Naar fotvård geweest

Naar fotvård geweest


In Nederland was ik een paar keer bij een pedicure geweest, om eelt en een likdoorn te laten verwijderen. Ook in de periode dat we in Zweden wonen ging ik nog naar een Nederlandse pedicure, omdat ik in onze omgeving niet een kon vinden, die ruimte had voor nieuwe patiënten. Of ze waren continue volgeboekt. Onlangs heb ik echter iemand gevonden in Tranås, die tijd voor me had. De afspraak had ik reeds twee maanden geleden in haar digitale agenda vastgelegd. De eenmanspraktijk was gevestigd aan de Vallgatan, vlakbij de benzinepomp van Circle K. Een pedicure heet hier in Zweden overigens fotvård. Om 09:00 uur was ik daar gistermorgen en stapte ik binnen in een grote ruimte, waar ik m’n jas kwijt kon, maar waar ook een mogelijkheid was om te wachten. Heel ruim van opzet. Vanuit een ander vertrek kwam een blonde dame in een witte doktersjas en broek tevoorschijn, die zich voorstelde als Lena. Erg vriendelijk en enthousiast. Ze wees me meteen naar een ruimte, waar ik op de grote stoel kon plaatsnemen.

Schoenen en sokken uit en daarna eerst 10 minuten met de voeten in een bak met warm water, met een klein beetje vloeibare zeep. Dat is blijkbaar een standaardprocedure hier. Persoonlijk vind ik het ook wel zo hygiënisch. Toen de voeten voldoende geweekt hadden begon ze met het knippen, vijlen en verder verzorgen van de nagels en de nagelriemen. Daarna werd aan de onder- en zijkanten van de beide voeten eelt en een likdoorn verwijderd. Tenslotte werden de voeten ingesmeerd met een zalfje en volgde een korte massage. Het verliep erg rustig en terwijl we over van alles en nog wat spraken, deed Lena heel nauwgezet haar werk. Ze vertelde, dat ze ook een dag in de week op de vårdcentral, gezondheidscentrum, werkte voor mensen met voetproblemen. Onder andere van diabetische aard. Daarvoor had ze vorig jaar in Kopenhagen een aanvullende opleiding afgerond. Na afloop mocht ik 500 Zweedse kronen afrekenen en vertelde ze me, dat er een korting van toepassing was als ik elke 8 weken kwam. Dat lijkt me niet nodig. Ik dacht zelf meer aan twee keer per jaar of zo vaak als nodig is in verband met klachten. Het is me in ieder geval wel goed bevallen. Het loopt weer prettiger: voeten netjes verzorgd en steunzolen: zo gaan we weer een tijdje door…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.