Moestuin bakken gevuld

Moestuin bakken gevuld

 
Van onze vrienden Jan en Ria hadden we vorig jaar een viertal moestuin bakken gekregen. De bakken hebben het formaat 120 x 80 cm en de randen zijn 20 cm hoog. Dat betekent, dat er in elke bak ongeveer 0,2 m3 zand moet. Eén kuub is 1.000 dm3 en dus tevens 1000 liter. Per bak moesten we zodoende 200 liter grond hebben. Dat zijn heel veel zakjes van 60 liter! Grond die geschikt is om groenten in te verbouwen. Tja en waar kunnen we dan beter naar toe gaan, dan naar mijn werkgever Örtengren. Aanhanger mee, want 14-15 zakken kunnen niet in de kofferbak. Toen we bij Örtengren aankwamen was hij niet bij de zaak, maar dat komt vaker voor. We bellen dan zijn mobiele nummer en binnen 15 minuten is hij er dan meestal. Eerst hielp hij nog even een andere klant en toen vroeg ik hem naar geschikte grond. Buiten hadden we al zakken met grond zien liggen, maar dat was volgens hem niet geschikt om groenten in te verbouwen. Hij had nog ergens een “depot” met zand en daar konden we wel iets weghalen. Hij reed voor ons aan en wees ons de zandhoop. Die lag naast een vrijstaande woning in een mooie woonwijk van Tranås.

“Hmmm…” zei ik “Beetje te veel besteld, Kenth?” “Nee hoor, dit is mijn depot” was zijn reactie. Ja ja, laat de klant het maar niet horen. Kenth was inmiddels alweer vertrokken en ik kon de aanhanger vullen, met de meegekregen schop. De schop kon ik volgende week wel weer meenemen als ik weer een dagje voor hem kon werken. Oké, doe ik. Wat kost die grond? Niets! Oké, Tack! Ik schepte de aanhanger vol tot de bovenkant van de opstaande randen. Ik dacht daarmee wel voldoende te hebben voor de vier bakken. Tevens was het trouwens de maximale belasting voor de vering. Ik kon nog nét een vinger tussen de band en het spatbord krijgen. Die speling moest de kuilen in de weg naar huis terug opvangen. Met gepaste snelheid reden we terug naar Ödarp. Daar reed ik de auto met de zwaarbeladen aanhanger over het gras meteen naast de moestuin bakken. Vervolgens schepte ik de tuinaarde vanuit de aanhanger in de bakken. Ik kon er echter slechts drie goed mee vullen. Voor de vierde was nog maar 1 kruiwagentje vol zand over. Helaas Joke, je moet het eerst met drie doen. Morgen zal Joke bekijken waar ze wat wil gaan zaaien en zal ik de bestaande moestuin omspitten. Daar komen in ieder geval aardappels en worteltjes in.
Het groentetuinseizoen in Zweden is geopend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image