Nieuw voorraadje hout

Nieuw voorraadje hout


Toen wij woensdag bij de “buren” uit het aangrenzende dorp koffie hadden gedronken, vroeg de buurman hoe wij het huis verwarmen. Dat kunnen wij dus met hout, met pellets en op stroom. Bij de laatste optie trokken ze beiden een bedenkelijk gezicht. Begrijpelijk, want op stroom stoken is errug duur! Hij vroeg vervolgens of we nog voldoende hout hadden om te stoken. Nee, helaas. Daar zijn we helemaal door. We stoken nu 100% op pellets. Daarom hebben we net weer vier pallets met ieder 52 zakken pellets besteld en geleverd gekregen. Erling vertelde dat hij nog brandhout (ved) had liggen bij de grote schuur. Of we daar belang bij hadden.
 
Jazeker wel. Wat moet het kosten? Hij gaf aan dat hij het gekloofd heeft in grote stukken van 35-40 cm en daarom eerst maar even kijken of dat in onze ketel paste. Dat bleek te passen en toen meteen een volle aanhanger met daarop 4 m3 bij hem besteld. Zijn prijs was 1.400 SEK oftewel 140 euro voor 4 m3. Dat is € 35 per kuub gedroogd hout, gekloofd en thuisbezorgd. Een zeer acceptabele prijs. De vanmiddag stond de aanhanger al bij ons achter het huis. Hij bracht het met de grote tractor. Daarachter heeft hij een kogel voor de aanhanger en zodoende kon hij de volle aanhanger met hout meeslepen. En passant heeft hij de oprit ook nog even geschoven. Toppie! Een paar uur later had ik het brandhout in de container liggen waar ik het graag wilde hebben.

Morgen zal ik hem de aanhanger terugbrengen (5 minuten rijafstand) en meteen informeren of hij nóg 4 kuub heeft. Of anders een paar bomen. Ik kan tenslotte zelf wel in mootjes zagen en kloven. Aanvullend zal ik uit onze eigen tuin bomen zagen en tot brandhout verwerken. Maar dat komt later dit jaar. Ik moet proberen om 20 m3 bij huis te hebben voor een winter. Dat, in combinatie met de pellets, is voldoende voor een redelijk strenge winter zoals we die nu hebben gehad. Een winter die we volgens de buurtjes ongeveer 1 keer in de 5 jaar hebben.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image
Översätta