdat daar twee rijen stenen liggen waar de caravan mooi op kan staan. De grond is nog drassig van het dooien van de sneeuw en om problemen te voorkomen… Prettig geregeld. Niet al te ver van de toiletten, die keurig zijn overigens, en niet te ver van een stukje bos, waar we met Pantro kunnen lopen. We hebben uitzicht op de zee. Het Kattegat, maar lang genieten we er eigenlijk niet van. Omdat het al iets aan de late kant is en we ons nog moeten installeren hebben we er niet veel van gezien. We sluiten stroom aan en de accu en toen bleek, dat de omvormer het niet (goed) deed. Daarmee hebben we geen stromend water, geen ventilator voor de kachel, geen waterspoeling en geen verlichting. Op een paar lampjes na. Dat is balen. Vooral omdat we weten, dat het koud gaat worden vannacht. Het gaat nog 2 graden vriezen! We hebben uit voorzorg twee grote dekbedden meegenomen en zoals het nu lijkt niet voor niets. Omdat we vanochtend rond tien uur zijn vertrokken en het een bijzondere reis was vandaag zijn we beide moe en besluiten rond een uur of negen ook maar te gaan slapen. De reis was vooral bijzonder qua snelheid. Met de caravan mag je maar 80 kilometer per uur rijden en dat is niet zó snel. We hadden op enig moment dan ook het idee, dat er heel veel verkeer op de weg reed, maar dat leek maar zo. Het was eigenlijk niet eens zo veel, maar iedereen ging ons voorbij! Wij reden wel weer op de buitenbaan, echter niet op de linker. Dit keer kwamen we niet verder dan de rechter. We weten dat we vakantie hebben, we hebben geen haast, we hoeven niet snel, maar het moest wel even wennen. 80… Tot morgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta