NL – woensdag 4 april

NL – woensdag 4 april


Het was een goeie nacht. De bedjes wennen en de temperatuur was wederom redelijk te noemen. Boven nul. Wat een opluchting. We gaan niet te laat van bed, want er staat een drukke dag op het programma. Helaas moeten we toch een afspraakje afzeggen. Die voor vanavond met Riks en Phaedra. Ze zouden bij ons komen in de caravan, maar als de kachel het dan nog steeds niet doet is het niet aangenaam om daar stil te moeten zitten terwijl we bijpraten. Jammer, maar een voordeel is dan wel weer, dat we ze in januari nog bij ons hebben getroffen. Misschien dat we in augustus weer met ze kunnen afspreken. Na het ontbijt en de wandeling met Pantro brengt Heiko mij naar Siddeburen. Daar heb ik eerst een afspraakje met Fré Danhof. Ik ken haar al vanaf de periode, dat mijn moeder met Eddy en mij bij mijn opa en oma gingen wonen. Zij waren hun buren. En ze hadden een boerderij. Of daar de roots liggen van Eddy zijn liefde voor de veehouderij? Hoogstwaarschijnlijk wel. Op 2 februari jongstleden waren Jan en Fré 50 jaar getrouwd en op 19 februari is Jan overleden. Dat zijn van die momenten, dat je graag naar (in dit geval) Fré had willen gaan of in ieder geval naar Jan zijn begrafenis, maar dan is de afstand te groot. Fré en ik hadden daarom voor vandaag afgesproken en we hebben eerst even een paar traantjes weggepinkt voor we aan de koffie gingen. Begrijpelijk toch? Ze vond het trouwens zó lief, dat ik tijd voor haar maakte, terwijl ik het heel vanzelfsprekend vond. Tijdens het gesprek werd ik verrast met een heerlijke punt vlaai. Frambozen. Lekker en als ik twee had willen hebben had ik ze ook kunnen krijgen. We hebben fijne herinneringen opgehaald en gesproken over koetjes en kalfjes. Letterlijk.

Rond elf uur werd ik door Tineke opgehaald om samen met haar naar Nettie te gaan. Bij deze twee vriendinnen werd ook weer veel gepraat. In eerste instantie over de gezondheid van beide dames. Ze zijn namelijk beide onlangs geopereerd. Nettie had een nieuwe knie gekregen waarna een hele vervelende infectie haar been zó heeft aangetast, dat ze de rest van haar leven moet lopen met een stijf been. Tineke onderging haar zoveelste operatie aan het schoudergewricht, waar een ontsteking zat. Gelukkig ging het met beide dames de goede kant weer op en dat zijn mooie berichten om te horen. Ook hier kreeg ik weer koffie mét een stuk vlaai. Appel dit keer. En terwijl ik hen een aardigheidje overhandigde vanuit Zweden kreeg ik uit handen van Tineke een prachtige rieten mand met een hortensia. Een mooie rode. Wat lief! Door al het praten ging de tijd weer heel snel voorbij. Te snel. Want rond half twee was Heiko ook in Siddeburen om me op te halen. Na een paar knuffels en omhelzingen van de beide dames ging de reis verder naar Schildwolde. Op een landweggetje nog even Pantro uitgelaten, waar Heiko de oploopplanken voor hem uitklapte om in de auto te komen. Wat denk je? Pantro springt er in… Daarna naar Bram en Gini. Twee vrienden van mijn moeder, waar wij ook een speciale band mee hebben opgebouwd. Dit keer werden we niet begroet door hun Donja, een hele mooie en lieve herder. Die was net met zijn baasje Bram aan de wandel geweest en zag er niet uit. Hij moest eerst maar even drogen, zijn poten waren te nat.

Hier gingen we aan de thee met… een stuk vlaai. Aardbeien. Deze dierenliefhebbers wonen heel landelijk en we zagen dan ook een paar ooievaars, buizerds en eenden in de tuin. Prachtig. We spraken hier weer prettig bij, maar vele dingen wisten ze al, omdat ze trouwe bezoekers van onze website zijn. Toch hadden we van beide partijen heus nog wel nieuwtjes. Zo reden we over een onverharde weg naar hun huis en daar kon Bram een verhaal over vertellen. Bijna een boek over schrijven. Met Gini spraken we over haar favoriete dieren, de kikkers, maar ook over andere bezoekers van hun tuin. Donja kwam na een poosje ook bij ons in de kamer en die kreeg uiteraard ook nog even flink aandacht. Wat een schat! Dat was trouwens hondje nummer drie van vandaag: Fré heeft een Dobermann en Nettie een Jack Russel. Beide ook hele lieve honden. Wat zal Pantro ons straks interessant vinden met al die geurtjes… Na het bezoekje aan Bram en Gini (de foto is van het vorig jaar) bleven we nog even in Schildwolde. Voor een bezoekje naar mijn tante Henny, een nicht van mijn moeder. En bij het zien van haar gezicht schoot ik even vol. Ze lijkt veel op mijn moeder…

Bij haar troffen we ook mijn achterneef, Jan-Harry, die heel geïnteresseerd naar ons en onze emigratie vroeg. Mijn tante vond het ook maar wat leuk, dat we dit keer haar bezochten. Ze hoopt eind van deze maand 88 jaar te worden en ze gaf ook aan, dat ze meer en meer “ouderdomskwaaltjes” kreeg. Dat hoort er volgens haar overigens allemaal bij. Er wordt ons drinken aangeboden en er komt eterij op tafel. We babbelen hier bijna twee uurtjes en dan gaan we weer naar Zuidbroek. Niet zonder de afspraak, dat we blijven bellen met elkaar. We zien Sietse niet meteen naar buiten komen als wij bij hem aan komen rijden en dat was ook niet vreemd want hij was samen met zijn collega in de caravan. De collega had alles gecontroleerd en eigenlijk niets gevonden wat de storing kon veroorzaken. Op het laatst hield hij nog een zekering tussen accu en omvormer eruit, maakte hem schoon en deed hem terug. Hij was niet stuk. En warempel: de buitenverlichting ging branden! En ja hoor, de verlichting binnen ook en toen we de kraan openzetten werd er water opgepompt en hadden we stromend water! Hoe of wat weten we niet en het kan natuurlijk nou net die ene zekering zijn geweest die los heeft gezeten, maar we waren de collega van Sietse heel erg dankbaar. Je raadt het vast wat we als eerste deden toen die weg was. Ja, de kachel mét ventilator kwam aan. Wat een genot. Nadat de collega weggegaan was spraken we nog even weer bij met Sietse. Hij was nu ónze gast. Ja, in de caravan! Jammer genoeg niet lang daarna ging bij ons het lampje uit. We hadden zoveel gepraat vandaag en weer zoveel nieuwe indrukken gemaakt, dat we besloten te gaan slapen. Moe maar voldaan. Tot morgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta