Kijk nou! Het maantje schijnt door de bomen! Dit was vanochtend tegen de klok van zeven uur. De laatste nachten zijn bijzonder licht geweest. Je kon er bijna de krant bij lezen. Het was namelijk volle maan en er was nagenoeg geen bewolking in de lucht. Daarmee kreeg de maan alle ruimte om zijn licht te verspreiden. Het is afgaande maan, waarmee hij de komende tijd steeds minder te zien zal zijn. Het gaat vrij snel met de daling, want rond de 20ste van deze maand is hij volledig verdwenen. Dat noemen ze nieuwe maan. Daarna krijgen we beetje bij beetje (ongeveer 10 tot 15 % per nacht) aan maan terug!
Op het moment, dat we het plantje kregen, vond ik het eigenlijk maar een zielig hoopje. De bladeren en bloemetjes waren dicht en gaven een trieste aanblik. Het gaat over de klaverzuring. Beter bekend als het geluksklavertje. Het is van oorsprong een buitenplant, terwijl een enkele soort ook voor de huiskamer geschikt gemaakt is. Een opvallend aspect van dit plantje is het dag- en nachtritme. Na zonsondergang sluiten de bladeren zich. Deze blijven in rusttoestand tot het weer licht wordt. Klaverzuring lijkt op klaver, maar is er geen familie van. Klaverzuring hoort tot de familie van de klaverzuring-achtigen. Vorm en bouw lijken echter sprekend op die van een klaver. Wist je, dat het typische bosplanten zijn? Door dit te hebben achterhaald is het geen zielig hoopje meer, maar een “vrolijke Frans”!
Terwijl we zondag even onderweg waren, zagen we iets, wat we in Nederland bijna nooit tegenkwamen. Daar vind je immers niet zoveel bos als hier. De bomen, die dicht aan de weg staan, worden af en toe gesnoeid. Takken die neigen over de weg te gaan hangen, en daarmee het verkeer zouden hinderen, worden verwijderd. En dat ging niet zoals bij Heiko met een heggen- of snoeischaar, maar het was met een snoeimachine gedaan. Aan de zijkant van een vrachtauto of tractor zit een grote machine, die alle takken van een boom tot een bepaalde hoogte in een keer meeneemt. Zo kunnen ze waarschijnlijk een paar kilometer per dag gemakkelijk aan. Het lijkt eerst even vreemd, dat de bomen onderin geen takken meer hebben. Het is echter wel beter, dan dat de takken tegen de auto komen en krassen zouden veroorzaken.
Yes! Lente in aantocht. In de border langs de oprit zag ik deze knoppen bovenkomen. Volgens mij zijn het in ieder geval een paar blauwe druifjes en krokussen. De rest zijn de eerste topjes van de bloembollen, die Heiko eind vorig jaar daar op diverse plekken in de grond heeft gestopt. Het is daarmee de eerste keer, dat die bollen opkomen en we weten nog niet wat het precies gaat worden. Als ik met het goed herinner waren er ook tulpenbollen bij. We moeten maar even rustig afwachten. Als alles opkomt moet het wel een fleurige boel worden. Aan de andere kant van de oprit zijn in het gras ook bollen gepoot. Twee soorten, waarvan de kleur volgens mij blauw is. Spannend…
Na thuiskomst van zijn werk bij Örtengren, nam Heiko de snoeischaar met de hele lange telescoopsteel nog even ter hand. Aan onze eigen appelboom zaten aan de uiteinden van bepaalde takken nog een paar uitlopers. Die moesten eraf. Die zaten echter te hoog, om vanaf een trap bij te kunnen komen en de takken waren te dun, om er een ladder tegenaan te kunnen zetten. In die gevallen is deze telescoopsteel met snoeischaar erg handig. Wat Heiko overdag had gedaan? Bomen snoeien! Hij vertelde van een klein appelboompje, die gesnoeid moest worden. De eigenaar had daar zelf al even aan staan te zagen, maar het had niet het gewenste resultaat opgeleverd. De boom was erg dicht gegroeid. De meeste mensen zijn te bang om er een dikke tak of meer, tussenuit te zagen. Dat mocht Heiko doen. Laat hij dat nou een van zijn mooiste klusjes vinden! Een véél te dichte boom goed snoeien, door hele takken vanaf de stam weg te zagen. Er moet lucht en licht in de boom kunnen komen. Op de andere vier adressen in Tranås was het een kwestie van “de puntjes knippen”. Dat wil zeggen, de jonge uitlopers terugsnoeien of helemaal weghalen als ze recht omhoog zijn gegroeid.
De kracht van het water is weer eens bewezen. Het dammetje, of het sluisje in onze vijver kon de druk van het water niet meer aan. Op de bovenste foto is te zien, dat het water met veel vaart door het sluisje gaat. Links ervan is nu een tweede opening ontstaan. Daar had de vorige eigenaar een muurtje van gestapelde dakpannen gemaakt, zo blijkt. Een gemakkelijke prooi voor het snelstromende water. Het begint uiteraard met een kleine opening, echter geleidelijk aan wordt de opening door het stromende water steeds een beetje groter. Het zand, dat er aan de vijverkant tegenaan lag, is inmiddels helemaal weggespoeld. Daardoor is de hele dam nu aan het bezwijken. Volgens de buurman zou het beginnende gaatje wel eens door een rivierkreeftje gemaakt kunnen zijn. Dat wordt een leuk klusje voor de zomer, als de vijver leegstaat na een langdurige droge periode. Dan moet er een stevige dam gebouwd worden!
Na het eten ging Heiko nog even aan de slag met de pelletkachel. Gisteren en vandaag had de printplaat op de kachel gelegen. In de hoop, dat hij zou drogen, nadat ik er gisteren water op had laten vallen. Binnen een kwartiertje was hij weer boven. Het was niet gelukt, om de pelletbrander weer aan de praat te krijgen. Ja, het motortje voor de pelletsinvoer gaat nog steeds continue, maar dat is niet de bedoeling. Er zat niets anders op, dan dat er een nieuwe besteld moest worden. PBS, het bedrijf Pellets Brännare Service, had er uiteraard eentje in voorraad. Een geweldig bedrijf. Alleen werden we niet echt vrolijk van de prijs: 350 euro! Natuurlijk is het printplaatje nodig. We hebben geen keus. Daarbij komt, dat de huidige waarschijnlijk toch al aan het eind van zijn Latijn was. Anders kon de kap er toch immers gewoon op? Binnen een aantal dagen zal het product op de deurmat liggen…
Wist je dat Tupperware vanaf gisteren is gestopt met de verkoop in Nederland? Echt waar! Tupperware is eigenlijk al sinds de jaren 60 een begrip in keukengerei en plasticartikelen. Wie kent hun producten nou eigenlijk niet? Maar waarom stoppen? Tupperware Nederland meldde, dat na veel overleg en onderzoek de beslissing is genomen, om de directe verkoopactiviteiten stop te zetten. Deze beslissing werd niet lichtzinnig genomen, maar is gedreven door de noodzaak, om de aandacht te richten op het herstel van hun basisactiviteiten en voor de groei op lange termijn van het merk Tupperware wereldwijd.
Men had de boodschap van het hoofdkantoor in America eigenlijk nog maar net ontvangen en iedereen was volledig overdonderd. Ook komt er een eind aan de beroemde Tupperwareparty’s. Daarbij kwam altijd een verkoper aan huis, om aan een groepje consumenten handige huishoudspulletjes te demonstreren en verkopen. Volgens de Belgische bedrijfswebsite behaalt Tupperware een wereldwijde omzet van 1 miljard dollar, omgerekend is dat ongeveer 820 miljoen euro. Naar eigen zeggen zijn ze één van de grootste fabrikanten van keukengerei en plasticartikelen voor huis en hobby. De producten worden gemaakt in 14 eigen fabrieken. Daarvan staan er vier in Europa, waaronder een in Aalst. Met zo´n omzet: waarom de stekker er dan uit?
Serietidningsdagen – Stripboeken(-serie)dag in Zweden! “Hulde aan het stripboek in Zweden!” En niet alleen de stripfiguren worden toegejuicht vandaag. De geschiedenis, de makers, de fans, de uitgevers en alles daartussenin moet gevierd worden. Als geheel zeg maar. Nou wil men graag, dat je niet alleen even een vreugdedansje maakt voor de stripboeken, maar dat je er bijvoorbeeld hulde aan brengt, door te investeren in een nieuw stripboek of misschien in een oud en bijzonder exemplaar. Of dat je een tijdschrift, dat je al hebt gelezen, aan iemand anders geeft. Je mag alles doen, om te laten weten, dat je van stripboeken houdt en dat dit geweldige product ons al tientallen jaren vermaakt. Want wie kent ze niet? De stripboeken van Guus Flater, Suske en Wiske, Fantastic Four, Lucky Luke, Kuifje en natuurlijk Donald Duck? Wat ik wel grappig vind, is dat ik ergens las, dat er geruchten gingen, dat Donald Duck in de jaren ’70 verboden was in Finland. De reden hiervoor zou zijn dat Donald geen broek draagt…