Mondhygiëniste heeft slecht nieuws…

Mondhygiëniste heeft slecht nieuws…


Voor het eerst in de bijna twee jaar dat we hier nu wonen ben ik naar de Zweedse mondhygiëniste geweest. In Blijham liet ik altijd een keer per jaar mijn tandsteen verwijderen. De laatste jaren nog steeds in Blijham. Vandaag voor het eerst naar Aneby, naar de “folktandvård”, de openbare tandheelkunde. Ze vroeg me eerst om algemene informatie over mijn gebit en toen ging ze het tandvlees controleren. Hoe diep kon ze komen tussen tand en tandvlees? Toen ze klaar was met het opmeten van de ruimtes tussen alle tanden en kiezen keek ze een beetje bezorgd. Ik had terugtrekkend tandvlees: gezond tandvlees dekt de volledige ruimte tussen de tanden en sluit aan tegen het tandoppervlak. Terugtrekkend tandvlees is een ander verhaal: dat kenmerkt zich door blote tandhalzen en gezwollen en soms bloedend tandvlees. Bovendien komen je tanden los te zitten. Jaren geleden heb ik al eens een zogenaamde flap-operatie gehad. De parodontoloog haalde het ontstoken weefsel weg, waarna het tandvlees weer rond de tanden en kiezen werd gehecht. Ik dacht dat daarmee de kous af was, maar nu blijkt, dat de veroorzakende bacterie er nog steeds zit, want anders was mijn tandvlees wel gezond. Voor 6 en 7 mei zijn er weer afspraken gemaakt. Dan gaan ze in twee keer (eerst links en dan rechts boven en beneden) een diepe gebitsreiniging uitvoeren en krijg ik advies over de beste mondzorg in mijn situatie. Hmmm… Het is toch vandaag 1 april?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


CAPTCHA Image
Reload Image