Mondhygiëniste is kritisch

Mondhygiëniste is kritisch


Vanochtend moest ik naar de mondhygiëniste bij de vårdcentral in Aneby. Eigenlijk moest ik een maand geleden al naar de tandarts, op hetzelfde adres. Maar toen had ik behoorlijk veel klachten, de bijwerkingen van de ruggenmergprik twee dagen daarvoor in het ziekenhuis te Eksjö. Zodoende moest ik de afspraak met mijn tandarts, Olivia, afzeggen. Daarna kreeg ik een nieuwe afspraak, echter met de mondhygiëniste. Dat vond ik in eerste instantie vreemd, maar ik kreeg een begrijpelijke verklaring, toen ik daarover belde. “Het is erg druk en er is een tekort aan tandartsen”. Daarom laten ze de eerste controle door de mondhygiëniste doen, die feitelijk in de basis dezelfde opleiding heeft gehad als de tandarts. Voor zover ik het heb begrepen. En daarom lag ik nu in de stoel bij de mondhygiëniste. Na een eerste visuele controle langs alle tanden en kiezen was ze zeer positief. Het zag er allemaal prima verzorgd uit! Geen gaatjes en ook het tandvlees was goed gezond. Fijn. Bedankt en tot ziens!

“Nee, we gaan nog even een klein beetje tandsteen verwijderen én een paar röntgenfoto´s maken”. Prima, ga je gang. Maar… op de röntgenfoto´s zag ze zwarte vlekken op de overgang tussen een paar kiezen en het tandvlees. Niet aan de voorkant en niet aan de achterkant van de kiezen, maar tússen de kiezen. Haar conclusie was, dat ik wel goed m’n tandenpoetste, maar niet floste of met een mini borsteltje (zo´n ragertje) tussen m´n kiezen door ging. Nee, dat klopt: wat een gedoe! Maar vandaag is bewezen, dat goed poetsen alleen echt niet voldoende is. Want met de tandborstel kom je immers niet (goed) tussen de kiezen. Het gevolg is nu, dat ik een nieuwe afspraak kon maken voor een bezoek aan de “echte” tandarts voor het laten vullen van twee (!) gaatjes. Helaas niet meer bij Olivia, want die had vandaag haar laatste werkdag. Ze gaat naar een andere vårdcentral, in Tranås. De afspraak staat nu bij een tandarts, die eind dit jaar met pensioen gaat. Oei, dat is geen goed bericht; de een gaat weg om elders te gaan werken en de andere gaat met pensioen. Dat betekent twee tandartsen minder per 1 januari 2020. Hopelijk lukt het hen, om dat weer op te vangen met nieuwe tandartsen. Anders moet ik ook maar verhuizen naar de tandzorg in Tranås.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.