Muizen in overvloed

Muizen in overvloed

 
“Oh! What a beautiful morning! Oh! What a beautiful day…” We zingen dit eigenlijk best wel met enige regelmaat, maar weten niet eens wie dit zingt. Tot vanochtend. Want het was wederom een prachtige dag en dan komen de woorden vanzelf. Toch maar eens kijken of er iets over te vinden is en ja hoor! De zanger was Gordon MacRae, welke dit lied als openingsnummer zong in de musical “Oklahoma!”. In het jaar 1955. Ook geen wonder, dat we dit niet wisten, want toen waren we nog niet eens geboren… Het was zonnig vandaag, terwijl er ook af en toe een wolk (of twee, drie) voorbij kwam drijven. Geen bijzondere situatie. Toch werd het wel bijzonder, doordat de zon op de boomtoppen scheen en ze fantastisch kleurde. Ja, het was weer genieten van een mooie dag.

Ook voor onze viervoeters Jikke en Ebba is er iets om van te genieten. Er zijn namelijk ongebruikelijk veel muizen deze winter. Soms komen ze huizen zelfs binnen, omdat ze bescherming willen en op zoek zijn naar voedsel. De laatste tijd zijn er behoorlijk veel muizen bij mensen in huis gekomen en ongediertebestrijders hebben dan ook hun handen vol aan het helpen verwijderen van muizen. Dit wordt gemeld door een landelijke krant. De muizenplaag komt niet omdat de winter ongewoon warm is, volgens Didrik Vanhoenacker. Hij is bioloog in het Natural History Museum. Hij gelooft namelijk, dat er veel muizen zijn, omdat er in 2018 veel eikels waren. Eikels zijn noten van de eikenboom en het is heerlijk voedsel voor de muizen. Toen, in 2018 kregen de muizen veel voedsel voor de winter en konden ze beter overleven. Zodoende kregen de muizen meer jongen die nu volwassen zijn. Om die reden zijn er nu extra muizen, denkt Didrik Vanhoenacker. Nou, Jikke en Ebba vinden het prima!

Deze week ben ik ´s avonds na het werk steeds een beetje bezig geweest met het tweede wandje, dat het portaaltje bij de voordeur gaat afsluiten. Nadat ik het had opgemeten was ik begonnen met het frame waarop de planken én afdeklatjes kwamen. Precies zoals het eerste wandje. Deze ging wel sneller, omdat het denkwerk niet meer gedaan hoefde te worden. De wand zat in no-time in elkaar en zodoende kon ik meteen verder met het verven. Feitelijk kost dat nog de meeste tijd. Niet het verven op zich, maar het laten drogen. Als de planning klopt, kan ik het wandje dit komend weekend plaatsen. Misschien lukt het zelfs nog, om het raam er bovenop te plaatsen en dat af te timmeren. Dat zou fijn zijn, want dan zijn beide zijkanten dicht. Dat staat netjes én het scheelt enorm met de wind. Nadat dit klaar is volgen de twee kleine stukjes aan de voorzijde nog. Links en rechts van de trap naar het bordes. De wandjes aan de onderkant, achter het zwarte hekwerk, zal geen probleem zijn, maar voor het glas moet ik nog iets bedenken. Dergelijke smalle, hoge raampjes heb ik namelijk niet. Ik zal Marketplace de komende dagen maar weer eens in de gaten houden en anders zelf iets in elkaar knutselen en twee stukken glas op maat (laten) snijden.

We hadden het al eerder genoemd en het is nog steeds zo: Ebba is aanhankelijker geworden! Nadat we bijna twee weken in Nederland waren geweest was ze enorm veranderd. Had ze ons gemist? Wilde ze op deze manier vertellen, dat we haar niet weer zo lang “alleen” mochten laten? We dachten eerst, dat het na een poosje wel weer als vanouds zou worden. Dat wanneer we haar zouden willen aaien, ze voor ons weg zou lopen. Niets is minder waar! Ze gaat tegenwoordig vaker op de keukenmat zitten wachten en als we in de buurt komen laat ze zich knuffelen en gaat ze er zelfs bij liggen, zodat we haar ook onder haar buikje kunnen aanraken. En nagenoeg elke dag komt ze een aantal keren bij Joke op de bank. Vragen hoe het gaat? In ieder geval wordt door Ebba aandacht gevraagd door kopjes te geven. Als ze daar genoeg van heeft gehad kruipt ze lekker tegen Joke aan, waarna ze gaat slapen. Onvoorstelbaar, dat dit hetzelfde katje is als voor die tijd. Oh kee, we kunnen haar niet altijd aaien, maar het is stúkken beter geworden! Jikke schijnt het overigens goed te vinden, dat Ebba haar plaats af en toe inneemt. Die neemt dan de stoel, omdat ze weet, dat Ebba geen uren blijft liggen. Als die dan ook bij Joke weggaat komt Jikke haar graag weer vergezellen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.